Forum PROŚBA DO NOWYCH

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

• Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

63 odpowiedzi | Ostatni wpis

Cooking  7 Bigsmile Wink Ależ Was się namnożyło! Super!  Witam wszystkich Nowych . Pogubiłam się już kto jest kim i skąd pochodzi. Za to będzie ciekawiej no i powiększy się zbiór przepisów.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Przyjemnie, ze coraz wiecej osòb sie przedstawia Smile :)  Coraz wiecej sie angazuje, lepiej sie znamy, zawiazuja sie przyjaznie Bigsmile Bigsmile Bigsmile   Robi sie z nas fajna rodzinka na Przepisowni Bigsmile :bigsmile:  Fajnie Party Party Party

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            

No to przyszedł czas aby dodać kilka słów o sobie - nazywam się Beata, jestem rodowitą Wrocławianką - ale dwa lata temu uciekłam z miasta -  do małego miasteczka Jelcza - Laskowic. Tutaj życie odrobinę mniej pędzi niż we Wrocku.  Od 14 lat mężatka, przede wszystkim jednak matka -  dwie córki 13 i 7 lat oraz  synuś 20 miesięcy. Obecnie na urlopie wychowawczym, więc z nudów wyżywam się "kulinarnie". Większość czasu sama z dziećmi w domu, bo mój ślubny wiecznie gdzieś w trasie po europie. Co jeszcze o sobie ??? - Od czsu kiedy zaczełam stawiać pierwsze kroki jako niemowlę - wielka miłośniczka kotów. Choć w domu nie było zwierząt to do kotów zapałałam wielką miłością  i tak jest do dziś -  w domu mam obecnie 3 kociska. Często angażuję się w akcje pomocy bezdomnym i skrzywdzonym zwierzętom.

“Kreatywność to wymyślanie, eksperymentowanie, wzrastanie, ryzykowanie, łamanie zasad, popełnianie błędów i dobra zabawa "   -  Mary Lou Cook

Dorotko, jeśli mieszkasz obecnie w Warszawie, to mamy do siebie bardzo blisko  Smile  Bo ja mieszkam 25 km pod Warszawą w stronę Katowic  Smile Pozdrawiam

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile

Witam serdecznie,

Obecnie od kilku m-cy mieszkam w Warszawie (mąż nadal w Krakowie, węc mamy weekendowe małżeństwo) , ale moim rodzinnym miastem jest Kraków (pod Krakowem również wraz z męzem zaczeliśmy budować dom). TM mam od listopada i pojechał ze mną do Warszawy.  :) 

NIestety nie wykorzystuję jeszcze jego wszystkich możliwości. W ciągu tygodnia przygotowuję tylko najprostsze posiłki, wypieki. Mam nadzieje, że kiedyś to się zmieni gdy będę miałą dla Kogo gotować....

Dorota

tak to po sąsiedzku , znajome tereny Veroniko Love   pozdrawiam:)

Ilonka, a ja pochodze z koszalinskiego Bigsmile Bigsmile Bigsmile

Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni Smile Smile Wink                            

Witajcie wszystkie nowe i stare dziewczyny hihihi Wink fajnie że zdradziłyście parę słów o sobie :D zawsze to milej i fajniej - taka inna atmosfera :D bardziej rodzinna :D

Ja dzisiaj też kombinuje w kuchni - sałatka z ryżem i tuńczykiem :D z jednym sekretnym składnikiem :D i teraz kończe warkocz drożdżowy też w innej osłonie :D :D :D trzeba się czymś zająć bo nawet nie ma jak wyjść na dłuzszy spacer :D niech już będzie ta upragniona wiosna :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile

lepiej późno niż wcale Wink TM to super sprawa:) podziel się z nami swoimi eksperymentami;) ja w kuchni to raczej wole odtwarzać niż eksperymentować Smile dlatego tak mały dorobek przepisów na moim koncie Aw miło Cię powitać Smile

to i ja dorzucę pare słów o sobie :) 

