Forum Bułeczki maślane- klejące ciasto?
Znalazłam ,dzieki za pomoc a teraz lece tam poszperac a jeszcze sie pochwale ze ugotowalam dzisiaj pierwsza zupke z ksiazkowego przepisu tyle ze nie z zielonego ogórka a z brokuła.....
Witaj Magdo spróbuję Ci pomóc
Na pierwszej stronie u góry masz napisy przepisy forum itd. najedż myszką na słowo forum i kliknij myszką po prawej stronie masz słowo wskazówki kliknij i wejdziesz w następny temat wskazówki jeszcze raz kliknij i zobaczysz rożne wątki między innymi ten którego szukasz Daj znać jak "poszło" szukanie Pozdrawiam
Grażyna
Maksiu, poczytaj sobie wątek S.O.S n dla Nowicjuszy. Tam jest bardzo dużo przydatnych porad dla nowych |Użytkowników TM. W kwestii mycia po wyrabianiu ciast: ja po wyrobieniu ciasta wlewam do naczynia ciepłą wodę i zostawiam na chwilę. Ciasto fajnie odchodzi z zakątków, a potem myję szczoteczką na długiej rączce. Jednak polecam też wyjęcie noży ( jeżeli są bardzo oklejone) i wymycie porządne. Czy przedstawiciel pokazywał Ci jak to się robi? Jeśli nie, to poczytaj też w Instrukcji obsługi.
witaj,
poniewaz jestem nowicjuszem(żółtodziobem) chcialabym znalezc ten watek o ktorym wspominasz, jednak nie umiem go odnalezc, pomozesz prosze?
Witaj Agnieszko
Na pierwszej stronie w wyszukarce przepisów wpisz "bułeczki maślane" i ukaże się 8 przepisów, masz w czym wybierać
Pozdrawiam Grażyna
witam termomaniaczki a ja nie w temacie poda ktoras linka na te bułeczki maślane? Pozdrawiam
Maksiu, poczytaj sobie wątek S.O.S n dla Nowicjuszy. Tam jest bardzo dużo przydatnych porad dla nowych |Użytkowników TM. W kwestii mycia po wyrabianiu ciast: ja po wyrobieniu ciasta wlewam do naczynia ciepłą wodę i zostawiam na chwilę. Ciasto fajnie odchodzi z zakątków, a potem myję szczoteczką na długiej rączce. Jednak polecam też wyjęcie noży ( jeżeli są bardzo oklejone) i wymycie porządne. Czy przedstawiciel pokazywał Ci jak to się robi? Jeśli nie, to poczytaj też w Instrukcji obsługi.
Wow Dziewczyny dziękuję za pomocne rady. Niestety nie mogłam tu wcześniej zajrzeć, ale już nadrabiam.
Wypróbuję Wasze rady na pewno i już wiem, że dużo przyjemniej będzie mi się te bułeczki piekło
Mam jeszcze pytanko odnośnie mycia TM - po mącznych przepisach wlewamy zimną wodę, a po tłustych ciepłą, a co gdy tak jak tutaj mam i mąkę i masło? Dałam ciepłej ale przy nożach się trochę bawiłam z czyszczeniem macie w tej kwestii jakieś sprytne rady?
Dzięki raz jeszcze, fajne miejsce tyle pomocnych kobitek
Witaj Maksiu, podobnie, jak Gabrysia formuję bułeczki dłońmi na które wcześniej wyleję troszkę oliwy. :D Te bułeczki maślane o które pytasz zwykle wychodzą dość rzadkie ale po upieczeniu są przez to pysznie mięciutkie Ja często je robię. Resztę ciasta, które trudniej jest "wyciągnąć" z naczynia łatwiej jest zebrać kopystką ze ścianek. Wcześniej trzeba naczynie z resztką ciasta unieścić w urządzeniu, zamknąć pokrywę i ustawić pokrętło na obrotach np.7 przez kilka sekund. Siła odśrodkowa spowoduje, że cisto odklei się od noży i wyląduje na ściankach :D
Pozdrawiam serdecznie i nie zrażaj się Po kilku różnych próbach odkryjesz najlepszy sposób (bo swój własny) na pyszne mięciutkie bułeczki
Ela z Mazowsza
Maksiu, dobrze też jest na dłonie wylać troszkę oliwy i wtedy ciasto się nie klei. Podobnie robimy z miską., do której przekładamy ciasto, żeby rosło. Też wystarczy ją "naoliwić"przy użyciu pędzelka i ciasto lekko "odejdzie " po wyrośnięciu
Tak dokładnie, zawsze pomozemy
Maksiu pytaj śmiało w miarę swoich możliwości pomogę i nie tylko ja Zakręcone Pozytynie Termomaniaczki rownież pomogą
Dzięki Grażyna, spróbuję następnym razem pomoczyć ręce
Jestem początkująca, ale chętna eksperymentować więc każda wskazówka mile widziana :D
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Dzięki Grażyna, spróbuję następnym razem pomoczyć ręce
Jestem początkująca, ale chętna eksperymentować więc każda wskazówka mile widziana :D
Pozdrawiam Cię serdecznie!
Witaj Maksia Metodą prób i błędów dojdziesz do "perfekcji" Jeżeli ciasto jest lużne można dosypać nieco mąki, ale rownież bułeczki formuję mokrymi rękoma do miseczki nalewam ciepłą wodę i moczę ręce, w ten sposób formuję rownież klopsiki z mięska
Pozdrawiam bardzo serdecznie Grażyna ze Szczecina
Witam,
Mam takie pytanie - piekłam wczoraj bułeczki maślane z przepisu z książki Radość Gotowania i wyszło mi baaaardzo lepkie ciasto. Strasznie się lepiło do rąk w związku z czym ciężko mi było je odkleić od palców aby włożyć do miseczki no i oczywiście wydobycie ciasta z naczynia to była zajmująca sprawa
Efekt jest super bo bułeczki wyszły pyszne, tylko zastanawiam się czy tak ma być bo to wszystko zniechęciło mnie do tego przepisu... Czy powinnam dodać na przykład nieco mąki? Czy będzie ciasto bardziej zwarte? Macie jakieś doświadczenia z tym przepisem?
Jestem Nowym użytkownikiem, a to mój pierwszy wpis więc mam nadzieję, że umieściłam go w dobrym miejscu i że nie dubluję tematu, ale nie znalazłam nic na ten temat.
Pozdrawiam!