Forum Zła waga drożdży?
Drożdże kruszymy przed wrzuceniem do naczynia i wg mnie waga jakby nie wyczuwa tych małych ilości. Dlatego ja najpierw kładę na pokrywę mały talerzyk, odważam konkretną ilość drożdży w kawałku, a potem kruszę je do naczynia. I wtedy działa jak tralala
Przepisy Thermomix,bardzo dziękuję za podpowiedź, wypróbuję tę metodę
renrew, dokładnie, u mnie też tak jest jeśli dodaję po troszu by nie przesadzić. Wtedy waga nie reaguje. Dzisiaj miałam tak z olejem do surówki.
Ja też tak mam, nie tylko z drożdżami. Problem ten pojawia się wtedy, gdy dodaję jakiegokolwiek produktu mikroskopijnymi ilościami. Wtedy waga nie reaguje. Żeby pozbyć się niepewności, czy mam właściwą ilość produktu - dociskam ręką kielich i po chwili pokazuje się właściwa waga - najczęściej okazuje się, że dodałam za dużo!
Witajcie,
drożdże są dosyć specyficznym produktem, szybko reagującym z półproduktami, z którymi się go łączy.
Aby uzyskać oczekiwany efekt, należy odważać drożdże na pokrywie naczynia miksującego np. do miarki, bądź na talerzyk, a następnie "wkruszyć" je do naczynia miksującego, tak jak wskazano w przepisie. Dzięki temu zostanie uzyskana odpowiednią waga, wskazana w krokach przygotowania.
Pozdrawiamy,
Ja też miewam z tym różne przygody. Zwykle kiedy dodaję drożdże, ma ich być, np.40gr, to na tym ostatnim etapie waga nie chce "przeskoczyć". Dzisiaj było tak, że wrzuciłam już ok pół kostki, a na wadze ciągle 35gr.
Witam
Mam pytanei, czy ktoś natknął się z problemem wagi drożdży?
Ogólnie jak wszystko waże do przepisów i jest np. kostka masła 200 g i wrzucam całą to idelanie jest 200 gram:)
Ale mam problem z wagą drożdży. Mam opakowanie 100g i wrzucam połowe opakowania a na wadze 25 g...