Mam na imię Ilona mieszkam w Człuchowie (województwo pomorskie ), Thermosia mam już ponad rok i żałuje że tak późno zdecydowałam się na zakup tego urządzenia Bigsmile   pracuje jako księgowa a w wolnym czasie    eksperymentuje w kuchni :)  

Grażynko, u nas też pochmurno i siąpi coś z nieba  Puzzled  Już tak bardzo tęsknię za słońcem i kolorami  Smile   Smile   Smile  Za zielenią łąki  i pierwszymi kwiatkami... Za zapachem budzącej się do życia ziemi...  Love   Love  Bardzo mi tego brakuje i też ostatnio chodzę taka śpiąca jak Magi  :D  Pozdrawiam  Smile  

Mój blog kulinarny:

Smile

Edytko, jestem pewna, że w Obornikach na targowisku znajdziesz ziarna zbóż bez problemu  Smile  

Mój blog kulinarny:

Smile

dzięki Ela za podpowiedż nawet nie pomyślałam o targowisku u nas odbywa się w czwartek a więc za 2 dni startuję po żytko Smile

niusia ja jestem z Obornik,a Ty gdzie mieszkasz?

witaj Marta,również czekam na Twoje przepisy :)pozdrawiam

Hej Edit, z którego regionu wielkopolski jesteś ? mam trochę ziarna w domu (za dużo na moje potrzeby) mogę się podzielić. Pozdrawiam

Smile Witaj Marto Smile Ja rownież czekam na Twoje przepisy :D Bigsmile :cooking_10:  Dziewięć lat to piękny i owocny staż z Termosiem Bigsmile Party Love   Pozdrawiam z pochmurnego Szczecina Love

Witaj Marto Smile miło mi powitać dolnoślązaczkę z pochodzenia, choć już teraz włoszkę Wink Smile ja jestem z Lubina:) więc PRAWIE sąsiednie miasta Smile Miło Cię powitać na przepisowni:) 

I ja u gospodarza kupuje wszystko, co chce miec swieze Smile :)  Warzyw mam troche swoich tez, owocòw tez ( pomarancze, mandarynki teraz, latem sliwki ròzne, moreli moc, winogrona...... itd, no i cytryny mam caly rok Bigsmile Bigsmile ) .  Marta jest z regionu Lombardia, ja zas Lazio, nie mieszkamy wiec blisko siebie Aw :(  Szkoda ....

Skoro twoje wypieki biją takie rekordy popularności wśród znaomych, to może podzielisz się z nami niektórymi z nich  Party   Cooking  7  

Mój blog kulinarny:

Smile

Dzięki Marto, że się przedstawiłaś. Chyba łatwiej jest pisać do Matry niż do "pancia"  Bigsmile  przynajmniej mnie łatwiej  Smile  A w którym rejonie Włoch mieszkasz? 

Mój blog kulinarny:

Smile

Edytko, moje doświadczenie jest takie, że w mniejszych miejscowościach dużo łatwiej kupić ziarna zbóż na tzw. targach lub rynkach, na które przyjeżdżają mieszkańcy wsi, którzy sprzedają to co wyprodukują  Smile  Ziemniaki, warzywa, owoce... szukam tych "nienajpiękniejszych" i nie olbrzymich; wolę trochę koślawe i mniejsze, czasem z dziurkami po robaszkach Smile Wtedy mam pewność że rolnik nie przesadzał z nawozami i opryskami. Mam stałych dostawców, jakość super, ceny przystępne... Bardzo rzadko odwiedzam sklepy ze zdrową żywnością, bo tam produkty pakowane są w małe opakowania i kosztują majątek!  

