Forum Dżem malinowy
Nie dodawaj więcej cukru. Dodaj całe jabłko ze skórką pokrojone na kawałki, bez szypułek, zmiksuj z dżemem i jeszcze raz zagotuj 10 min temp. varoma. Na pokrywie postaw koszyczek. W ten sposób odparujesz nadmiar wody , a jabłko dodatkowo zagęści dżem. Jabłko jest bogate w pektyny (naturalne zagęszczacze), a nie zmieni smaku i koloru dżemu. Zawsze dodaję jedno lub dwa jabłka do dżemów z owoców takich jak truskawki, maliny, gruszki. Eksperymentuj. Powodzenia. Może ktoś ma inne metody?
Witam
Zrobiłam dżem truskawkowy z przepisu na 330g cukru żelującego wyszedł mi bardzo rzadki, czy mogę go jeszcze raz zagotować i dodać więcej cukru?? proszę o pomoc.
Jest to możliwe, jednak zapytamy jeszcze naszego specjalisty ds. przepisów
Witam.
Robiłam 1,5 miesiąca temu dżem malinowy, z przepisu na dżem truskawkowy. Wszyszedł bardzo pyszny i odpowiednio gęsty. W sobotę byłam na malinach i znowu chciałam zrobić. Niestety dżem wyszedł bardzo rzadki (pomimo stosowania takich samych proporcji jak poprzednio). Nie pomogło nawet ponowne dodanie żelfixu :/
Co mogło być przyczyną? Czy to prawda, że maliny o tej porze są już bardziej wodniste?