Forum PORADY KULINARNE
Witam Wszystkich
Mam pytanie
Na torcie z okazji urodzin chciałam zrobić ozdoby z kwiatów .Zobaczyłam na yu Tubie jak się to robi ale nie mogę znaleźdż żadnego przepisu na krem który mogła bym zrobić w TM31. Zrobiłam krem maślany na bezie (białka z cukrem podgrzewane na parze)po wystudzeniu miksowałam w TM na obr.3/4 dodałam miękkie masło.Wyszedł mi krem ale nie jest puszysty i wtrakcie robienia kwiatka przez rękaw cukierniczy zbyt szybko się rozpływa, jest za lużny.Może ktoś ma doświadczenie w tym temacie i mógłby mi doradzić . Będę wdzieczna za podpowiedź i radę .Można odpowiedzieć na F-buku bedzie szypciej Pozdrawiam i z góry dziękuję Krystyna Wysocka
Moim zdaniem powody mogą być dwa
- zbyt wysoka temperatura pieczenia,
- zbyt krótki czas wyrastania po uformowaniu bułeczek
Dokładniej pewnie dałoby się coś powiedzieć gdybyśmy poznali przykładowy przepis i kroki jakie wykonujesz. Z doświadczenia podpowiem, że u mnie wygląda to tak:- wyrabiam ciasto w Thermomix-ie
- od razu formuję bułki
- wstawiam do piekarnika na 25-30 min w temp. ok. 40-50 stopni
- po tym czasie gdy widzę, że bułki się uformowały do swojego rozmiaru podkręcam temperaturę do 180 stopni i wypiekam na złoty kolor :)Nie przytrafiło mi się jeszcze że bułki pękały, a piekę średnio co 2 dzień.Tendencje do pękania mają jeszcze bułki z ciemnego cieżkiego ciasta, ale to chyba już ich urok :)W razie problemów zapraszam do kontaktu na prv.Pomogę wyjaśnić ten problem muszę tylko znać konkrety ...
Asiu, poniżej masz porady Marzenki (Magi) w tym temacie. Poczytaj, może coś znajdziesz?
Witam! Bardzo proszę o pomoc/poradę. Ostatnio wszytkie chleby i bułki podczas pieczenia pękają mi w piekarniku (oczywiście zawsze robię wszystko zgodnie z przepisami). Piekę pieczywo już od kilku lat i znam też dobrze mój piekarnik. Wszystko wyrasta pięknie i wtedy pęka. Poradźcie proszę.
:D Witam ja też dorzucam swoje spostrzeżenie otóż można ciasto drożdżowe topić ale łatwiej jest je włożyć na 1-1,5godz w misce do lodówki.
Wypróbowane i sprawdzone na rogalikach topionych Magi
Magi, cudowne rady "drożdżowe ABC" Dziękuję Szkoda, że dopiero teraz je znalazłaś i napisałaś. Znów jestem mądrzejsza.
Ostatnio szperając w internecie natknęłam się na takie porady, myslę że się przydadzą :D
Drozdzowe ABC: 1. Drożdze powinny byc świeże, jezeli używamy suchych to powinny być przechowywane po otworzeniu opakowania w lodowce. 2. Wszystkie skladniki ciasta powinny byc w temperaturze pokojowej - zimne skladniki bardzo wydłużą czas rośnięcia ciasta. 3. Płyn powinien byc odpowiednio ciepły, jeżeli mieszamy drożdże z płynem to 45-46 stopni C, a jeżeli mieszamy suche drożdże z maka to okolo 50 stopni C. 4. Miejsce, w którym rośnie ciasto powinno byc odpowiednio cieple, dobrym miejscem do tego jest piekarnik z włączona żarowką. Lub można rozgrzać piekarnik (najniższa temperatura) prze 1 minute, wylaczyc i wtedy włożyć ciasto do rośniecia. Problemy z ciastem drozdzowym: 1. Za gruba skorka - za duzo maki - za krotki okres rosniecia - temperatura piekarnika za niska 2. Ciasto kruszy sie po upieczeniu: - zle i za krotko wyrobione ciasto - dodano za duzo maki - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu - ciasto roslo za dlugo (szczegolnie drugie rosniecie) - za niska temperatura piekarnika 3. Ciasto ma lekko kwasny smak - ciasto roslo w zbyt cieplym miejscu i zbyt szybko