Forum Pierogi leniwe
Przepis wzięłam z forum. Ale już wiem ze konsystencja była dobra. Będę próbować. Niepotrzebnie dodałam mąki. Dziękuje i pozdrawiam
Pięknie dziękuję za pomoc. Okazało sie ze konsystencja była dobra. a ze kucharka ze mnie żadna więc się nie domyśliłam. Na pewno skorzystam z propozycji. Pozdrawiem serdecznie
Kasiu,
dobry przepis, z którego kortzystam przygotowując leniwe jest w książce "Radość gotowania" na str.136.
Składniki:
450 g twarogu tłustego (może być półtłusty, ważne, żeby to był twaróg z kostki a nie z wiaderka albo z "kiełbaski), tzw. trzykrotnie mielony!!!)
1 jajko
200 g mąki pszennej (ja daję typ 450)
1 płaska łyżeczka soli
mąka do podsypywania blatu
ew. 2 łyżki kaszy manny (gdy twaróg jast słabo odciśnięty)
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA:
1. W dużym garnku postawić wodę potrzebną do ugotowania "leniwych"; dodać do niej łyżkę soli i łyżkę oliwy
2.Do naczynia miksującego odważyć mąkę, dodać twaróg, jajko i sól; wymieszać 30-40 s. obr.3
3.Ciasto wyłożyć na posypany mąką blat i jeżeli ma konsystencję grudkowatą to rękoma zlepić w kulę.
4.Ciasto podzielić na kilka części, z każdej formować wałeczki o średnicy ok. 2 cm i kroić ukośne kluski (jak kopytka) o długości ok. 1-2 cm.
5.Gotować we wrzącej wodzie ok.3-4 minut od wypłynięcia klusek na powierzchnię.
Smacznego, mam nadzieję że pomogłam. Pozdrawiam serdecznie, ElaK
Ja bardzo często robię na obiad "leniwe", rodzinka je uwielbia; o tej prze roku podaję z sosami owocowymi. Dziś jedliśmy z truskawkowym: 250-300 g truskawek + 1 banan + kilka listków mięty + 1-2 łyżki cukru trzcinowego = miksować wszystko 15-30 s./ obr.8.
Polecam, PYCHA!!!
Witaj Kasia 2000,
za chwilkę postaramy Ci się pomóc, jednak poprosimy o wiecej szczegółów:
z jakiego przepisu korzystałaś / z której książki, czy zanim zaczęłaś przygotowywać potrawę, umyłaś dokładnie naczynie, następnie rozłożyłaś nożei wszystkie części dobrze wysuszyłaś? Czasem wystarczy dodać "odrobinę" wody lub mąki i kontrolować ugniatanie ciasta aż do uzyskania pożądanego efektu.
Pozdrawiamy,
Witam
Dziś pierwszy raz użyłam moje nowe urządzonko TM5. Chciałam zrobić pierogi leniwe i chyba coś nie tak mi wyszło. Jak otworzyłam pokrywę składniki były wymieszane i pokruszone. Za krótko? czy ciasto nie powinno się lepić? Bardzo proszę o pomoc co źle zrobiła., Tego przepisu nie ma na chipie i musiałam ręcznie wszystko wprowadzić .