W Twoim mieście też napewno jest taki targ   Smile  U mnie jest w środę i sobotę, a w miasteczku obok w czwartki. Wiem, że to dni robocze i niektórym prościej wstąpić po pracy do supermarketu. Ale ja zawsze stawiałam na zdrowe żywienie rodziny i dlatego wolę wstać latem o 5:00 i jechać po świeże, pachnące marchewki, rzodkiewkę, jabłka od sadownika... a nie od handlarza... Pozdrawiam i życzę owocnych poszukiwań  :D  

Mój blog kulinarny:

Smile

Smile  Żyto kupuję na targu  Smile  1 kg oczyszczonego kosztuje 2,50 zł,  pszenicę też 1 kg za 2 zł, orkisz jest trochę droższy 1 kg = 5,5 zł Kupuję też proso, siemie lniane, czarnuszkę... Porównując te ceny ze sklepowymi widzę duże oszczędności. Wypiekając domowe pieczywo nie dodaję żadnych polepszaczy, mam zdrowe chlebki i bułeczki z dodatkami (ziarenkami) na jakie akurat mam ochotę Smile  a cenowo wychodzi jak za "białe coś" co nazywa się chlebem. 

Mój blog kulinarny:

Smile

To i ja jakies slòwko dorzucè:Na profilu "pancio" jest to imiè mojego psiaka mopsika 9 latek ma on i mòj thermomixiu.Pochodzè z Glogowa,na imiè mam Marta,od 2002 roku mieszkam we Wloszech. "Posiadam" Bigsmile mèza ròwniez jak Vercia makarona i prawie 3 letnià còrciè Kamilè.Niewyobrazam sobie gotowania bez tego cuda! A wypiekami bije rekordy w pracy i zbieram duuuuzo pochwal,dzièki calej spolecznosci ktòra zamieszcza tak smakowite przepisy.

Hej dziewczyny dziękuję za miłe przywitanie Love

Elka dzięki za przepisy napewno skorzystam tylko nie bardzo wiem gdzie kupić żyto mieszkam w małym miasteczku w wielkopolsce 30 km od Poznania,a Ty skąd jesteś?

Smile Witaj Edytko Bigsmile Gratuluję Wspaniałej Rodziny i Najpiękniejszego prezentu na 20-stą rocznicę ślubu :D Bigsmile Party Love   a co do Termosia to życzę odwagi ;)  Warto zaryzykować  Cooking  1 Cooking  10 Cooking  6 Cooking  4 Pozdrawiam serdecznie Love Love Love

Elu, trzymam kciuki Love Love Love   Jak nadejdzie czas, pojawi sie maluszek , zobaczysz Love Love Love

Witaj Edytko Bigsmile   I ja gratuluje 20-stej rocznicy i super prezentu Bigsmile :bigsmile:  Z TM aby zaczac, a potem wejdzie w krew, ze juz nie bedziesz chciala nic robic bez niego Bigsmile :bigsmile:  Taka wygoda.... nie mòwiac juz o smaku Tongue :p  Zobacz przepisy Eli, wypròbuj te z podstawowej ksiazki, sa proste i bardzo smaczne, i daj znac jak idzie Bigsmile :bigsmile:  Pozdrawiam serdecznie Love Love

A dla dzieci też coś znajdziesz w mioch przepisach  :D  dla starszych (mogą szybko i łatwo zrobić samemu):

http://www.przepisownia.pl/przepisy/owsiane-muffiny-do-szko%C5%82y-na-ii-%C5%9Bniadanie/441385

a dla maluszka niedługo będziesz mogła zrobić drobiową pastę (przepis od mamy alergika -sprawdzony):

http://www.przepisownia.pl/przepisy/drobiowa-pasta-do-chleba/445427

polecam też "swojskie" monte, zachwycają się nim nie tylko małe dzieci  Smile  te większe i całkiem duże też zjadają z przyjemnością:

http://www.przepisownia.pl/przepisy/deser-czekoladowo-%C5%9Bmietanowy-co%C5%9B-jak-monte/446265

Mój blog kulinarny:

Smile

Witaj Edytko Smile Powoli powoli i zaczniesz więcej korzystać z TM:) kwestia zmiany nawyków i odzwyczajenia się od "normalnego" gotowania Wink Witamy w naszym gronie Smile

My zaczeliśmy od zupek Smile łatwe, szybkie i bardzo dobre, a do tego na 2 dni Wink mój  mąż gotuje, więc jak na faceta przystało, nie lubi za długi i za często stać w kuchni, nawet z TM Wink

Witaj Edytko! Smile  Gratuluję Ci pięknej rodzinki a w szczególności tego najmłodszego synka na 20 rocznicę  Bigsmile  A skąd jesteście?