uroslo - ciasto roslo za dlugo 4. Ciasto nie chce rosnac - plyn uzyty do ciasta byl za zimny - ciasto jest zbyt sztywne I twarde - miejsce, w ktorym rosnie ciasto jest za zimne 5. Ciasto ma ciemne smugi - niezbyt dobrze wymieszane i wyrobione ciasto - miska, w ktorej rosnie ciasto za mocno natluszczona - ciasto nie bylo przykryte podczas rosniecia i powstala twarsza skorka 6. Ciasto po upieczeniu ma nierowne dziury - niedokladne odgazowanie ciasta podczas formowania - ciasto roslo zbyt dlugo przed pieczeniem 7. Ciasto jest wilgotne od spodu po upieczeniu - ciasto zostalo w foremce zbyt dlugo po upieczeniu 8. Ciasto peka na bokach - zbyt goracy piekarnik - ciasto roslo za krotko - zle uformowany bochenek 9. Ciasto peka na wierzchu - ciasto wystyglo bardzo gwaltownie - ciasto bylo bardzo twarde I sztywne przed pieczeniem - ciasto nie bylo dobrze wymieszane I wyrobione 10. Ciasto po upieczeniu jest bardzo wilgotne w srodku i ma grudkowata konsystencje - ciasto jest niedopieczone - za krotki okres rosniecia przed pieczeniem 11. Ciasto po upieczeniu jest ciezkie I zwarte - dodano za duzo maki - niewystarczajacy czas wyrastania - niektore chleby z natury sa ciezsze (z maki razowej czy zytniej) 12. Ciasto nie rumieni sie podczas pieczenia - blacha jest zbyt jasna, blyszczaca i za duza I odbija za duzo ciepla nie pozwalajac na rownomierne rumienienie - za duza blacha w stosunku do piekarnika, co powoduje niewystarczajaca cyrkulacje powietrza 13. Upieczone ciasto ma intensywny zapach i smak drozdzy - ciasto roslo za dlugo - miejsce, w ktorym roslo ciasto bylo za cieple 14. Upieczone ciasto jest suche, kruszy sie i jest grudkowate - za dlugi czas rosniecia (szczegolnie drugi) - dodano za duzo maki podczas wyrabiania - ciasto nie bylo dobrze wyrobione - za niska temperatura piekarnika 15. Ciasto opadlo podczas pieczenia - za dlugi okres rosniecia, ciasto wyroslo za bardzo i stalo sie za lekkie, za wysokie
ehhh tak zapamiętać te wszystkie wasze rady i stosować z głowy!
na przypalony garnek na dno nasypać grubo soli i zalać ją małą ilością wrzatku i niech sobie postoi
na ładny zapach w pralce lub w zmywarce to wlać octu i włączyć program mycia lub prania.
na takie żółte zacieki w wannie/zlewie/ kibelku to wrzucić tabletkę do zmywarki,zamknąć odpływ w zlewie czy wannie i zalać wrzatkiem i zostawić na noc. sprawdzone ,działa!
do kibelka wrzucić tabletkę i od razu nalać wrzątku,nie spłukiwać
Dziekuję :D tak mi się przypominają porady mojej babuni :D :D :D polecam galaretki na soku, są pyszne :D :D :D
Magi, jestem pod wrażeniem! Super porady!
Ciąg dalszy porad babuni :D :D :D
- ciasto kruche ma w sobie duzo tłuszczu, nie ma potrzeby smarowania tłuszczem foremki, kruche ciasto wyjmuje się z foremki zanim całkowicie wystygnie, zastygły tłuszcz sprawia, że jest to trudne.
- naleśniki smażone na maśle są wyjątkowo aromatyczne i chrupiące, łatwo jednak sie przypalają, aby temu zapobiec należy dodać do rozpuszczonego masła odrobinę oleju.
- aby zwykłe galaretki nabrały smaku i aromatu, zamiast rozpuszczać je w wodzie należy rozpuścić je w soku np. do galaretki żółtej i pomarańczowej najlepszy bedzie sok pomarańczowy, do zielonych sok jabłkowy, do czerwonych sok wiśniowy.
- szybką metodą schłodzenia napojów jest umieszczenia butelek w misce z zimną wodą, kostkami lodu i solą, około łyżeczki na 1 litr, sól dodatkowo obniża temperaturę wody.
