Forum chleb na zakwasie
Mi to na tarte raczej wyglada a nie na ciasto
Dziewczynki, czy któraś piekła z przepisu w ostatnim Newsletterze "Jesienne ciasto z gruszkami i jabłkami"? Opis wyglądał na ciekawy, a mnie wyszedł taki gnieciuch. Może coś źle zrobiłam? Dajcie swoje uwagi jak Wam poszlo?
Gabrysiu, jeszcze nie piekłam ale z proporcji składników widać, że to takie zwykłe kruche ciasto. Nie wiem, jakich jabłek dodałaś. Ja pewnie dodałabym Szarą renetę, bo ona na szarlotki i inne ciasta z dodatkiem jabłek jest najlepsza (ew. Antonówki), gruszki dodałabym Konferencję i to dojrzałą ale twardą, bo wtedy by się za mocno nie rozpadła. Suszona żurawina powinna "wciągnąć" wilgoć z upieczonych jabłek i całość powinna wyjść dobrze :D Ale wg mnie to po 45 minutach pieczenia to ciasto będzie wyglądało trochę inaczej, tzn jabłka trochę się rozpadną
To takie moje gdybanie "na sucho" :D Z ciekawości zrobię to ciasto w srodę, bo wtedy u nas targ i kupię jabłka i gruszki Dam znać jak wyszło
Agnieszko link jest tu:
Jeżeli nie zapisałaś się na newsletter, to na Stronie głónej Przepisowni po prawej stronie jest okienko, które trzeba "wcisnąć"
Dziewczynki, czy któraś piekła z przepisu w ostatnim Newsletterze "Jesienne ciasto z gruszkami i jabłkami"? Opis wyglądał na ciekawy, a mnie wyszedł taki gnieciuch. Może coś źle zrobiłam? Dajcie swoje uwagi jak Wam poszlo?
Gabrysiu podaj linka bo cos się pogubiłam zerkne na niego,gnieciuch hmmm dobrze wiedzieć nie skorzystam pewnie ale poślij linka jak możesz
Agnieszko porównałam oba przepisy na zakwas i myślę, że spokojnie możesz upiec chleb na swoim zakwasie z tego mojego przepisu na chleb żytni. Zostanie Ci ok. 250 g zakwasu, więc możesz zrobić jeszcze bułki z tego przepisu:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/bu%C5%82eczki-na-zakwasie-pszennym/447110 zastępując zakwas pszenny żytnim, a np. mąkę pszenną zastąp orkiszową ja też tak eksperymentuję
tak tez uczynię Elu mam ziarna orkiszu zmielę je na mąkę dodam zakwas zytni i bedą bułeczki ale myslę żeby zrobic jeszcze zakwas pszenny z twojego przepisu,rozumię ż emuszę dodać ten mój zakwas żytni prawie jutro bedzie 5 dniowy :D
Dziewczynki, czy któraś piekła z przepisu w ostatnim Newsletterze "Jesienne ciasto z gruszkami i jabłkami"? Opis wyglądał na ciekawy, a mnie wyszedł taki gnieciuch. Może coś źle zrobiłam? Dajcie swoje uwagi jak Wam poszlo?
Agnieszko porównałam oba przepisy na zakwas i myślę, że spokojnie możesz upiec chleb na swoim zakwasie z tego mojego przepisu na chleb żytni. Zostanie Ci ok. 250 g zakwasu, więc możesz zrobić jeszcze bułki z tego przepisu:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/bu%C5%82eczki-na-zakwasie-pszennym/447110 zastępując zakwas pszenny żytnim, a np. mąkę pszenną zastąp orkiszową ja też tak eksperymentuję
ok ale czy z tego zakwasu moge twój chlebek zrobic?na moim zakwasie zytnim?
Agnieszko, oczywiście możesz dodać olej kujawski (to też roślinny, rzepakowy) Ja tak ogólnie napisałam, żeby nie sugerować żadnej marki :)
A o sposobie przechowywania i dokarmiania zakwasu przeczytaj w miom przepisie:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806
Pozdrawiam :D
Elu kochana robię zakwasz tego przepisu http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni-chlebowy-najprostszy/445164 jeszcze jutro i koniec karmienia powiedz czy moge piec w poniedziałek chlebek twój http://www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-codzienny-na-zakwasie-%C5%BCytnim/443823 czy zamiast roslinnego oleju moge dodac kujawski dziękuję z góry za podpowiedź aha i jak przechowywac ten pozostały zakwas czy tez dokarmiać?
Świetny przepis masz w książce 'Miodowy tydzień z Thermomixem", jest w nim odrobina drożdźy, ale ja ich nie dodaję
Elu jesteś Niezastąpiona Martwiłam się,że mój zakwas się popsuje,ponieważ wyjeżdżamy z mężem do Dziwnowa na 3 tygodnie, a tu proszę, Ela mi podpowiada co mam zrobić :D
Pozdrawiam serdecznie
Elu chlebek zrobiony. Wyszedł po prostu obłędnie pyszny jak z prawdziwej dobrej piekarnii. Rodzinka była zachwycona wypiekiem. Dziękuję bardzo za przepisik. Pozdrawiam :D :D :D
Dziękuję Elu.
Ja nigdy nie mroziłam...
