Forum Niezastąpione składniki
Witajcie Przyznaję z bólem wątek mi umknął, a szkoda tyle tu dobrych informacji
Agnieszko,jeżeli masz książkę "Najlepsze przepisy użytkowników Przepisowni" to na str.118 jest przepis na kurczaka gram masala. Polecam Grażyna
Agnieszko ten sos nie dawał mi spokoju i znalazłam w Tak lubię gotować na stronie 58 we wskazówce jest przepis .Myślę ,że pomogłam
Witam. Pani Haniu na stronie 178 u mnie jest przepis na sos holenderski, który już robiłam wcześniej a Pani pisze o " pomidorowym sosie hiszpańskim"? Czyżbym miała inną wersję książki?;) Pytam o ten sos, ponieważ mnie zaintrygował, nigdy o takim nie słyszałam.
Pozdrawiam serdecznie.
Agnieszka.
Agnieszko przepraszam błąd w czytaniu .A pro po my tu na przepisowni nie używamy zwrotu pan pani tylko po imieniu;) Przejrzałam przepis na tego kurczaka i przepis na sos tam jest
Witam. Pani Haniu na stronie 178 u mnie jest przepis na sos holenderski, który już robiłam wcześniej a Pani pisze o " pomidorowym sosie hiszpańskim"? Czyżbym miała inną wersję książki?;) Pytam o ten sos, ponieważ mnie zaintrygował, nigdy o takim nie słyszałam.
Pozdrawiam serdecznie.
Agnieszka.
Sok z cytryny:-) Czosnek:-) Sos Tomate frito jako baza do różnych potraw, zapiekanek - to pomidorowy sos hiszpański, przepis mam z Tak lubię gotować:-) Fantastyczna jest przyprawa garam masala z Przepisowni:-) Do wielu deserów dodaję cukier wanilinowy - uwielbiam go:-) I zawsze postanawiam zrobić własny waniliowy, ale niestety jeszcze mi się nie udało:-( Oliwa z oliwek:-) To podstawy w mojej kuchni:-)
Czy mog http://www.przepisownia.pl/przepisy/kurczak-garam-masala/340463 prosić o informację na której stronie w ksiazce "Tak, lubię gotować" jest przepis na ten sos hiszpański bo nie mogę znaleźć?
To ja dorzuce swoje trzy grosze - u mnie podstawa to olej kokosowy, sol rozowa tzw. himalajska i ziola np. koperek i bazylia, sproszkowana cebula, czosnek granulowany oraz oczywiscie swiezy, drozdze odzywcze, tumeric (to zdaje sie po polsku kurkuma) i rozne inne dziwne rzeczy
" height="19" width="19" /> Składnikiem jaki często używam do pieczenia ciast jest proszek do pieczenia lub soda oczyszczona " height="19" width="19" /> Przy okazji wrzuce kilka informacji na ich temat
Soda oczyszczona a proszek do pieczenia
Kilka dni temu, gdy wymyślałam przepis na babeczki, zastanawiałam się, czym różni się soda oczyszczona od proszku do pieczenia i w jakiej ilości należy ich używać, aby uzyskać odpowiedni efekt.
Soda używana w kuchni, to wodorowęglan sodu, powszechnie zwany sodą oczyszczoną. Proszek do pieczenia jest z kolei mieszaniną sody oczyszczonej z innymi substancjami, z których każda odgrywa określoną rolę. Zarówno soda jak i proszek do pieczenia służą do spulchniania i wspomagania rośnięcia wypieków. Ich działanie oparte jest na reakcji zasadowego wodorowęglanu sodu z kwasem, której efektem jest wydzielanie pęcherzyków dwutlenku węgla, a to one właśnie sprawiają, że ciasto rośnie. Do wypieków z sodą zawsze należy dodawać coś kwaśnego, np. śmietanę, maślankę, starte owoce, sok z cytryny, a nawet miód czy melasę. Im więcej kwasu, tym soda działa mocniej i szybciej. W skład proszku do pieczenia wchodzą regulatory kwasowości, np. pirofosforan dwusodowy czy mleczan sodowy, które w temp. 60°C reagują z zasadą, a więc do wypieków z samym proszkiem do pieczenia nie trzeba dodawać kwaśnych substancji. Innym składnikiem jest skrobia lub mąka ziemniaczana, która ma na celu spowolnienie procesu zbrylania się wodorowęglanu sodu, który ma właściwości higroskopijne.