- jeżeli przechowujemy cukier w pojemniku, który jest często otwierany lub w cukierniczce, pod wpływem wilgoci może się rozpuszczać a następnie skawalić, aby temu zapobiec wkładamy kromke chleba do pojemnika.
:D :D :D :D :D :D :D
Teraz rady cebulowe:
1. Cebula usmaży się szybciej, jeśli od razu sie ją posoli
2.Cebula uzyska podczas smażenia bardzo ładny kolor, gdy posypiemy ją sproszkowaną papryką.
3.Przy krojeniu cebuli unikniemy łzawienia , jeśli obraną cebulę opłuczemy w strumieniu zimnej wody
4. Cebulę da się łatwo obrać jeśli ją dokładnie zmoczymy wodą.
Gotowanie makaronu w TM (wiem że zapytanie lekko przestarzałe, ale może komuś się przyda), wymaga nieco wprawy, ale się da (ciągle mam zepsutą płytę indukcyjną, co wzmaga moją kreatywność)
Wkładam koszyczek, zalewam wodą włączam na ok 10-15 minut 100 stopni, jak się zagrzeje wrzucam przez otwór makaron i sól i wtedy zmniejszam czas do podanego na opakowaniu makaronu, potem wyciągam koszyczek
Minusem jest możliwość ugotowania na raz małej ilości makaronu.
:)To prawda człowiek uczy się całe życie dziękuję że są Miłośniczki TM od których mogę się uczyć i za to WAM dziękuję
Ps. korzystaj z naszych porad i dodaj swoje;) ;) Kazda rada jest cenna:)
Cieszymy sie
Świetne porady !!!! jestempod wrażeniem !!!! brawo !!
Zalezy od gustu, Gabrysiu:) :) , od potrawy i upodoban estetycznych.... Ser miele w TM, czasem scieram, zalezy od potrawy.... Zreszta, mialy byc porady babuni, to sa... babcie nie mialy TM;) . Ta sama porada odnosi sie do TM, Gabrysiu;)
odsyłam do strony 41 książki " Radość Gotowania." Sama w TM makaronu nie gotowałam, chyba szybciej w garnku, zwłaszcza jsk się ma płytę indukcyjną.;)
Kochane potrzebuje pomocy na juz!!!!! Jak ugotowac makaron w termomiksie?? Da sie??
Ja . odkąd mam TM, nigdy sera na tarce nie ścieram, ale rozdrabniam w TM. Szybko, stopień rozdrobnienia w/g własnego uznania. Jaka to różnica, czy będą wiórka podłużne, czy o nieregularnych kształtach?:)
WOW świetna rada veronica
Jesli chcesz zetrzec miekki ser zòlty na tarce, posmaruj tarke olejem. Nie bedzie sie przyklejal i zetrze sie lepiej.
I ciąg dalszy porad babuni:
- aby przyspieszyć wyrastanie drożdżowego ciasta należy je włożyć do miski z pokrywką i wstawić do gorącej wody.
- gdy ciasto drożdżowe nie chce wyrosnąć np drożdże nie były świeże albo zostały zalane za ciepłą wodą, dodaj do niego płaską łyżeczkę proszku do pieczenia i jeszcze raz zagnieć.
Teraz słone porady:
-przesoloną zupę uratujemy dodając surowego ziemniaka,który pochłonie nadmiar soli lub dodając trochę soku z cytryny
-do przesolonego sosu dodać trochę mleka
- przesolone warzywa wystarczy zalać wrzątkiem i odcedzić
Ale są też pozytywy stosowania soli i tak:
-sól utrzymuje świeżość mleka,
-wydobywa zapach z gotujących się jabłek, zmiękcza je szybciej,
- przyspiesz ubijanie piany z białek i bitej śmietany,
- dodaje smaku kawie i herbacie,
-dodaje smaku melonom, pomarańczom i grapefruitom,
-podnosi smak czekolady w kremach i tortach
- odkwasza rabarbar co pozwala na użycie mniejszej ilości cukru,
- aby sól się nie zbrylała w pojemnikach, na ich dno wystarczy wsypać ryż, który pochłonie nadmiar wilgoci
Ciąg dalszy porad babuni
- gdy zamierzasz napełnić tartę owocami, posmaruj upieczone ciasto bialkiem i wstaw jeszcze do piekarnika na 3-5 minut, dzięki temu ciasto nie zmięknie pod wpływem soku z owoców.