Przez 2 tygodnie w lodówce nie powinno mu się nic zrobić- mój spokojnie tyle czasu wytrzymywał :)
Innym sposobem na dłuższe przechowanie zakwasu jest jego wysuszenie i tak kilka razy robiłam, gdy wyjeżdżałam na dłużej. Zakwas ze słoika wylewałam na szklaną blaszkę, wstawiałam do piekarnika z temp. ustawioną na 50*C, uchylałam troszkę drzwiczki i czekałam aż wyschnie. Potem go zeskrobywałam i takiego suchego, zamkniętego w słoiczku trzymałam w szafce. Po powrocie zalewałam letnią wodą ( do takiej objętości, jak przed wysuszeniem), dodawałam łyżkę jogurtu naturalnego i wystarczyło, żeby mój zakwas "wystartował"
Pozdrawiam i życzę udanego wyjazdu :D
Witam ponownie, chleb na zakwasie wychodzi pyszny. Ale chciałabym zapytać o sam zakwas. Czy można go mrozić? Wyjeżdzam na 2 tygodnie " height="19" width="19" />i nie wiem czy nic mu nie będzie w lodówce przez taki czas. Może ktoś się orientuje w tej kwestii. Proszę o pomoc.
Gdy piekarnik się nagrzewa to termoobieg jest włączony. Po włożeniu foremek z ciastem do temp. 230*C przełączam na tylko dolną grzałkę. Pod koniec pieczenia, ok.10 minut, gdy spryskuję bochenki wodą znów przełączam na termoobieg.
Elu, napisz proszę czy pieczesz chleb na termoobiegu czy może jakiejś innej funkcji?
Pozdrawiam
ElaK świetny przepis na zakwas
Ja zwykle piekę 2 foremki: 1 to chleb na żytnim zakwasie a 2 to chleb pszenny na pszennym zakwasie. Po upieczeniu każdy bochenek ma ok. 1kg. Jak dla naszej rodziny wystarczy na 2-3 dni. Prawie codziennie dzieci pieką jeszcze bułki :)
I ja mam spore doświadczenie w pieczeniu chleba na zakwasie. Różnorodne czysto żytnie, mieszane, pszenne itd. Uwielbiam jego smak, zapach pieczenia. O zdrowotnych walorach nie wspomnę - są zrozumiałe.
Od jakiegoś czasu mam przerwę i odkąd mam TM zastanawiałam się czy można go w nim przygotować. Mnie ciut hamuje ilość. W piekarniku dotąd piekłam 3 foremki, z podanego przepisu wychodzi jedna. Trochę mało i aż żal, że piekarnik niewykorzystany.
Niemniej bardzo się cieszę EluK ze podałaś ten przepis, może się skuszę.
Proszę bardzo!
Cieszę się, że mogę Wam pomóc
Elu jesteś super. Napewno wykorzystam twój przepis :D chleb na zakwasie smakuję o 1000% bardziej niż na drożdżach, :D dzięki :D
Dzięki Gabrysiu
Zamieściłam przepis na chleb, który piekę co 2-3 dni w zależności od spożycia.
http://www.przepisownia.pl/przepisy/chleb-codzienny-na-zakwasie-%C5%BCytnim/443823
mam nadzieję, że kilka osób z niego skorzysta.
Chleb na zakwasie nie robi się 3 minuty jak na drożdżach, wyrasta dłużej i wogóle więcej z nim pracy. Ale jego smak, zapach... wynagradza trudy
Chleby na zakwasie są dłużej świeże i miękkie mogą przetrwać nawet tydzień ( ale u mnie zjadane są dużo szybciej )
Dziękuję Elu, jesteś nieoceniona! Ciągle Cię podziwiam!
bardzo dziękuję Elu, na pewno skorzystam
Ufff! "Wyrzeźbiłam" ten przepis na zakwas
http://www.przepisownia.pl/przepisy/zakwas-%C5%BCytni/443806
Życzę wszystkim udanych wypieków
Od ok 2 lat piekę chleb żytni i pszenny na zakwasie i wyrabiam ciasto w TM.
Na początku jest trochę "zabawy" ale potem mamy swój własny zakwas ( ja mam pszenny i żytni w 2 oddzielnych słoikach) i świetne pieczywo, zawsze kiedy chcemy.
Zamieszczę przepis, żeby każdy mógł z niego skorzystać
Ja piekę chleb na zakwasie, ale nie w thermmiksie. Mam zakwas gotowy, który zużywam do kolejnych wypieków i wtedy odkładam nowy. Chętnie dzielę się zakwasem i przepisem (wyjątkowo dobry), ale nie mam pojęcia, jak daleko mieszkamy...
No ale ten przepis ma drożdże, więc zakwas jest tylko dodatkiem.
A jak zrobić w thermomixie ciasto na samym zakwasie??
Na razie robię w maszynie do chleba (wyrabiam a potem piekę w piekarniku)
http://pracowniawypiekow.blogspot.com/ ja z tego bloga korzystam
pozdrawiam
Robiłam taki chlebek ale mi nie smakował. Jednak miał duże powodzenie u moich rodziców (przypominał im smak z dzieciństwa:)) W internecie jest sporo informacji. Zresztą to bardzo proste. Mieszasz mąkę żytnią razową (najlepiej typ ok 2000) z tą samą ilością wody przegotowanej letniej. Zostawiasz na 24 godziny w temp pokojowej, potem znów dodajej po tyle samo wody i mąki i znów zostawiasz. Teoretycznie po 4 dniach zakwas jest gotowy, ale myślę że będzie miał lepszą moc po przynajmniej tygodniu.
Dziekuję Alicjo, przepis ciekawy, ale ja poszukuję konkretnego przepisu na zakwas
Witam,
w przepisowni został zamieszczony następujący przepis:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/13016/chleb-na-zakwasie.html
Proszę wypróbować
Pozdrawiam
Witam,
poszukuję przepisu na domowy zakwas.
Piekę chleb na drożdżach, a chcialabym spróbować jakiegoś przepisu z zakwasem.