Forum Jogurt
Witaj Małgosiu napisz czy udało Ci się zrobić dobry jogurt w TM Pozdrawiam serdecznie
mleko powinno być świeże
z woreczka albo butelki bez napisu UHT
reszta bardzo dobrze
ja tak robię stale
i wychodzi rano gęste że można nożem kroić
używam jogurtu nayuralnego z kulturami bakteryjnymi
w czwartek robię eksperyment bo dostałem kwaśne mleko z kulturami bakteryjnymi
moze mi to samo wyjdzie tylko kwaśniejsze.
I jeszcze jedno gar trzeba sparzyć
ja wlewam szklankę wrzątku zatykam MT i turbo 10sek,
i wydaje mi się że wszystkie bakterie pozabijam
Witam. Jestem szczęśliwą posiadaczką TM od 48 godz. Zrobiłam ciasto murzynka, bułki maślane (pycha) masło (chyba za krótko ubijałam), ale dobre dodałam trochę oleju) sok , kluski leniwe (wyszły trochę twarde, ale chyba przez chudy ser) no i oczywiście chciałam zrobić wspaniały jogurt. Wlałam 1 litr mleka z kartonu 3,2% dodała biojogurt właczyłam na 37 stopni 2 na 10 minut (wg przepisu z książki). Stał sobie potem 7 godzin i wyszło... kwaskowate mleko. Proszę napiszcie w jaki sposób zrobić jogurt. Proszę też o sugestie w kwestii korzystania z TM. Pozdrawiam Małgosia