Na wielu forach internetowych ludzie pytają, czy można proszek do pieczenia zastąpić sodą oczyszczoną i odwrotnie. Ogólnie jest przyjęte, że jeśli zamieniamy te składniki, to na 1 jednostkę sody przypadają 2-3 jednostki proszku do pieczenia. Jednak nie zawsze składniki te da się zastąpić. Po pierwsze, jak już wspomniałam, do wypieków z sodą należy dodawać kwaśnych składników, ona i tak zneutralizuje ich kwasowość. Po drugie, wypieki z sodą często mają piekący, gorzkawy posmak, który wielu osobom nieco przeszkadza. Podobno wypieki z samą sodą najlepiej jeść od razu, na gorąco. Wiele osób ma jednak po wypiekach z proszkiem nieprzyjemne dolegliwości i wybierają te z sodą. Ponoć jest ona zdrowsza, a znajduje także zastosowanie przy leczeniu zgagi czy nadkwasowości.
Jeśli chodzi o wskazówki przy używaniu obydwu specyfików, to bardzo ważne jest, aby przed dodaniem do wilgotnej masy, dobrze wymieszać je z suchym składnikiem, np. mąką. Należy zrobić to bardzo dokładnie, ponieważ w innym wypadku ciasto może urosnąć nierówno, mieć dziury lub po prostu nieprzyjemny posmak. Po przygotowaniu masy, nie należy jej odkładać, tylko od razu zabrać się do pieczenia, bo po połączeniu z wilgocią, proszek i soda zaczęły już działać. Samą sodę oczyszczoną stosuje się do szybkich wypieków, takich jak irlandzkie scones czy amerykańskie bułeczki śniadaniowe. Należy piec je w temp. ok. 220°C. Wypieki na proszku do pieczenia wymagają z reguły temp. 160-180°C, a zdarzające się także, zwykle ciężkie, wypieki z użyciem zarówno proszku jak i sody, wymagają zwykle temp. 180°C. W przypadku tych ostatnich, soda służy do szybkiego podniesienia ciężkich składników na początku, a proszek do stymulowania rośnięcia w dalszej części pieczenia. Ciasta pieczone z sodą charakteryzują się pęknięciem na środku i wzniesieniem środkowej części wypieku, ponieważ soda podniosła je, zanim skórka zdążyła się ściąć.
Sodę oczyszczoną można używać do wielu innych czynności. Znajduje ona szerokie zastosowanie przy sprzątaniu czy jako neutralizator nieprzyjemnych zapachów z lodówki. Należy jednak pamiętać, aby po takim jej użytkowaniu, nie używać jej już do neutralizacji kwasów czy do pieczenia. Aby sprawdzić, czy soda jest świeża, należy na pół łyżeczki sody, nalać kilka kropel octu lub soku z cytryny. Jeśli jest świeża, będzie silnie bulgotać.
sól morska, pieprz kolorowy (zawsze świeżo mielony!), gałka muszkatołowa, świeże zioła z ogródka (a zimą niektóre z doniczki na parapecie), zioła prowansalskie, moja mieszanka ziół do warzyw na parze i do sałatek, ocet winny-jabłkowy!, ocet balsamiczny (ciemny-do sosów, różowy-do sałatek), cytryna-sok i skórka, przyprawa uniwersalna wykonana w TM, koncentraty: warzywny i mięsny-oczywiście z TM!!!
