Forum błąd w książce

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

22 odpowiedzi | Ostatni wpis

Dziękuję za informację, zajmiemy się tą kwestią.

Pozdrawiam Mixi


Jest błąd w najnowszym wydaniu książki "Tak lubię gotować". W spisie przepisów w dziale WYPIEKI podano" "Pierniczki imbirowe z miodem" str.274, natomiast na tejże stronie jest przepis  "Pierniczki korzenne z miodem" i w składzie produktów nie ma imbiru. Innego przepisu na pierniczki nie ma. Wink

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Jest błąd w książce " Boże Narodzenie z Thermomixem", na str.20  W przepisie na paszteciki podano do cciasta300g drożdży. Oczywiście powinno byc 30 g drożdży

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Uwaga! Dodam, że kopystkę wkłada się przez otwór ZAMKNIĘTEGO pokrywą naczynia miksującego. Kopystka jest tak skonstruowana, że nie dotyka wirujących noży i można nią  "popychać" zawartość w naczyniu.;)

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Tak, jest to możliwe. Kopystkę wkłada się przez otwór w pokrywie naczynia miksującego i miesza składniki. Proszę skontaktować się z przedstawicielem, żeby wsparł  w pierwszych tygodniach użytkowania Thermomixa Smile

Pozdrawiam Mixi


Tak, jest to możliwe. Kopystkę wkłada się przez otwór w pokrywie naczynia miksującego i miesza składniki. Proszę skontaktować się z przedstawicielem, żeby wsparł  w pierwszych tygodniach użytkowania Thermomixa Smile

Pozdrawiam Mixi


Witam serdecznie,

Odświeże temat i przyczepie się do książki "Radość gotowania" i przepisów na szybkie lody owocowe, oraz lody jabłkowe z miętą.

Zacytuje, "zmiksować przy pomocy kopystki 25s/obr6"

 Jest to w ogóle wykonalne? Smile

Jest to chyba najnowsza książka dostarczona wraz z TM31 (posiadam go od 2 tyg Smile )

 pozdrawiam 


Tak, jest nowsze wydanie Smile Poprawione, nie rozszerzone, więc są te same przepisy.


Dziękuję za szybką odpowiedź. Czyli teraz jest jakieś nowe wydanie? Bo ja dostałam książkę rok temu. Jest jakoś zmienione / rozszerzone?

 

porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com


Dziękujemy za spostrzegawczość Smile Ten błąd wkradł się w pierwszym wydaniu książki Tak lubię gotować, mam przed sobą kolejne i przepis jest poprawiony Smile


Za to ja coś znalazłam w "Tak lubię gotować". W przepisie na barszcz na str. 90 w punkcie 5. "dodać ziemniaki, pieprz, kapustę i wodę" <- zamiast pieprz powinno być paprykę (bo o 100 g czerwonej papryki, która jest podana w składnikach, w przepisie nie ma mowy)! To niby drobiazg, ale można z rozpędu dodać dwa razy pieprz, a o papryce zapomnieć.

porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com


[ Ja jednak wolę opierać się na przepisach z  książek "Radość gotowania" , Podróże.." i Tak lubię gotować". Tutaj przepisy są sprawdzone i jeszcze mi się nie zdarzyło, żeby coś się nie udało. Z przepisowni przepisy bywają różne: dobre i mało dopracowane.To moje własne doświadczenie i opinia.

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Cool

ale nie o rację mi chodziło

tylko traktuję przepisownię jak zbiór dobrych rad i przepisów sprawdzonych ku zadowoleniu ogólu

bo gar w końcu musi zapracowć na siebie


Vigosz, masz absolutną rację. Jak zakupiłam TM i myślę sobie ugotuję kapuśniaczek i był taki beznadziejny, że od razu odechciało mi się gotować zupy. Coprawda przełamałam się, ale najbardziej lubię krem pieczarkowy. Kapuśniaka drugi raz nie gotowałam:~


truskawka wrote:

Vigosz, może w pierwszym przypadku (temperatura nie osiągnęła 37st) nie nastawiłeś czasu? Bez tego TM nie grzeje.

w garze są 2 litry wody

o temp 17 do 18 stopni

grzałka ma niecały 1 kilowat i musi potrwać aż się nagrzeje

ale ja bynajmniej nie nażekam tylko napisałem co robię żeby mi sie ugotowało

bo takie właśnie potrawy lubię

to co wczesniej napisałem,

 kapuśniak się nawet nie zagotował w czasie założonym w przepisie w sumie 13 minut

możesz sprawdzić nalej 2 litry wody do gara nastaw 100 stopni ustaw na 13 minut

zobaczysz do ilu ci nabije stopni 

Party


Vigosz, może w pierwszym przypadku (temperatura nie osiągnęła 37st) nie nastawiłeś czasu? Bez tego TM nie grzeje.


