Forum Najlepsze śniadanie z Thermomixem
- 1
- 2
Zależy ale w tygodniu głównie owsianka z owocami czasami z masłem orzechowym, jajecznica. W weekend wspólnie z rodziną omlety. naleśniki, pasta z tuńczyka, Serek wiejski z warzywami
Oprócz tego lubię wypić sobie herbatę na pobudzenie. Od siebie polecam zerknąć sobie na stronę:
https://loremvit.pl/herbata-na-pobudzenie/
Możecie tutaj poczytać sobie o tym, jakie herbaty mogą zastąpić z rana kawę
Dziękuję za szybką odpowiedż
Korzystałam z książki White Plate "Słodkie", przepis jest też tutaj http://pracowniawypiekow.blogspot.com/2008/01/croissants-paczuszki-z-czekolad.html. "Drożdże, mąkę, cukier, sól i mleko umieścić w misce. Zagnieść lub zmiksować na najniższych obrotach przez 1 - 2 minuty." - użyłam obrotow poz. 2
"Nastawić mikser na najwyższe obroty i wyrabiać ciasto przez kolejne 3 minuty." I użyłam .
A potem już tylko włakowanie co 2 godziny Powodzenia
Oj tak Gorzka podaj przepisik bardzo lubie te rogaliki :D a te kupne pełne są chemi i ulepszaczy :(
Witaj Gorzka a z jakiego przepisu korzystałaś ????
A ja kozystając z dużej ilości wolnego w weekend zrobiłam na śniadanie croissanty (ciasto oczywiście zagniotlam w termomixie) i termomixowy krem czekoladowo- orzechowy (jak nutella). Wyszło pysznie, a mój narzeczony był zachwycony! Polecam
Dobrzynko, oczywiście że możesz dodać mąki,jeżeli nie masz ziarna orkiszu,pszenicy i żyta
Ja w ziarna i mąki zaopatruję się w Realu
Dziękuję Grażynko , ale czy zamiast mielić orkisz, pszenicę i żyto można od razu dodać mąkę orkiszową, pszenną i żytnią i też będzie dobrze? Nie mam możliwości, żeby zdobyć tyle rodzajów ziaren.
http://www.przepisownia.pl/przepisy/bu%C5%82eczki-orkiszowo-pszenno-%C5%BCytnie/340362
Dobrzynko spróbuj z tego przepisu, mi zawsze wychodzą i są pyszne.
Pozdrawiam serdecznie Grażyna ze Szczecina
Tak czytam, że zachwalacie te bułeczki, a mi ani razu nie wyszły. Nie rosną i są twarde jak skała. A tak w ogóle skąd bierzecie ziarna pszenicy?
Ja bardzo lubie omlet z thermomix
Witajcie Ja polecam na śniadanie leguminę z kaszy jaglanej, jest zdrowa i pyszna Podaję link
http://www.przepisownia.pl/przepisy/legumina-z-kaszy-jaglanej-na-drugie-%C5%9Bniadanie/461991
Owsianka super rozgrzewająca zupa nasz zołądek polecam
Nie lubię owsianki ale gorąco polecam racuchy z jabłkami i kakao.
Pasta z łososia z ksiązki podstawowej -rewelacja !!!!!! Do tego kawusia i chrupiąca buleczka świezo upieczona......
Frittata to nasz hit od kilku tygodni! Pychotaaaaaaaaaaaaaaaaa
Karolinko, potwierdzam i polecam podane przepisy na omlety, pychotka
Marzenki pasty do chleba ,również są pyszne
Ja dzisiaj zrobilam twarozek z truskawkami - zmiksowalam w TM i posypalam musli. Pyszne i bardzo pozywne i zdrowe sniadanko. Mozna tez zrobic sam twarozek z truskawkami i upiec pyszne buleczki :D
Hej Maks
Napisz proszę jak robisz kaszkę?
Uwielbiam ją niestety ;(
Nigdy mi nie wychodzi;(
Nawet według przepisu z książki ;( Może masz jakiś inny sposób ?
Pozdrawiam
Justyna
A ja polecam jogurt przygotowany w thermomixie z owocami i musli.
A moze kaszka manna na mleku, jak za lat dziecinnych?... z tą różnicą, że mleko się nie przypali
Ja również jestem za pychotka !
Na śniadanko polecam bułeczki, świeże pachnące Do tego napój ze świeżych owoców. Do bułeczek jakąś pastę (sama wiesz najlepiej co lubi Twój mąż) A jeżeli nie bułki i pastę, to może omlet? Prosty, szybki i pożywny \
Co proponujecie jako debiut śniadaniowy z termomixem? Żeby na pewno się udało, było smaczne i zadowoliło łakomczucha męża (równie świeży nabytek co thermomix;) więc sparawa wysokiej wagi
To ja zaproponuję : Surówka piękności Heleny Rubinstein
siekamy 7-10 orzechów laskowych, dodajemy 5-6 łyżek płatków owsianych zalewamy 6-8 łyżkami zimnej, przegotowanej wody. odać łyżkę miodu i 7-10 posiekanych orzechów laskowych (ja dodaję też suszoną żurawinę). Tak przygotowaną mieszankę odstawić na pół godziny lub na całą noc. Rano podgrzewam 40 stopni i wykładam do miseczki. Miksuję duże jabłko i dodaję. Można też dodać 5-6 łyżek mleka, śmietanki, jogurtu lub kefiru i sok z połowy cytryny. Można również dodać troszkę suszonych owoców, pestek dyni, słonecznika, siemienia itp.