Ja swoję przygodę z Termisiem zaczęłam od soków i pieczywa. Właściwie od kiedy mamy TM, nie kupiłam żadnego kartonu soku  Smile  Pijemy tylko te zrobione w TM, o tej porze roku najczęściej pomarańczowe, grapefruitowe i z różnymi dodatkami, które latem zamykałam w słoikach (przeciery brzoskwiniowe, morelowe, truskawkowe, cz.porzeczka....)

Pieczenie bułek i chleba weszło mi w krew i rzadko kiedy kupuję chleb w piekarni. Zaczynałam od pieczywa drożdżowego ale szybko odważyłam się zrobić swój zakwas i do dziś piekę zdrowe, swojskie chleby żytnie, pszenne, orkiszowe... Zakwas mam od kilku lat, więc jest mocny i nie czekam już 10 godzin na wyrośnięcie bochenka  Smile  

Moje dzieci zachwyciły się szybkością robienia surówek i wymyślały różne kompozycje -to dziewczyny  Smile  A chłopcy są mistrzami w robieniu pizzy.  Smile  

Mój blog kulinarny:

Smile

to i ja dołączę do grona piszących jeśli można Bigsmile

Jestem Edyta moja rodzinka składa się z samych facetów Aw mam męża z którym jesteśmy już 21 lat po ślubie,19 letniego ,13 letniego syna no i na 20 rocznicę ślubu sprawiliśmy sobie prezent w postaci trzeciego synka który ma obecnie 5 miesięcy i jest naszym oczkiem w głowie Bigsmile  

jestem w posiadaniu termomixa 7 lat i aż się wstyd przyznać ale bardzo mało z niego korzystam i stwierdziłam po waszych opiniach że wielki czas zacząć z niego korzystać,może zdradzicie mi jakieś fajne przepisy od których mogłabym zacząc Smile

pozdrawiam i czekam na propozycje 

Dziękuję Kochane moje Smile Verciu wypróbowaliśmy już wszystkie te "cudowne;)" przepisy Wink nawet zaczeliśmy biegać, bo komuś tam pomogła zmiana trybu życia hehe;) u nas jakoś to nie działa, a porad mieliśmy dużo hihi,  widocznie mamy się nacieszyć jeszcze sobą :) 

Elu dziękuję Ci bardzo Smile będziemy bardzo wdzięczni za modlitwę:) modli się o nas już sporo osób Wink Sami też się nie ustajemy w modlitwach, teściowa moja pości też co tydzień :) 

Ja wierze, że macierzyństwo u nas czeka na jakiś lepszy czas Smile na razie korzystamy z życia we dwoje, jeździmy, zwiedzamy i cieszymy się sobą:)

Elu, ja nigdy nie miałam takich rozterek, więc nie będę Ci nic radzić... Dobrze, że jesteście silniejsi i wiecie skąd czerpać tą Siłę. Mogę Wam ofiarować swoją modlitwę i poprosić o nią swoich  znajomych: O dar macierzyństwa dla CiebieLove  

Mój blog kulinarny:

Smile

Love Wink Veronika doradza jak wytrawny lekarz. To prawda, trzeba sobie dać na luz, bo stres działa negatywnie. Znam wiele przypadków, nawet w najbliższej rodzinie, że pomimo doskonałego zdrowia fizycznego i psychicznego,  braku jakichkolwiek przeciwskazań,  przyjście  na świat upragnionego dzidziusia bardzo długo się odwlekało. Tak więc popatrzcie optymistycznie , a wszystko w najmniej oczekiwanym momencie sie spełni. Ja radze pojechać we dwoje  na Cypr.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"

