Forum Moje pierwsze pierniczki :)

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

30 odpowiedzi | Ostatni wpis

ja dzisiaj robie podejscie do bułek, mam nadzieje ze wyjdą

-------------------
Folisin


Spoko, pisz jak coś  w miarę możliwości postaramy się pomóc.....


Dziękuję, jesteście wspaniałe Smile Dobrze mieć takie wsparcie, gdy raczkuje się z Thermomixem Smile


Brawa jeszcze za wytrwałość....pozdrawiam Cooking  7

 


Agnieszka-7777 wrote:

Dziękuję, zlokalizowałam biuro niedaleko mnie Smile

Chciałam się również pochwalić, iż zrobiłam drugie podejście do pierniczków, tym razem z innego przepisu http://www.thermoprzepisy.pl/okazje/boze-narodzenie/katarzynki-pierniczki/ i udało się Smile

Podgrzałam składniki płynne, ładnie się stopiły i zmieszały Smile Ustawiłam czas, temp. i obroty. W między czasie wszystkie lampki pozapały się na stałe. Chciałam się jeszcze upewnić: po ustawiniu czasu i temp. nie czekam, aż lampki zapalą się na stałe, tylko od razu włączam obroty, tak ???

Ciasto wyrobione przez Corn wyszło super. Do góry konsystencja idealna, na dole naczynia trochę za wilgotne, wyrobiłam w rękach. I tu mam pytanie: skąd wiecie, czy ciasto jest już dobrze wyrobione również na dole i kiedy podejmujecie decyzje o przedłużeniu wyrabiania ciasta ???

Wyszły mi 3 blaszki pierników. Mam nadzieje, że z tych przepisów to normalna ilość.

Ogólnie jestem pod wrażeniem szybkości i skuteczności wyrabiania ciasta przez Thermomix Smile

 

 

Tak, obroty od razu (razem z temperaturą i czasem) a co do wyrobienia ciasta to dobrze jest w trakcie wyrabiania przez thermomix dodatkowo wesprzeć się kopystką lub po mniej więcej połowie czasu na chwilę wyłączyć i zebrać ciasto z dna naczynia i włączyć ponownie na drugą połowę czasu ..

ja czasem jak widzę że nie do końca jest ok to wydłużam troszkę czas i ciut ale to ciut podnoszę obroty..jeszcze taka moja rada jak robię jakiś nowy przepis z przepisowni to opieram się na opiniach forumowiczów (tak aby mieć pewność Wink


Tak nie czekasz  aż się lampki zapalą na stałe tylko ustawiasz wszystkie parametry .Cieszę się że troszkę rozjaśniłam Wink

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


Dziękuję, zlokalizowałam biuro niedaleko mnie Smile

Chciałam się również pochwalić, iż zrobiłam drugie podejście do pierniczków, tym razem z innego przepisu http://www.thermoprzepisy.pl/okazje/boze-narodzenie/katarzynki-pierniczki/ i udało się Smile

Podgrzałam składniki płynne, ładnie się stopiły i zmieszały Smile Ustawiłam czas, temp. i obroty. W między czasie wszystkie lampki pozapały się na stałe. Chciałam się jeszcze upewnić: po ustawiniu czasu i temp. nie czekam, aż lampki zapalą się na stałe, tylko od razu włączam obroty, tak ???

Ciasto wyrobione przez Corn wyszło super. Do góry konsystencja idealna, na dole naczynia trochę za wilgotne, wyrobiłam w rękach. I tu mam pytanie: skąd wiecie, czy ciasto jest już dobrze wyrobione również na dole i kiedy podejmujecie decyzje o przedłużeniu wyrabiania ciasta ???

Wyszły mi 3 blaszki pierników. Mam nadzieje, że z tych przepisów to normalna ilość.

Ogólnie jestem pod wrażeniem szybkości i skuteczności wyrabiania ciasta przez Thermomix Smile

 

 


Oj to będzie się działo....... Cooking  6 Cooking  9 Cooking  1 Cooking  4 Smile


mój w końcu jutro u mnie będzie Smile


Agnieszko,

biura Vorwerk znajdziesz na naszej stronie internetowej, pod adresem:

biura Vorwerk w okolicy.

Pozdrawiamy,

Zespół Przepisy Thermomix


Sprawdź na stronie thermomix-a (na samym dole jest możliwość sprawdzenia, jak klikniesz na lupę to pokażą Ci się wszystkie miasta w Polsce gdzie znajdują się biura)łącznie z numerami telef.

 

 

 


Dziękuję Smile A jak mogę znaleźć takie biuro regionalne by uczestniczyć w pokazie albo jak znaleźć taką pomoc, przydział "opiekunki " ? 


Hanna Gręda wrote:

Agnieszka-7777 wrote:

Dziękuję bardzo za odpowiedzi Smile

Zdaje sobie sprawę, że moje pytania są banalne, ale niestety nie miałam okazji być na prezentacji (Thermomix odkupiłam). Dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość w wyjaśnianiu.

