Forum Co zrobić by bułki razowe były lekkie i puszyste ?
dodaj szczyptę sody oczyszczonej
A jakiej mąki najczęściej używasz masz jakąś sprawdzoną czy ma też znaczenie typ mąki?
pozdrawiam.
Kasia H.
Wszystkim dziękuję za podpowiedzi;)
Używam drożdży w kostce i maki pszennej.
Zauważylam, że duzo zależy również od tego jakiej firmy jest mąka.
Drożdze
Mąka razowa pochłania więcej wody, więc może po prostu zwiększyć ilość wody, ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i pozwól, aby bułeczki wyrosły przed włożeniem do pieca
Nie podajesz z jakiej mąki razowej pieczesz bułeczki, żytniej czy pszennej, czy na zakwasie, czy też na drożdżach. Ciasto żytnie zbyt długo wyrabiane jest po upieczeniu gliniaste. Im więcej mąki pszennej, tym ciasto chlebowe wymaga dłuższego wyrabiania.
Bułki razowe wypiekane bez środków spulchniających nigdy nie będą pulchne. Ale nam przecież chodzi o zdrowe produkty, bez konserwantów i ulepszaczy. Ja nie lubię"dmuchanych" bułek ze sklepu. Wolę swoje, choć nieco twrdsze .
Czy do pieczenia używasz drożdży czy zakwasu? Jeśli zakwasu to ciasto na bułki powstanie dosyć zbite. Generalnie razowe pieczywo nie jest tak pulchne jak białe pieczywo.
Proszę o poradę . Co należy dodać lub zrobić aby bułki razowe były lekkie i puszyste ?