Forum Powitanie w nowym środowisku i potrzeba pomocy.
Witam.
Od tygodnia też posiadam TM i chciałabym zrobic paschę na święta wg własnego przepisu. jak ustawić TM aby ubić jajka na tzw "parze". jaka temperatura i obroty?
z góry dziękuje za wszystkie sugestie
pozdrawiam wszystkich użytkowników TM
Witaj!
Noże tylko na początku się ciężko otwiera - ja zawswze mówię ugotuj 3 zupy i podstawę naczynia otwiera się w miarę łatwo. A co do mycia... ...Myje się naprawdę łatwo. Podstawa to plan pracy. Po cieście należy wlać niecały litr (noże zakryte) zimnej wody obmyć ścianki nad poziomem wody i nastawić obroty 3 bez czasu. Jeśli nie potrzebujemy themomixa pozwólmy mu mieszać tą wodę nawet 15-30 minut. Po tym czasie z założoną miarką minuta obroty 10 i co około 10 sekund zmieniamy kierunek obrotów wylewamy wodę i koniec mycia, wystarczy opłukać. Jeśli to koniec pracy na TM na dłuższy czas to po zalaniu wodą i obmyciu ścianek na powierzchnią wody możemy zostawić naczynie na dłużej. Ciasto lub inne gęste potrawy na bazie mąki tak namięknie że wystarczy zastosować miksowanie wody na obr 10 ze zmianą obrotów [nocounterclock]. Ciśnienie wody wyrywa nam z noży resztki jedzenia.
Warto natomiast co jakiś czas sprawdzić czy na nożach nie ma osadów. Wtedy należy je umyć na przykład gąbeczką szorstką stroną.
Witam
Noże ściągam i czyszczę szczotką na długiej rączce (np.z ikei) .....co do ściągania dna to ja robię tak....lewą ręką łapię delikatnie za nóż ,naczynie opieram np. na blacie a prawą ręką przekręcam podstawę i schodzi bez problemów..... (raz w necie natknęłam się na filmik pokazujący jak ściągnąć dno ....może uda Ci się znaleźć)
Witam,
jestem nowym użytkownikiem Termomixa .... na razie upiekłam bułeczki i zrobiłam pastę z sera...
PYCHA!!!
Mam jednak pytanie jak czyścicie Termomix, bo na serio te noże ciężko się czyści, nie mówiąc o otwieraniu tego dna...
Jola tak naprawdę to tylko nasza wyobraźna nas blokuje, bo moim zdaniem prawie wszystko da się przygotować w TM - prawie bo tylko się nie upiecze
OK!
Jolanto,przepisy takie jak pierogi czy kapusta gotowana, duszona znajdują się w książce podstawowej do Thermomixa, także jak najbardziej możesz je przygotować w TM
Witam wszystkich użytkowników therrmomix'a . Pierwszy raz byłam na pokazie chyba ze 20 lat temu ale dopiero teraz poczułam potrzebę jego kupienia. Jestem szczęśliwym użytkownikiem od miesiąca. Nazywam thermomix "najlepszym Mercedesem w kuchni".
Czy ktoś robił w thermomixie pierogi, krokiety lub łazanki ze słodkiej kapusty? Oczywiście chodzi mi o przygotownie kapusty w thermomixie.Będę wdzięczna za pomoc.
Jolanta Bogacz czyli yollab