 

Agnieszko ale możesz uczestniczyć w pokazach organizowanych w biurze regionalnym blisko Twojego miejsca zamieszkania

Ja swój kupiła poza domem ale brałam udział w pokazach i poprosiłam o przydział "opiekunki" bo to zawsze było łatwiej no i wsparcie tu na przepisowni

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


nie pociesz mnie to. Zwłaszcza, że w odpowiedzi na zapytanie do firmy, otrzymała informację, że jest w drodze i mam oczekiwać na telefon kuriera i tak od poniedziałku oczekuję Aw


Marz-szybko sobie przypomnisz co i jak ....

(na pocieszenie powiem Ci że ja na swój czekam już 3 tygodnie) ...


Potwierdzam ,raz na jakiś czas są  organizowane pokazy łącznie z degustacjami potraw .....można podpatrzeć to i owo Smile


Agnieszka-7777 wrote:

Dziękuję bardzo za odpowiedzi Smile

Zdaje sobie sprawę, że moje pytania są banalne, ale niestety nie miałam okazji być na prezentacji (Thermomix odkupiłam). Dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość w wyjaśnianiu.

 

Agnieszko ale możesz uczestniczyć w pokazach organizowanych w biurze regionalnym blisko Twojego miejsca zamieszkania

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


ja byłam na rezentacji, ba nawet ją zorganizowałam, ale czekam już 2 tyg na TM i mam wrażenie, że juz nic nie pamiętam Aw


Dziękuję bardzo za odpowiedzi Smile

Zdaje sobie sprawę, że moje pytania są banalne, ale niestety nie miałam okazji być na prezentacji (Thermomix odkupiłam). Dziękuję za wyrozumiałość i cierpliwość w wyjaśnianiu.

 


No cóż czasem się zdarza że trzeba wydłużyć czas ogrzewania ,ponieważ zależy to np.od tem produktów .Ja jeżeli wyjmuję z lodówki kontroluje czas grzania i jeżeli kontrolka miga dodaje kilkanaście sek więcej aż bę dzie świecić ciągle dlatego dobrze aby produkty byly w tem pokojowej .

Białko jeżeli się nie ubiło to najprawdopodobniej było jeszcze mokre naczynie .Pamiętaj aby ubić białko na pianę NACZYNIE MUSI BYĆ BEZWZGLĘDNIE SUCHE ponieważ czasem kropelka wody zniweczy plan ubicia piany .Ja w takim przypadku robię odwrotnie najpierw w suchym naczyniu ubijam pianę ,przekładam i dalej postępuję w kolejności przepisu

Ja zawsze białko ubijam z lodówki 3min motylek 3,5obroty

Myślę,że chociaż troszkę pomogłam

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


Witaj Agnieszka-7777,

każdy użytkownik dokonujący zakupu urządzenia Thermomix od przedstawiciela handlowego Vorwerk Polska zostaje odpowiednio poinstruowany w zakresie:+ korzystania z urządzenia,+ jego możliwości,+ funkcji,+ co więcej: podczas prezentacji kupujący / użytkownik ma możliwość samodzielnego przygotowania potrawy i praktycznego poznania urządzenia.

Pytania, które zadajesz dotyczą stricte podstaw stanowiących kanwę prezentacji, podczas której są one wyjaśniane.

Jeśli zakupiłaś urządzenie inną drogą lub prezentacja nie odbyła się, możemy Cię jedynie odwołać do książki podstawowej dołączonej do Twojego urządzenia (w przypadku TM31 jest to „Radość gotowania" oraz do instrukcji obsługi, w których znajdziesz odpowiedzi na zadane przez Ciebie pytania już na samym wstępie). Odwiedź także nasz lokalny kanał Thermomix Polska na YouTube, znajdziesz tutaj film traktujący o 12 funkcjach Twojego urządzenia Thermomix).

Niezależnie jednak od sytuacji wiedz, że odpowiedzi, których udzieliła Hanna Gręda są jak najbardziej prawidłowe:

naczynie miksujące oraz noże wraz z zamieszczoną pod nią uszczelką są integralną częścią, którą „rozdziela się" jedynie w przypadku ich mycia,

naczynie (z nożami) należy zawsze odpowiednio / szczelnie zamykać pokrywą naczynia miksującego (i - w razie potrzeby wskazanej w przepisie - używać miarki / koszyczka do zakrywania otworu pokrywy),

kopystka znajduje zastosowanie podczas wyjmowania zawartości naczynia miksującego lub wyciągania z niego koszyczka po gotowaniu skłądników na parze lub „mieszania za pomocą kopystki" - jeśli taki zapis istnieje w przepisie (wówczas - jak wspomina Hanna - wkłądamy kopystkę przez otwór w pokrywie naczynia miksującego „wspomagając" tym samym mieszanie zawartości naczynia - najczęściej podczas wyrabiania ciasta).

motylek w głównej mierze służy do ubijania piany z białek / puree warzywnego

Mamy nadzieję, że w dużym stopniu udało nam się Tobie pomóc, zachęcamy jednak do lektury książki podstawowej oraz instrukcji obsługi, które w znacznym stopniu powinny pomóc Tobie w obsłudze urządzenia oraz pojęciu idei akcesoriów do niego dołączonych.

