Beatko, a ten przedstawiciel to nie robił u Ciebie prezentacji? Powinien wszystko dokładnie Ci objaśnić, zostawić swój numer telefonu i to właśnie jego powinnas pytać w pierwszej kolejności. Jestem przedstawicielem i zawsze swoim klientom mówię , że mój telefon dla nich jest 24 godziny. Nie praktykuje sprzedaży używanych TM, tego nie mam w umowie z Vorwerk! Rozumiem, że chciałaś taniej kupić, ale on też na nim zarobił i coś w zamian powinien z siebie dać. Tak byłoby uczciwiej. No, ale cóż, ludzie są różni. W każdym razie tutaj na przepisowni masz zawsze możliwość zapytania i nikt Ci nie odmówi pomocy. Bądź z nami!:)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
TM kupiłam od przedstawiciela firmy ale handlują oni także sprzętem używanym i ja właśnie taki kupiłam i pewnie dlatego nie posiadam instrukcji obsługi
Masz racje Gabi, nie pomyślałam o takim nabyciu TM... Ja swój kupiłam od przedstawiciela, potem zaczęłam pracę w Vorwerk i też sprzedawałam w komplecie... Dobrze, że Veronika wytłumaczyła co i jak.
Beacia, oczywiście noże można wyjąć z naczynia i dokładnie wyczyścić (ja używam do tego celu małego pędzelka malarskiego ). Jak to zrobić dokładnie to pokazuje instrukcja obsługi na str.13
Takie wymontowane noże można też umyć w zmywarce :)
mam pytanko odnośnie noży... czy to się wyciąga żeby wyczyścić a jak tak to jak trochę mi się upaskudziło i nie chce zejść i nie zabardzo wiem jak się za to zabrać...
Domyślam się, że jak większość młodych mam używasz do przygotowania mleka wody Żywiec Zdrój. Taka woda w butelce stoi najczęściej na blacie szafki kuchennej, czyli ma temperaturę pokojową ( ok.20*C). Jeśli 200ml=200g=2MT takiej wody wlejesz do naczynia to ustaw czas na 2 minuty i wciśnij przycisk przy temp.37*, zamknij pokrywę miarką MT i włącz obroty w pozycji 1. Gotowe! Po 2 minutach będziesz miała wodę podgrzaną do tej temperatury.
Jeżeli wodę trzymasz w lodówce albo chcesz podgrzać więcej wody to czas musisz ustawić dłuższy. Pamiętaj, że thermomix podgrzewa tylko wtedy gdy ustawimy czas; od tego najlepiej zaczynać.
Pozdrawiam i życzę Ci wiele kulinarnych sukcesów w przygotowywaniu zdrowych posiłków dla Michałka jak też dla reszty rodziny
Ja w zmywarce myję bardzo rzadko, bo on myje się sam. Poza tym używam go po kilka razy w ciągu dnia , a zmywarkę załączam raz, wieczorem. Mycie TM wykonuje się poprzez wlanie do niego wody, mniej więcej na pozimie noży i włączenie wysokich , na 10 obrotów , na przemian ze wstecznymi. Potem wystarczy tylko wypłukać. Jeżeli gotowałyśmy coś tłustego, to do wody dodajemy kroplę płynu do naczyń. To zupełnie wystarcza. Opisałam ten sposób, ale sądzę, że jest to znana metoda?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Na mocno przypalony garnek (po smażonej konfiturze) użyłam kiedyś kupionego specyfiku o nazwie "DIX professional" firmy Gold drop. Kupiłam go dawno w Lidlu i bardzo się sprawdził w trudnych momentach. Stosowałam się do sposobu użycia i na końcu przetarłam tylko miękką gąbką. Mam zdjęcie tego specyfiku, bo polecałam go klientce, gdy niczym nie mogła umyć naczynia a nie chciala szorować. Tylko tutaj nie da się wklejać zdjęć
Obroty turbo są tak głośne jak 10, tyle, że pracuje się nimi króciutko, na zasadzie wciśnięcia, krótkiego przytrzymania, puszczenia - i tak dwa, trzy razy. Efekt taki jak 30 sek obr.10. Ja tak właśnie myję naczynie . Używa się też ich do robienia np. lemoniady z cytryn nie obranych ze skórki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Tutaj już na forum były rady, które ja skopiowałam i podaję zainteresowanym:
Tlusty garnek: 1 kropelka plynu do naczyn, nalac wody, by zakryly noze, 3-4 min 100° obr 1 ; 10 sec obr Turbo
Pozostalosci po ciastach na drozdzach: 1 lyzka maki, 2-3 razy Turbo, wysypac powstale "okruchy", nalac wody, by zakryla noze- 3min 50° obr 1 ; 2-3 Turbo, wyplukac
Plamki na dnie garnka:" zmielic" 300-400 gr lodu
Brzydkie zapachy: woda (zakryc noze) + 1 lyzka sody oczyszczonej, wlaczyc na kilka sec, potem kilka min zostawic wylaczony, wyplukac
Mam nadzieje,ze sie przydadza rady:)
Jeszcze jedna "fala" porad garnkowych:
:) garnek czysci sie tez wlewajac wode (zakryc grupe nozy), zamknac, 2-3 razy turbo, potem stopniowo doprowadzic na najwyzsze obroty (przez 20 sec), 1-2 turbo, wyplukac.