Alicja Bończak-Thermomix Polska wrote:

Vigosz wrote:

Wink

i jeszcze moja uwaga na początku miałem twarde warzywa robione na parze

bo nikt mi nie powiedział że czas 10 minut /100 st nie liczy się od nastawienia

tylko od momentu jak garnek nagrzeje się do 100 st

 

 

Witam,

o jaki konkretnie przepis chodzi i w której książce? Jeśli pisze Pan o "Dobrym gotowaniu", to w wydaniu, które mam przed sobą, na str. 71 jest sałatka brokułowo-kalafiorowa, gdzie używamy surowych warzyw. Może chodzi o sałatkę jarzynową (u mnie na str. 72)?

Jeśli chodzi o gotowanie na parze, zawsze gotujemy w temperaturze Varoma, a nie w 100C, natomiast jeśli chodzi o czas gotowania podany w przepisach, to jest czas całkowity, obejmujący zarówno czas osiągania danej temperatury, jak i gotowanie w danej temperaturze, a nie czas od zagotowania sie wody.

Proszę o informację, który przepis się nie udał.

Pozdrawiam Smile

Wink

Kapuśniak,Grochowa,Fasolowa

temp.wody z kranu 17-18 stopni

2litry cieczy po 3 minutach nastawienia na 100 stopni obr.2 nie dochodzi do 37 stopni

po kolejnych 10 minutach nastawienie 100 stopni temperatura wzrasta do 70 stopni

a to już koniec gotowania kapuśniaku

ja lubię warzywa ugotowane(miękkie)

są różne gusta jedni lubią krwisty bewsztyk a inni dobrze wysmażony,

z Varomy temp 120 - zapiekanka na parze

zgodnie z przepisem miałem  ziemniaki i marchew twardawą

na pół surową

tak że przystaje przy moim i czas mierzę od osiagnięcia temperatury


Vigosz wrote:

Wink

i jeszcze moja uwaga na początku miałem twarde warzywa robione na parze

bo nikt mi nie powiedział że czas 10 minut /100 st nie liczy się od nastawienia

tylko od momentu jak garnek nagrzeje się do 100 st

 

 

Witam,

o jaki konkretnie przepis chodzi i w której książce? Jeśli pisze Pan o "Dobrym gotowaniu", to w wydaniu, które mam przed sobą, na str. 71 jest sałatka brokułowo-kalafiorowa, gdzie używamy surowych warzyw. Może chodzi o sałatkę jarzynową (u mnie na str. 72)?

Jeśli chodzi o gotowanie na parze, zawsze gotujemy w temperaturze Varoma, a nie w 100C, natomiast jeśli chodzi o czas gotowania podany w przepisach, to jest czas całkowity, obejmujący zarówno czas osiągania danej temperatury, jak i gotowanie w danej temperaturze, a nie czas od zagotowania sie wody.

Proszę o informację, który przepis się nie udał.

Pozdrawiam Smile


Wink

i jeszcze moja uwaga na początku miałem twarde warzywa robione na parze

bo nikt mi nie powiedział że czas 10 minut /100 st nie liczy się od nastawienia

tylko od momentu jak garnek nagrzeje się do 100 st

 


Dziękujemy za uwagi , już sprawdzamy przepis:)

Pozdrawiam Mixi


To teraz trochę się poprzyczepiamy  Wink Czy zauważyliście, że w książce "Dobre Gotowanie" jest błąd w przepisie "Sałatka z surowego kalafiora, brokułów i szynki"? Jak sama nazwa wskazuje w składzie powinny być brokuły, ale ich tam nie ma Tongue