W razie wątpliwości służymy pomocą.

Pozdrawiamy,

Zespół Przepisy Thermomix


Przepis na pierniczki z książki Boże Narodzenie z Thermomixem:

Składniki:

350 g mąki1 jajko50 g masła roślinnego100 g miodu płynnego80 g cukru1 cukier waniliowy1 przyprawa do piernika1 łyżeczka sody oczyszczonej

1) masło, miód, cukier, cukier waniliowy, przyprawę do piernika podgrzać - czas 1 min. temp. 50 st. obr. poz. 2, przestudzić

2) ustawic obr. poz. 4 i do przestudzonej masy dodać żółtko, następnie mąkę i sodę, wyrobić ciasto - czas 1 min. przełożyć

3) ubić pianę z białka - czas 2-3 min. obr. poz. 4 dodać do ciasta, wymieszać


Agnieszko podaj dokładnie przepis z którego robiłaś ?

 

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


Witam ponownie

Zrobiłam pierwsze pierniczki z thermomixa, niestety nie wyszły. Możecie mi podpowiedzieć jakie błędy zrobiłam ? Byłabym bardzo wdzięczna.

1) wszystkie składniki płynne włożyłam do naczynia do podgrzania, ustawiłam czas, temp. i obroty - masa wyszła zmieszana, ale zimna. Powinnam poczekać, aż naczynie się nagrzeje ? Lampka 50 migała, a potem pojawiła się lampka 37. Czy prawidłowo powinnam ustawiać czas, temp. i czekać aż na stałe będzie palić się lampka 50 i dopiero wtedy włączyć obroty, by mieszało ???

2) dodałam pozostałe składniki, wyszła masa sypka - spodziewałam się zmieszanej w jedną całość. Zauważyłam też, że podczas wyrabiania ciasta, część składników zostawała na brzegach, nie była ucierana. Tak nie powinno być, ale nie wiem, jaki tu jest błąd.

3) ubijałam pianę - wyszła lekko płynna. W trakcie przypomniało mi się, że powinnam założyć motylek (w książce nie było napisane), ale masa i tak wyszła lekko płynna

4) mieszałam w misce, specjalnie nie chciało się łączyć, masa była twarda, krusząca się, nie dała się mocno rozwałkować - wyszło mało pierniczków - popękane, widać nawet cukier, który nie stopił się


Tak dokładnie .Wspaniałego używania TM Ci życzę

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


Haniu

bardzo bardzo Ci dziękuję za wyjaśnienie :))))))))))))))

Rozumiem, noże używam zawsze wymontowuje tylko do umycia. Dodatkowych akcesoriów używam tylko jeśli mam wyraźnie zaznaczone w przepisie.

Zatem przykład na naleśnikach: wszystkie składniki zmiksować - czyli nic nie pisze, nic nie dokładam (noże same sobie poradzą) tak ?

Pozdrawiam

Agnieszka Smile

 


Agnieszko kompletne naczynie miksujące jest z nożami .Nigdy nie używaj  naczynia bez noży bo zalejesz podstawę.Przy podgrzewaniu masz podany czas temperaturę i obroty.Więc noże muszą być.Wszędzie gdzie będzie potrzebna pomoc kopystki będzie podane mieszany prz pomocy kopystki co oznacza , że przy pracującym urządzeniu przez otwór wkładamy kopystkę i pomagamy kręcić nożom  ciasto.Przy ubijaniu piany na noże nakładasz motylek i pamiętaj nigdy większych obrotów niż 4,Wszystko mieszam bardzo ogólne ale najczęściej jest zaznaczony kłos Corn lub interwał czyli mieszanie ,wyrobienie ciężkich ciast.Czasem trzeba pomóc kopystką. 

Myślę że pomogłam

Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.


o ja też poprosze o takie praktyczne wskazówki, może mój Bimby bedzie jutro już.


Witam

Chciałam przygotować pierwszą "potrawę" z Thermomixa - pierniczki Smile Znalazłam przepis, ale nie ma pewności jakie akcesoria mam użyć. Możecie mi doradzić ?

1) składniki płynne podgrzewam - korzystam tylko z naczynia miksującego, nie używam dodatkowych akcesoriów (bez noży) ?

2) dodaje pozostałe składniki i wyrabiam ciasto (czas 1 minuta / 4 obroty) - nadal używam tylko naczynia miksującego, czy mam użyć kopystki (bez noży) ?

3) ubijam pianę z białek - używam noży i motylka ?

4) wszystko mieszam - kopystka ?

Będę wdzięczna za odpowiedź :)))