Zgadza sie, wszystko na spokojnie choc dusza placze :(  Jesli ma byc , to przyjdzie i to w najmniej spodziewanym momencie Smile Smile Love Love Love   Porobiliscie wszystkie potrzebne badania ? Mysle, ze tak.... Trzeba sie zrelaksowac i nie myslec, choc trudno ... Moze jakis maly wyjazd gdzies, we dwoje ? Czasem dziala... Jestem z Wami Bigsmile Bigsmile Bigsmile   Buziaczki Love Love

Dziękuję Kochane za wsparcie Smile teraz już jesteśmy silniejsi, ale początki były baaaardzo ciężkie...

Wierzymy, że jest w tym jakiś Boży plan Smile i cierpliwie czekamy na swoją kolej Wink

A jak się uda to pochwalę się na 100% :) 

Smile Love Love Elu i ja trzymam kciuki  Love Pozdrawiam Was Serdecznie  Love

Ciesze sie, ze nasz spolecznosc tak rosnie! i milosc do TM tez:)

Immanuel - moze prywata, ale...kochana wiem co czujesz, bo ja dlugo walczylam o drugie dziecko, niby pierwsze bez problemu a jednak w psychice cos sie przestawilo i nie chcialo powrocic na wlasne tory, ale z wiekszymi i mniejszymi problemami udalo sie ...

zycze ci tez tego, aby juz wkotce pochwalila sie nam, ze kupujesz nowa ksiazke gotowanie dla najmlodszych - trzymam kciuki

To i ja dorzucę słówko,

Mam na imię Ania, mam męża, mieszkamy w wielkopolsce, Termośka mam od 3 lat, od prawie roku jest moim jedynym garnkiem :). Jestem pasjonatką nauki i techniki, gotowanie, a zwłaszcza pieczenie mnie odstresowuje.

TM poznałam baaardzo dawno temu i przez jakieś 10 lat o nim marzyłam Smile i się spełniło. Uwielbiam zupki, soczki i słodkie kremy z mojego TM Smile

No to ja też w skrócie o sobie:

Mieszkam na wsi -25 km od Warszawy z mężem (od 29 lat tym samym -Jedynym i Kochanym) i 3 dzieci (syn -26lat i córki: Kasia, fotografka -16 lat i Gosia, projektantka / krawcowa i maturzystka -19 lat). Trójka starszych dzieci -2 synów (27 i 24) i córka (22), ze względu na studia i pracę -mieszkają w Stolicy.

W domu są jeszcze 2 psy: owczarki niemieckie Yeti i Wega

Termosia mam od 4 lat, lubię gotować i cały czas się rozkręcam :))

Mój blog kulinarny:

Smile

Smile Ja podobnie jak Gabrysia napisałam krótko o sobie na profilu Smile Termosia mam półtora roku,ale pierwsze 2 tygodnie stał zapakowany w pudle :O  bo bałam sie go uruchomić Crazy Bigsmile Jak się odważyłam i zaprzyjażniłam z Termosiem to nie wyobrażam sobie życia bez niego. :D Bigsmile Love Cooking  10 Rodzina zadowolona, a ja szczęśliwa, że mogę wyczarować potrawy których nigdy nie robiłam Cooking  1 Cooking  2 Cooking  4   Pozdrawia Wszystkich serdecznie Grażyna ze Szczecina Bigsmile Love

A ja o sobie napisałam krótko w Profilu. Dodam tylko,  (dla Nowych), że mam  prawie 40-letnią, jedyna i ukochaną córkę z mężem i dwiema córeczkami, a moimi najkochańszymi wnuczkami. Mój mąż wytrwał już ze mna ponad 40 lat i nadal  darzymy sie wielkim , małżeńskim uczuciem. Z termosiem zaś "walczę ponad 2 lata i chyba mi się nie znudzi , bo dzięki niemu potrafię ugotowac i upiec wszystko , no prawie wszystko!

