Forum Co zrobić by bułki razowe były lekkie i puszyste ?

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

10 odpowiedzi | Ostatni wpis

all-purpose white flour or bread flour is added too. If using all-purpose, choose one with a protein level of at least 11%. duck life


dodaj szczyptę sody oczyszczonej


A jakiej mąki najczęściej używasz masz jakąś sprawdzoną czy ma też znaczenie typ mąki?

pozdrawiam.

Kasia H.


Wszystkim dziękuję za podpowiedzi;)

Używam drożdży  w kostce i maki pszennej.

Zauważylam, że duzo zależy również od tego  jakiej firmy jest mąka. Cooking  1

 


Drożdze Wink


Mąka razowa pochłania więcej wody, więc może po prostu zwiększyć ilość wody, ciasto po wyrobieniu powinno być elastyczne i  pozwól, aby bułeczki wyrosły przed włożeniem do pieca Cooking  7

Nie podajesz  z jakiej mąki razowej pieczesz bułeczki, żytniej czy pszennej, czy na zakwasie, czy też na drożdżach. Ciasto żytnie zbyt długo wyrabiane jest po upieczeniu gliniaste. Im więcej mąki pszennej, tym ciasto chlebowe wymaga dłuższego wyrabiania.


Bułki razowe wypiekane bez środków spulchniających nigdy nie będą pulchne. Puzzled Ale nam przecież chodzi o zdrowe produkty, bez konserwantów i ulepszaczy. Love Ja nie lubię"dmuchanych" bułek ze sklepu. Bigsmile Wolę swoje, choć nieco twrdsze . Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Czy do pieczenia używasz drożdży czy zakwasu? Jeśli zakwasu to ciasto na bułki powstanie dosyć zbite. Generalnie razowe pieczywo nie jest tak pulchne jak białe pieczywo.

Pozdrawiam Mixi


Proszę o poradę . Co należy dodać lub zrobić aby bułki razowe były lekkie i  puszyste ?