Forum MLEKO KROWIE-ZAGROŻENIA
Jest dość oczywiste do czego służy mleko w przypadku ssaków jakimi jesteśmy, to karmienie w wieku niemowlęcym. Skrajnie nienaturalne jest picie mleka i do tego obcego gatunku w wieku poniemowlęcym. Tu nawet nie ma sensu badać tego, wystarczy prosta logika i znajomość biologii. Z dawnych czasów został się ludziom imperatyw zdobywania pokarmu ale obecnie w zasadzie nie musimy zdobywać pokarmu a nawet mamy dostęp do niego w nadmiarze (co widać po otyłości, cukrzycy itp. chorobom). Poza tym w Polsce zdecydowana część produkcji mlecznej opiera się na paszach GMO co nie jest obojętne dla zdrowia. Mleko wg medycyny chińskiej (gdzie mleko jako pokarm nie istnieje) jest uznawane za lek mający wywołać biegunkę, poza tym osoby pijące dość dużo mleka mają problemy z zębami (próchnica) a bajki o tym, że człowiek (szczególnie dorosły) jest w stanie przyswoić wapno z mleka nadal są powtarzane. Innym nagminnie powtarzanym błędem jest picie jogurtów do tego w fatalnym zestawieniu z owocami, są nawet dietetycy?/!, którzy zalecają picie jogurtów, a jest to poważny błąd. Jogurty zawierają 1 lub 2 szczepy bakterii kwasu mlekowego o wyjątkowo dużej skuteczności niszczenia innych bakterii, co jest dobre w skrajnych przypadkach ale w przypadku równowagi układu pokarmowego powoduje jej naruszenie bo bakterie te zaczynają dominować naruszając tą kruchą równowagę.
Powiem Wam szczerze, że sama póki nie przeczytałam artykułu na temat szkodliwości picia mleka na http://aktywnienaplus.pl/ nawet nie miałam pojęcia o tym, że może ono szkodzić naszemu zdrowiu. W końcu jakby nie patrzeć, zawsze gdy byłam mała, wmawiano mi, że mleko to podstawa, a tutaj jak się okazuje, wcale tak nie jest:(
Może nie tylke co mleko krowie jest niezdrowe a, chodzi głównie o alergię, jeżeli nie ma alergi na mleko krowie ani laktozę to takie mloko jest wręcz wskazane, w innym przypadku szkodzi zdrowiu. http://www.produktyproducenta.pl . Jak ktoś się boi to mozna kupic suplement mlekow . proszku jest zdrowsze bo odtluszczone i bez laktozy i bakterii:)
Zróbcie sobie testy w instytucie mikroekologi w poznaniu, i dostaniecie na tacy, co mozecie czego nie, zamienniki itd. Najlepsza opcja, do tego badanie z kału na jelita _+ kolanoskopia zeby wykluczyc celiakie i wtedy mozna dietować itd bo wiadomo na czym sie stoi i nie trzeba strzelac albo dluzej testowac na sobie
wiem ze ostatnio strasznie duzo ludzi ma nietolerancje na laktoze i wiem ze wcale nie jest takie dobre dla naszego organizmu, juz od dawna staralam sie uzywac mleko roslinne zamiast krowiego i rzeczywiscie przepisy zawsze wychodzily pyszne. macie moze przepis na takie mleko roslinne ? bo zawsze kupowalam
Niestety ale tak jest. Niezauwazamy wolimy myśleć, że mnie to niedotyczy. A potem szok.
Zgadzam się z tym co piszecie. Do wszystkich tego typu rewelacji trzeba podchodzić z dystansem, ale takie informacje są przydatne dla osób z alergiami i schorzeniami niewiadomego pochodzenia. Trzeba słuchać swojego organizmu, to nie jest łatwe, często nie zauważamy symptomów groźnych chorób i im nie zapobiegamy. Potem może być za późno.
Witaj Gabi
Wszystko co jemy może na nas wpłynać negatywnie lub pozytywnie bądź obojetnie - zależy to od indywidualnej reakcji organizmu Ale również od okoliczności w jakich znajduje sie człowiek. Jednen na dany skłądnik wogóle nie zareaguje, drugi będzie się po nim super czuł a trzeci ledwo przeżyje zjedzenei czegoś. Przykłądem mogą być orzechy, ktore są bardzo zdrowe i mają dużo witamin i wartości odżywczych ale mają również grzyby i bakterie i organizm, który je super toloerował w normalnych okoliczność w innych okolicznośćiach moze sobie nie poradzić z owymi grzybami i bakteriami.
Dawniej, ludzie którzy mieli olbrzymie pieniądze i władzę (np. królowie, carowie ....) umierali zazwyczaj poprzez skrytobójstwo, otrucie. I co robili żeby ustrzec sie przed trucizną? Przyjmowali małe dawki, stopniowo je zwiększając - w ten sposób organizm przyzwyczajał sie i uodparniał.
Każdy sam musi stwierdzić co mu szkodzi a co nie. Nie ma jednej recepty dla wszystkich.
Gabi,
alternatywą jest mleko roślinne, które można przygotować w Thermomixie. Warto oczywiście sprawdzić czy nie jest się uczulonym na składnik, z kórego jest ono robione.
Przeglądam artykuł i dochodzę do wniosku, że to kolejny przykład bardzo skrajnego podejścia do tematu. Mleko czy nabiał pochodzące z dobrego źródła nie stanowią zagrożenia dla osób, które tolerują laktozę.Generalnie analizując każdy składnik, który nabywamy w zwykłym sklepie to potencjane zagrożenie zdrowia.Dlatego też rozwiązaniem jest rozsądne podejście do zakupów żywnościowych, nie demonizowanie określonych składników. Każdy organizm w różny sposób reaguje na jedzenie, trudno jest znaleźć jedyną słuszną metodę.
Podaję tutaj link do ciekawego artykułu na temat szkodliwości picia mleka krowiego. Czytałam kiedyś o tym i nawet jest powiedzenie : "pij mleko , będziesz kaleką". Teraz właśnie wpadł mi ten obszerny i wyczerpujący temat- artykuł i sądzę, że tutaj jest dobre miejsce na poznanie nowych faktów/mitów.
Mleko, jogurty, śmietana, wszystkie desery na bazie mleka, w tym gotowe budynie (nawet te bio), stanowią potencjalne zagrożenie dla zdrowia. Picie mleka powoduje osteoporozę, a hormony zawarte w krowim mleku zwiększają zachorowalność na nowotwory szczególnie raka jajnika, raka piersi i raka prostaty, a to nie koniec kłopotów…
Dalej zainteresowanych odsyłam pod adres :http://gurbacka.pl/sklep/11-powodow-aby-przestac-pic-mleko/?utm_campaign...