Forum Gotowanie dla niemowlaka - kurczak z warzywami

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

7 odpowiedzi | Ostatni wpis

Super podpowiedzi Smile Nawiasem mówiąc - pamiętajmy, że w diecie dziecka warzywa i owoce też odgrywają bardzo dużą rolę. Trzeba o nie zadbać i nie bagatelizować. To, że na przykład rodzic nie jadł „zdrowo” jako dziecko, to nie znaczy, że takie same nawyki trzeba przekładać na pociechę. Ja mogę podpowiedzieć mój superprzebój czyli… awokado! Mały zajada, aż mu się uszy trzęsą, pasuje też do wielu potraw. Tylko uwaga! Awokado podajemy dopiero od 7 miesiąca życia. Pod adresem https://zabawkaiwyprawka.pl/blog/awokado-dla-niemowlaka-od-kiedy-wlasciwosci.html są zgłębione tajniki tego owocu dla najmłodszych. Warto skorzystać.


Dwis, jeżeli chcesz ugotować zupę na mięsie z kością (czy to dla malucha, czy dla Was; np.rosół) to wszystkie warzywa włóż do naczynia a mięso z kością do koszyczka; koszyczek do naczynia, zamknij pokrywę i gotuj zupkę.  Smile Po ugotowaniu mięso z koszyczka wyjmij, obierz od kości i włóż do naczynia z zupą. Jeżeli ma to być krem to zmiksuj wtedy 20-30 s. / obr.9-10 i gotowe  Smile  Smacznego 

____________

Mój blog kulinarny:

http://ziolowaszuflada.blogspot.com/

Smile


Dlaczego się tak upierasz przy tym gotowaniu na parze? Mięsko z królika też sie ugotuje w naczyniu razem z warzywami. Na parze gotujemy wtedy gdy mięsko ma byc samodzielnym daniem i np. z odpowiednim sosem. Jeżeli jest "częścią składową" zupy- to nie ma potrzeby gotować go osobno. Bigsmile

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Dzięki wielkie:) ta propozycja zostanie jutro wykorzystana bo akurat mam pierś kurczaka bez kości. a w sytuacji gdy mam kawałki zamrożonego mięsa z królika z kością? wtedy chyba tylko gotowanie na parze wchodzi w gre?

 


Jeżeli chcesz ugotować zupkę-krem to nie musisz tych wszystkich składników rozdzielać. Wrzuć warzywa do naczynia, rozdrobnij  10 sek/obr.5, dorzuć pokrojoną w kostkę pierś kurczaka, wlej 600 g wody, dopraw smakowo solą i  gotuj około 20 min./obr.2./temp.100st.C.  Potem możesz dodać 100g jogurtu ,trochę masełka i  jeszcze pogotuj 5 minut/obr.2/temp.90st.C. Na koniec wszystko razem zmiksuj 20 sek zwiększając stopniowo obroty do 8-9. Jeżeli uznasz, że to za mało, miksuj dłużej. Tutaj są przepisy na zupki-kremy. Bądź kreatywna, próbuj. Bigsmile Podaję Ci link do zupki według której możesz tworzyć inne. http://www.przepisownia.pl/przepisy-dla-najm%C5%82odszych-przepisy/dla-n...

GaBi

"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"


Witam,

Jestem świeżo upieczonym thermomiksowcem:) i mamą 6-scio miesięcznego malucha. Do tej pory regularnie toczyłam wielogodzinne batalie kuchenne aby przygotować mu domowe posiłki. Teraz zamierzam wspomóc się Thermomixem:) probowałam znaleźć gotowe rozwiązania, niestety bez konkretów stąd pytanie do Was - fachowców.

Chciałabym ugotować krem z kurczaka z warzywami. W naczyniu miksującym ugotować pierś z kurczaka (ok. 400 g), a w Varomie na parze warzywa (marchewka, buraki i zmiemniaki). Czy dam radę to zrobić równocześnie i może ktos już testował podobny przepis i podpowie jaki czas i ustawienia zastosować:)

Serdecznie dziękuje,

 

Gośka