- aby zmielony pieprz nie stracił swojego aromatu do pudełeczka z mielonym pieprzem dodaj kilka ziaren pieprzu w całości - pozostanie aromatyczny i sypki.
- olej czy smalec umieszczaj zawsze na rozgrzanej patelni, nigdy na zimnej i dopiero potem umieszcaj na niej kotlety, zapewni to najlepszą temperaturę smażenia.
- gotujący się kalfior wydziela nieprzyjemny zapach , aby temu zapobiec wlej do garnka kilka lyżek mleka.
- aby farsz z ryżem się nie rozsypywał używaj ryżu białego ale nie paraboiled, lub dodaj do farszu starty ser żółty.
Dziękuję bardzo za życzenia. Było milutko i smaczniutko. Pizza wyszła jak zwykle rewelacyjna, mąż nie mógł się najeść. Przyświecał nam piękny podwójny (szklany) lampionik z tealightem w środku i "kroczącymi " wielbłądami. Nie wiem czy takie cacko widziałyście, ale ja dostałam w prezencie. To ma nazwę chyba "afrykańskie klimaty" czy coś podobnego. Ruch płomienia powoduje wrażenie kroczących wielbłądów . Do tego wspaniały zapach. No, fajne cacko. W sam raz na wieczór we dwoje.8)
Tez sie dolaczam do zyczen, Gabrysiu . 100 lat :party: i opowiadaj, jak poszlo
To w takim razie wszystkiego najlepszego Gabi sto lat sto lat sto lat i smacznego
Super Magi! Ja dodaję swoje, gdzieś , kiedyś znalezione: 1. Pstrąg " na niebiesko" Jeśli pragniemy zadziwić gości , możemy przygotować "pstrąga na niebiesko" Wystarczy jeśli przed jego przygotowaniem " utopimy "go na chwilę we wrzącym occie. Pstrąg nabierze niepotykanego dla ryb niebieskiego koloru, nie tracąc smaku, zapachu i wartości odżywczych.
2.Pachnąca ryba- by nie czuć nieprzyjemnego rybiego aromatu, najlepiej podczas smażenia położyć na patelni połówkę jabłka. Wchłonie ona nieprzyjemny zapach.
T eraz idę wyjąć z pieca pizzę, oczywiście przygotowaną w TM! to na kolecję z moim mężem , przy świecach, moją urodzinową.
Porada Babci nr 1 - gdy gotujesz mleko musisz uważać, aby nie wykipiało - zapobiegniesz temu smarując brzeg rondla maslem
Porada Babci nr 2 - do ciasta kruchego użyj cukru pudru zamiast cukru kryształu, dzieki temu ciasto będzie wyjatkowo udane, i zawsze używaj bardzo zimnego masła i szybko zagnieć ciasto
Porada Babci nr 3 - gdy upieczesz biszkopt i masz problem, żeby go wyjąć z tortownicy, zostaw go na chwilkę niech forma się przestudzi i włóż na 15 minut do lodówki, wtedy biszkopt lekko się skurczzy i odejdzie od blaszki.
Porada Babci nr 4 - obierając pomarańcze włóż je na minutę do wrzątku i wtedy łatwo oddzielisz skórkę wraz z białą błonką.
Porada babci nr 5 - smaczną panierkę do mięsa przygotujesz z pomocą słonych krakersów, pokrusz je i wymieszaj pół na ół z mąką lub bułką tartą.
Popieram super temat napewno każdy z chęcią skorzysta z porad
Wedlug mnie, swietna sprawa :bigsmile: Popieram:) . Przyda sie wszystkim... tym mniej doswiadczonym i tym bardziej doswiadczonym... Czlowiek sie uczy cale zycie i , i tak sie nie nauczy wszystkiego;)
Kochane i Kochani (czy tu są panowie?) użytkownicy TM. Ja proponuję pod tym hasłem utworzenie zbiorku różnych praktycznych porad kulinarnych, takich sprawdzonych, babcinych, ale dotyczących tylko samego gotowania i pieczenia. Zauważyłam, że Ela ma takowych sporo w swoim praktycznym stosowaniu, np: co zrobic, żeby bułeczki nie były "kołkowate" itp. Sądzę, że każda doświadczona gospodyni ma w zanadrzu podobne. Zachęcam więc do podzielenia się nimi. Ja skorzystam z wielką ochotą, a myślę, że inne kobietki mniej doświadczone, też z chęcią je zastosują. Co sądzisz Mixi o tym pomyśle?;)