Forum Kamień do pizzy/chleba
Aniu, jak odpoczniesz, to zdaj nam relację z pieczenia bułeczek na kamieniu Buziaczki
Niusiu, czy masz jakieś doświadczenie z zastosowaniem tego kamienia? Pytałam już o to tutaj , kopiuję:Ja kupiłam na allegro kamień okragły, ale tak na prawdę nie bardzo potrafię go wykorzystać. Sylwia, pomóż, napisz coś więcej. Czy jak juz ten kamień jest nagrzany, to można piekarnik wyłaczyć? Gdzeien, na którym poziomie piekarnika, umieścic ten kamień? Położyłam go na samym dole.
Nikt mi nie odpowiedział, a tym bardziej Pani Sylwia.
Kupiłam w końcu okrągły kamień, dosyć cienki (na aledobre.pl), ale dzięki temu szybko się nagrzewa.
Wychodzi na nim pyszna pizza i jeszcze lepsze bułeczki, polecam
Kochane ja tez poprosze o cos blizszego - przymiezam sie do zakupu i zupelnie nie wiem jaki wybrac i jak go dokladnie uzywac!
Ja kupiłam na allegro kamień okragły, ale tak na prawdę nie bardzo potrafię go wykorzystać. Sylwia, pomóż, napisz coś więcej. Czy jak juz ten kamień jest nagrzany, to można piekarnik wyłaczyć? Gdzeien, na którym poziomie piekarnika, umieścic ten kamień? Położyłam go na samym dole.
Jeżeli mogę to dołączam się do pytania Niusi odnośnie firmy z której najlepiej jest kupić kamień
A możecie polecić jakąś konkretną firmę? z tego co widzę to ceny są mało zróżnicowane ale materiał i wykonanie już bardzo.
Zgadzam sie z Sylwia, Niusia;) ;) Sprawa wymaga ciut wiecej zachodu, ale wynik jest wart tego;)
Kamień do pizzy to świetny wybór jeśli robimy dużo pizzy lub chleba. Pizza piecze się o wiele szybciej, chleb, bułki są chrupiące i dobrze wypieczone - kamień "wyciąga" z nich wilgoć. Trzeba pamiętać, że taki kamień trzeba przed pieczeniem dość długo ogrzewać w piekarniku (ok. 45 - 60 min) i po tym czasie można bezpośrednio na nim umieścić ciasto
Witam,
Zastanawiam się nad kupieniem kamienia do pieczenia, czy ktoś z Was korzysta z takiego? Podobno chleb, czy bułki pieczone na takim kamieniu są dużo lepsze niż w foremce, o pizzy nie wspomnę
Liczę na wskazówki
Pozdrawiam