Forum dziury w chlebie
ja przed włożeniem chleba do pieca nacinam go nożem kilka cięć
a do środkapieca wkładam na spód naczynie z wodą
Tomaszu ja też przeszłam trudną szkołę pieczenia chleba od dziurawego jak Twój do cudownie zwartego .Ja próbowałam wszystkiego i powiem ,że nie jest dobry pomysł termoobieg .Piekę wszystkie moje chlebki w konfiguracji góra-dół a ostatnie 5 min rumienię na termoobiegu.JA również po nagrzaniu piekarnika używam spryskiwacza ( takiego jak do kwiatów) lekko spryskuję komorę piekarnika .Życzę udanych wypieków :D
dzięki za rady ,wypróbuję
Witaj Tomasz1119,
efekt, o którym wspominasz, to tzw. "komin". Świadczy on o zgromadzonych w cieście chlebowym przestrzeniach powietrznych, które należy wyeliminować jeszcze przed włożeniem formy z ciastem do piekarnika. Wystarczy "odgazować" ciasto, np. uderzając lekko formą o blat, potrząsając nią i przesuwając wzdłuż jej boków ciasto tak, jakbyśmy chcieli je wyrównać. Prawdopodobnie jest to najlepszy i sprawdzony sposób na udany wypiek.
Wspominasz o nowym piekarniku. Jeśli dotąd nie wypiekałeś w nim smakowitych bochenków, zwróć uwagę na to, aby forma była umieszczona na właściwym poziomie, termoobieg też rządzi się swoimi prawami (krótsze czasy i - w zależności od potrawy: wyższe bądż niższe temperatury). Zerknij do instrukcji urządzenia, niektóre modele posiadają własne, unikatowe wskazówki użytkowania.
Tomaszu gdybyś potrzebował dalszej pomocy, chętnie udzielimy wszelkich wskazówek. Liczymy jednak, że tym razem Twój własny wyrób piekarniczy powiedzie się i będziemy mogli go podziwiać w galerii Twoich przepisów.
Życzymy udanej, smakowitej niedzieli i pozdrawiamy,
witam, wyrabiam chleb w tm według przepisu z książki i po upieczeniu i przekrojeniu chleba jest jedna wielka dziura pod skórką u góry ,co robię źle , pomocy (piekarnik z termoobiegiem-nowy). pozdrawiam