Można poczytać o tym http://www.blondhaircare.com/2013/03/surowka-pieknosci-heleny-rubinstein.html
Pyszna chałka z pysznym dżemikiem :D :D :D i kawka :D :D :D
Dziś właśnie takie upiekłam. Pychotka!
Zwłaszcza bułeczki ze świeżo zmielonego ziarna, bogate w błonnik... Samo zdrowie!
Bułeczki ze świeżym masełkiem i dżemem czereśniowym
Do tego kawa z mlekiem i niebo w gębie murowane
Ja tez dorzucam przepis mojego dzisiejszego sniadanka;)
Winigam no niestety chyba tak nie można, ale ja wstaje rano i do pracy biegne na 7.30 więc zawsze piekę wieczorem, rano bym nie dała rady tym bardziej że jestem śpiochem.
Ja dzisiaj mam bułeczki z twarożkiem, szczypiorkiem i rzodkiewką, taka wiosenna pasta
Ja dużo czasu spędzam w kuchni, lubię tu przebywać... zawsze można wyczarować coś pysznego W sobotnie przedpołudnie "tworzę" to co zjadamy wspólnie na obiad, deser i kolację w sobotę oraz ciasto na niedzielę.
Coraz częściej ustępuję tego miejsca i czasu moim dzieciom, które mają nowe pomysły... Cieszy mnie ich twórczość.
Dziś na śniadanie mieliśmy świeże bułeczki z pastą z suszonych pomidorów i łososia. Mniam!
Dziewczyny jak zaczęłam przygotowywac sniadanie rano tak teraz skonczyłam prace z TM Najpierw bułki grahamki, potem chciałam bułki maślane ale wyczytałam ze to az 18 porcji (a byłam już w trakcie robienia ciasta) więc zrobiłam z niego ciasto, z innego przepisu zrobiłam kruszonkę, dodałam trochę rodzynek i upiekłam ciasto drożdzowe... ::) zanim ostygł nie było już polowy mniam. A teraz robię juz obiad.. i tak mi zleciało:)
Myślisz, że można zrobic ciasto na bułki wieczór a dopiero rano je upiec? ja niestety nie lubie nieświeżych bułek więc jak zrobię rano to wieczór raczej ich juz nie jem.
Ja polecam buleczki i marmolade lub dzemik zrobiony w TM, szybko i smacznie :D a kto rano nie ma czasu bo biegnie do pracy to niech wszystko sobie przygotuje wieczorem. Pozdrawiam
Ty to umiesz namawiac
Zrobiłam dziś bułeczki grahamki:) pyszne. Do tego masełko z TM i posypane zielona cebulką i szczypiiorkiem- prawdziwie wiejskie śniadanko:)mniam
Pyszności
Ja polecam cappuccino i rogaliki Wszystko zrobione w tm, oczywiscie
Od kilku tygodni królują u nas muffiny
Moje nastolatki robią sobie i całej rodzinie szybkie, zdrowe i pożywne babeczki na śniadanie, II śniadanie do szkoły, czasem zostanie coś na przekąskę między obiadem i kolacją. Dziś zamieściłam przepis na takie zdrowe muffinki owsiane. Smakują świetnie z jogurtem, kefirem, maślanką (która zostaje po zrobieniu masła) z dodatkiem owoców. Lub z jakimś pożywnym koktajlem.
Polecam, smacznego
świetne pomysły
Po nabyciu urządzenia przez wiele tygodni hitem śniadaniowym był u nas "Krem grysikowy" czyli powrót do dzieciństwa bo to kaszka manna z jajkiem :) Porcja podana w książce wystarczała moim trzem córkom na pożywne śniadanie.
Teraz, gdy są truskawki to robią sobie same jogurtowy napój śniadaniowy: 3 łyżki musli-zmiksować i dodać ok.1/2 litra jogurtu naturalnego (zrobionego w TM), 200g truskawek i 1-2 banany; wszystko zmiksować 10-15s/obr.8 i pożywne śniadanie dla 3 nastolatek gotowe! A gdy wstaną 5 mniut wcześniej to robią sobie serek homogenizowany i na koniec dodają truskawki.
Czy znasz przepis na jakąś inną pastę śniadaniową?
Pasta jajeczna z tuńczykiem, sama, albo na kanapkę. Gotowe w parę minut.
2 jajka na twardo, puszka tuńczyka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, przyprawy do smaku
Proste i pyszne, oczywiście robione w TM
Pasta jajeczna z tuńczykiem, sama, albo na kanapkę. Gotowe w parę minut.
2 jajka na twardo, puszka tuńczyka, 3 łyżki jogurtu naturalnego, 1 łyżka majonezu, przyprawy do smaku
Zgadzam się że owsianka smakuje.Proponuje dodać miodu pod koniec gotoania.Pycha.
Pyszności
Zgadzam się że owsianka smakuje.Proponuje dodać miodu pod koniec gotoania.Pycha.
- 1
- 2