Forum Jak ustawić Tm na ugotowanie kaszy jęczmiennej w koszyczku?
Jaki rodzaj kaszy jęczmniennej chciałaby Pani ugotować? Postaramy się jak najszybciej rozwiązać Pani problem. Pozdrawiam
Chodzi mi głównie o kaszę jęczmienną perłową i wiejską bo takie chyba sa najczęściej kupowane przez nas i jeśli mozna o odpowiedź na temat kaszy gryczanej również.Dziękuję za zainteresowanie i oczekuję na odpowiedź,pozdrawiam
Witam,
jeśli chodzi o gotowanie kasz i ryżu, to sam proces przebiega podobnie, różnice moga być jedynie w samym czasie gotowania. Ryż długoziarnisty biały gotujemy w następujący sposób:
250 g ryżu wkładamy do koszyczka (bez torebek oczywiście), wlewamy do naczynia miksującego 1000 g wody, dodajemy opcjonalnie 1 łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, gotujemy 30 min/100C/obr. 1, nastepnie koszyczek wyjmujemy zahaczając kopystką o otworek w koszyczku (podana porcja ryżu jako dodatku na ok. 4 porcje). Dla ryżu brązowego 250 g wody więcej i ok. 10 min. dłużej.
Z kaszą zrobiłam podobnie - gotowałam 250 g kaszy gryczanej prażonej przy takich parametrach przez 25 min i sie dogotowała. Radzę nie przekraczać 250 g wagi suchych kasz lub ryżu, gdyż po ugotowaniu mocno pęcznieją i mogą się nie zmieścić w koszyczku.
Proszę spróbować ustawić krótszy czas gotowania, np. 20 min, z mniejszą ilością kaszy, ewentualnie dogotować, ale sprawdzić koniecznie ile zostało wody w naczyniu miksującym i ewentualnie ją uzupełnić, bo ryż i kasza dość mocną ją "wciągają".
Powodzenia i pozdrawiam
Dziękuję serdecznie,dzis spróbuję z tą kaszą.Ilośc 250g to dla nas nawet za dużo jak na jeden raz.Jeśli chodzi o ryż to robiłam go podczas parowania ryby na Varomie i wyszedł świetny w 25minut,a z kaszą spróbuję dziś jak wyjdzie wg. Pani przepisu.
Pozdrawiam:)
Jaki rodzaj kaszy jęczmniennej chciałaby Pani ugotować? Postaramy się jak najszybciej rozwiązać Pani problem. Pozdrawiam
Chodzi mi głównie o kaszę jęczmienną perłową i wiejską bo takie chyba sa najczęściej kupowane przez nas i jeśli mozna o odpowiedź na temat kaszy gryczanej również.Dziękuję za zainteresowanie i oczekuję na odpowiedź,pozdrawiam
Witam,
jeśli chodzi o gotowanie kasz i ryżu, to sam proces przebiega podobnie, różnice moga być jedynie w samym czasie gotowania. Ryż długoziarnisty biały gotujemy w następujący sposób:
250 g ryżu wkładamy do koszyczka (bez torebek oczywiście), wlewamy do naczynia miksującego 1000 g wody, dodajemy opcjonalnie 1 łyżeczkę soli, zakładamy koszyczek, gotujemy 30 min/100C/obr. 1, nastepnie koszyczek wyjmujemy zahaczając kopystką o otworek w koszyczku (podana porcja ryżu jako dodatku na ok. 4 porcje). Dla ryżu brązowego 250 g wody więcej i ok. 10 min. dłużej.
Z kaszą zrobiłam podobnie - gotowałam 250 g kaszy gryczanej prażonej przy takich parametrach przez 25 min i sie dogotowała. Radzę nie przekraczać 250 g wagi suchych kasz lub ryżu, gdyż po ugotowaniu mocno pęcznieją i mogą się nie zmieścić w koszyczku.
Proszę spróbować ustawić krótszy czas gotowania, np. 20 min, z mniejszą ilością kaszy, ewentualnie dogotować, ale sprawdzić koniecznie ile zostało wody w naczyniu miksującym i ewentualnie ją uzupełnić, bo ryż i kasza dość mocną ją "wciągają".
Powodzenia i pozdrawiam
Jaki rodzaj kaszy jęczmniennej chciałaby Pani ugotować? Postaramy się jak najszybciej rozwiązać Pani problem. Pozdrawiam
Chodzi mi głównie o kaszę jęczmienną perłową i wiejską bo takie chyba sa najczęściej kupowane przez nas i jeśli mozna o odpowiedź na temat kaszy gryczanej również.Dziękuję za zainteresowanie i oczekuję na odpowiedź,pozdrawiam
Jaki rodzaj kaszy jęczmniennej chciałaby Pani ugotować? Postaramy się jak najszybciej rozwiązać Pani problem. Pozdrawiam
Witam,
może ktoś gotował kaszę jęczmienną w swoim TM i podpowie jak ustawić TM żeby wyszła dobra,napewno gotowanie w koszyczku ale jaką ilość ,jakie obroty i jaki czas?Nigdzie nie znalazłam przepisu na ten temat...