Jogurt naturalny z TM, zakwas do chleba (żytni i pszenny), czarnuszka, płatki owsiane, otręby pszenne...
To chyba podstawa, a reszta w zależności od pory roku, apetytu na konkretne dania, czasem zasobności portfela (to przy bardziej wyszukanych przepisach )
Max21, znowu nie wiem kim jesteś? Zajrzyj też na temat przypraw. Może coś dodasz?:)
Sok z cytryny:-) Czosnek:-) Sos Tomate frito jako baza do różnych potraw, zapiekanek - to pomidorowy sos hiszpański, przepis mam z Tak lubię gotować:-) Fantastyczna jest przyprawa garam masala z Przepisowni:-) Do wielu deserów dodaję cukier wanilinowy - uwielbiam go:-) I zawsze postanawiam zrobić własny waniliowy, ale niestety jeszcze mi się nie udało:-( Oliwa z oliwek:-) To podstawy w mojej kuchni:-)
:D A wiecie co uświadomiłam, że nie wyobrażam sobię życia w kuchni bez cytryny, soku z niej i skórki. Jest niezastąpiona :D :D :D rewelacyjna jest także gałka muszkatałowa
Tak, sos sojowy zawsze dodaję do marynaty do kurczaka robionego na varomie. Bardzo wydatnie poprawia smak. polecam.
Ja używam duże ilości ziół - bazylię, majeranek, pietruszkę, koperek, estragon itd. Część kupuje a latem hoduje na balkoniku i mrożę lub suszę lubię też dodawać do potraw sos sojowy
Wielkie dzięki, Ela!:)
coś nie mogę zapisać tego przepisu w uporządkowany sposób...
może po prostu wpiszę jako przepis dla wszystkich.
Gabi,
zupełnie mi wyleciało, żeby zamieścić skład tej mieszaniny do warzyw. Przepraszam i już się poprawiam
wersja I:
po 5g: bazylia, tymianek, koper, oregano
15g: cząber wersja II (bogatsza w smaku): po 5g: bazylia, tymianek, natka pietruszki, oregano i kozieradkapo 10g: rozmaryn, koper i estragon15g: cząber wykonanie:wszystkie dobrze wysuszone zioła włożyć do naczynia i w zależności od tego jak chcemy mieć je rozdrobnione, mielimy 5-20s./obr.5-8Tej przyprawy objętościowo wychodzi całkiem dużo. Ja przechowuję ją w ciemnym, suchym miejscu zamkniętą szczelnie w słoiku i małe ilości przesypuję do małego słoiczka.Część ziół mam u siebie w ogródku a resztę dokupuję na targu, na stoisku z przyprawami zwracając uwagę, czy nie dokładany jest do nich glutaminian.
Elu , co z tą mieszanką? Ponawiam prośbę.:~
Elu, a może zamieścisz jako przepis tę swoją mieszankę? W jakich proporcjach to dajesz? Podziwiam Twoje umiejętności kulinarne. Jesteś SUPER!
Ja bardzo często używam ziół z własnego ogródka. Latem używam świeżych a gdy sezon się kończy suszę i robię swoje mieszanki. Najlepsza i najczęściej wykorzystywana w mojej kuchni jest mieszanka do surówek i sałatek: oregano + cząber + tymianek + bazylia + koperek
Taką mieszanką posypuję też warzywa gotowane na parze. Smakują wszystkim, mimo tego, że są bez soli
Pozdrawiam
Elżbieta Książczak
Sòl gruboziarnista jest super do solenia wody (na makaron, kluski......) Sòl morska, iodowana jest najlepsza:)
Nie "umiem zyc" bez oregano, rozmarynu, bazylii i pietruszki
Pieprz, świeżo zmielony
Czy codziennie używasz soli? Jeżeli tak to jakiej?Polecamy sól morską, gruboziarnistą
Jakie składniki, przyprawy zawsze dodajesz do potraw? Co jest nezastąpione?