GaBi

Pani Asia pozdrawia i cieszy się, że może tu spotkać miłośników kuchni i TM31 Bigsmile

:DMuszę i ja coś o sobie wrzucić.Jestem Hanka z Łodzi mam dwóch dorosłych synów i męża,  z  którym wytrzymuję już 37 lat Cool .Mam od niecałego roku mixsia i jestem w nim zakochana.Nie ma dnia ,żeby w nim czegoś nie zrobiła Wink .Pozdrawiam  i chcę powiedzieć wszystkim ,którzy mają urządzenie , a boją się go używać ODWAŻCIE SIĘ A NIGDY GO Wink NIE ODSTAWICIE. Love Cooking  7

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.

Dorzucam sie i ja, choc i mnie znacie, jak Magi Bigsmile Bigsmile Wink Wink Weronika, z Rzymu ( w Polsce pochodze z dawnego woj. koszalinskiego), mam meza "Makarona" :D :D Wink Wink , 1 còrke, prawie prawie 20-letnia, gadajaca papuzke i 6-miesiecznego psiaka Bigsmile Bigsmile Bigsmile   Kiedys uzywalam TM21, potem "przeskoczylam" na TM31 Bigsmile :bigsmile:  Kocham gotowac, pracowac, zartowac, gadac, tanczyc i jesc slodycze Bigsmile Bigsmile Bigsmile

hmm... to ja też dołączę do grona piszących o sobie.

Mam na imię Jadzia... z Thermosiem przyjaźnię się od 2 lat. Mamy razem kogo karmić: mojego męża i córeczkę Anię (7 lat), a od niedawna również małego łobuziaka Adasia, ktory w styczniu skończył roczek i zajada się pysznościami powtarzając tylko "mniam... mniam" ;o)

;o)

Super dziewczyny :D fajnie wiedzieć czy to kobitka czy facecik :D  popieram pomysł w 100 %.

Wiele osób mnie już zna, ale dla tych co nie wiedzą to jestem Marzena z Bydgoszczy, zakochana w TM od prawie 13 lat - taki sam jest mój staż małżeński :D  Termomisia dostałam od rodziców w prezencie ślubnym, na początku więcej stał niż chodził, ale to się zmieniło i teraz bucha parą z wysiłku :D :D :D mam 12 letniego synka Krzysia tzw Junior :D :D :D i psiaka Spajkusia :D :D :D no i kochanego mężusia :D :D :D

Pozdrawiam wszystkich i zachęcam do pisania :D z nami :D :D szalonymi termomaniaczkami :D :D :D :D

Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/

Dziękuję Smile

Witamy  serdecznie posiadaczami thermomixa jesteśmy juz prawie dwa lata ,nie wyobrażamy sobie funkcjonowania naszej kuchni bez niego Smile Chętnie zapoznamy sie  z innymi uzytkownikami .Pozdrawiamy Iza i Wojtek

Hej, oczywiście trochę spóźniona ale popieram pomysł Gabi wszystkimi łapkami :).

Ewa, na początek zrób jakąś zupę-krem, myślę że większość z posiadaczy TM urzekło w nim właśnie błyskawiczne przygotowywanie zup z produktów o których nie pomyślałabyś że można z nich przygotować zupę, jak zielony ogórek, czy sałata.

Później popróbuj z ciastami, efektowne i pyszne :)Dania, które ja nazywam "piętrowe", czyli kasza/ryż/ziemniaki w koszyczku, warzywa i mięsko na Varomie i obiad gotowy Smile oszczędność czasu/prądu/miejsca i sprzątania :).

a potem to już nie będziesz mogła się oderwać Smile

Pozdrawiam

Ania

Witam Jestem Ewa z Koszalina ostatnio zostałam obdarowana urządzeniem thermomix TM 21 i wiem tylko jak można zrobić w nim bułke tartą i to jak narazie tyle co umiem. Wiecej boję się próboać zeby sie nie zrazić i nie schować do piwnicy. :((

Może ktoś mi podpowie jak zaprzyjaźnić się z tym cudem?

Pozdrawiam wszystkich Cooking  7