Forum Mąka migdałowa
Aniu, mąkę migdałową robimy małymi partiami: 100-150g obranych i bardzo dobrze wysuszonych migdałów (np w piekarniku) zmielić 15-20s / obr.9 Sprawdzić i ewentualnie jeszcze chwilę miksować na obr.9.
Jeżeli migdały są wilgotne i mielimy je dłużej to robi się masa migdałowa; po dodaniu cukru pudru i kilku kropel soku z cytryny zrobisz masę marcepanową.
Nie zrażaj się :) Trening czyni mistrza; a czasami trzeba potrenować trochę więcej
Pozdrawiam, Ela
Witam
Mam na imie Ania , jestem od kilku dni zupelnie swiezutkim uzytkownikiem Thermomic , wyprobowalam juz kilka przepisow i jestem pod duzym wrazeniem. Ale piewsze niepowodzenie niestety juz zaliczylam ,poniewaz jestem zwolennikiem zdrowej kuchni i chcialabym wyeliminowac make pszenna z mojej kuchni , sprobowalam zmielic migdaly na make no i niestety zrobila mi sie papa...... co zrobilam zle? moze za dlugo mielilam ....
Pozdrawiam
Ania
Mixi czuwa
Veroniko, spadłaś nam z nieba z tymi wszystkimi przepisami i radami. Mixi powinna to w jakiś sposób wynagrodzić.
Jesteś boska;-)!!!
Nie ma za co... jak moge, to pomoge:) :) A jak nie wiem, to staram sie dowiedziec;) ;) Podaje przepisy, opròcz tego "poinformowalam sie dokladnie" o wszystkim, bo temat mnie bardzo zainteresowal;) . Mialam czas, wiec poswiecilam kilka godzin, na dokladne poszukiwania... teraz mi postawicie kawe za to;) ;) Cenne info podam w przedziale na diety, alergie, itd. Przestudiowalam wszystko dokladnie, a teraz kolej na wszystkich zainteresowanych... trzeba te przepisy przetestowac na wlasnej skòrze, by zobaczyc czy sie spodobaja i przypadna do gustu. Na mleko migdalowe przepis mamy w ksiazce podstawowej, reszta wzieta z dobrych zròdel... bedziemy pròbowac... cos z tego bedzie musialo wyjsc...
Veroniko dzięki za informacje Jesteś nieocenioną kopalnią wiadomości i za to Cię podziwiam Dzięki
veronico, bardzo Ci dziękuję za odpowiedź
Zamówiłam już migdały i będę mielić na mąkę A i mleko chętnie zrobię jeśli powiecie jak.
Veronico, czy macie we Włoszech przepis na mleko migdałowe z TM? W TAk lubię gotować jest przepis na sojowe, wiem, że można robić inne rodzaje, np. migdałowe i ryżowe. Są dobre dka dzieci z alergią na białko mleka krowiego.
Zgadza sie:) :) Maka migdalowa, to zmielone migdaly. Sa 2 typy: maka z migdalòw obranych oraz maka z migdalòw nieobranych. Mielenie: ok. 200g migdalòw: ok.20sek / obr 10. Maka nie jest calkowicie pozbawiona weglowodanòw, ale ichj procent jest niewielki. Uzywana na duzej skali do produkcji marcepanu, a takze ciastek i innych "slodkosci", oraz jako dodatek do wielu potraw. Obniza poziom cholesterolu "zlego" i podwyzsza ten "dobry". Poza tym, wypieki z maki m. sa bardzo smaczne ( ciasteczka, spody do ròznych ciast, sernikòw, torcikòw;) ;) ). Jesli potrzebna bedzie jeszcze pomoc, chetnie sluze ( w miare mozliwosci , oczywiscie;) ).
czyli my, szczęśliwi posiadacze TM możemy sami sobie zmielić migdały i mieć mąkę:)
Mąka migdałowa wg słownika jest zwykle wykonana z blanszowanych migdałów bez skórki. Konsystencją bardziej przypomina mączkę kukurydziana niż pszenną.
Sam nie wiem co to jest dlatego pytam. Może to zmielone migdały bez skórki. Jest dostępna na allegro i w sklepach ze zdrową żywnością. I kto to pyta ....;) przecież nie będziesz miała większego problemu ze znalezieniem tego w necie
A co to takiego mąka migdałowa ? gdzie ją można kupić?
Szanowni. Czy ktoś z Was używał mąki migdałowej do wypieków ? Ponoć ma niską zawartość węglowodanów i można z niej robić pieczywo dietetyczne.