Mozna tez wlac wode dodajac pòl szklaneczki octu winnego, bialego; przez 5 min temp 100° szybkosc 2-3.
Czysci sie tez super gotujac majonez antysalmonella:)
Koszyczek moze swietnie sluzyc jako ochrona przed "chlapaniem", gdy przygotowujemy potrawy (np kostka rosolowa) , gdzie miarka jest pòlotwarta.
Stawiajac koszyczek na przykrywke, zamiast miarki, nie pochlapiemy calej kuchni.
Jak homogenizujemy potrawy, natomiast, albo mielimy cukier, pod przykrywke warto podlozyc papierowy reczniczek kuchenny- nie wybrudzimy calej przykrywki;)
Podczas uzywania tm 31 , miarke warto wlozyc odwrotnie- nie pobrudzi sie cala w srodku, a tylko pod spodem.
Nie pamiętam pry jakim to było temacie , ale przezornie zapisałam u siebie i dzieki temu mamy ten zbiorek.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
To ja mam pytanie - jak myjecie TM? Ktoś gdzieś pisał, że jak mu się przypali, to włącza gotowanie na 5 min. Czyli jaka temperatura? Ja zazwyczaj myję tradycyjnie: moczę i szoruję (w miarę delikatnie). Ale domycie naczynia przy tych rowkach na ściankach jest czasami trudne. Roztwór cytryny nie pomaga. I czym myjecie noże? Do niektórych przestrzeni od spodu ciężko dotrzeć czymkolwiek.
edit:
przepraszam, widzę, że wątek sąsiedni już poruszył część z tych rzeczy:
Wydaje mi się, że takie S.O.S. dla nowych użytkowników TM będzie przydatne. Tutaj powinni zgłaszać wszelkie swoje problemy, nie tylko kulinarne, ale i techniczne, eksploatacyjne. Co tym sądzisz Mixi?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Dzięki Gabi
Prezentacji nie było gdyż jakoś nie było na to czasu... Numer do tego przedstawiciela ma moja mama i przez nią było to załatwiane...
Wpisy:
Beatko, a ten przedstawiciel to nie robił u Ciebie prezentacji? Powinien wszystko dokładnie Ci objaśnić, zostawić swój numer telefonu i to właśnie jego powinnas pytać w pierwszej kolejności. Jestem przedstawicielem i zawsze swoim klientom mówię , że mój telefon dla nich jest 24 godziny. Nie praktykuje sprzedaży używanych TM, tego nie mam w umowie z Vorwerk! Rozumiem, że chciałaś taniej kupić, ale on też na nim zarobił i coś w zamian powinien z siebie dać. Tak byłoby uczciwiej. No, ale cóż, ludzie są różni. W każdym razie tutaj na przepisowni masz zawsze możliwość zapytania i nikt Ci nie odmówi pomocy. Bądź z nami!:)
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
TM kupiłam od przedstawiciela firmy ale handlują oni także sprzętem używanym i ja właśnie taki kupiłam i pewnie dlatego nie posiadam instrukcji obsługi
Wpisy:
Masz racje Gabi, nie pomyślałam o takim nabyciu TM... Ja swój kupiłam od przedstawiciela, potem zaczęłam pracę w Vorwerk i też sprzedawałam w komplecie... Dobrze, że Veronika wytłumaczyła co i jak.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Elu, mogła od kogos odkupić TM , nie od przedstawiciela. Na to wygląda, albo przywiozła z zagranicy???
może się dowiemy?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
??? Jak to nie miałaś instrukcji obsługi? Do każdego urządzenia jest dodawana w kartonie, razem z książką podstawową. :~
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
wielkie dzięki za pomoc sprawa już rozwiązana
Niestety nie mam instrukcji obsługi i mnie miałam jak tam sprawdzić
Wpisy:
Mam nadzieje Beatko, ze juz rozwiazalas problem:) . Odkrecasz, powiedzmy, lekko dòl i po sprawie;) ;) Rozmontowany ...
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Beacia, oczywiście noże można wyjąć z naczynia i dokładnie wyczyścić (ja używam do tego celu małego pędzelka malarskiego ). Jak to zrobić dokładnie to pokazuje instrukcja obsługi na str.13
Takie wymontowane noże można też umyć w zmywarce :)
Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
witam
mam pytanko odnośnie noży... czy to się wyciąga żeby wyczyścić a jak tak to jak trochę mi się upaskudziło i nie chce zejść i nie zabardzo wiem jak się za to zabrać...
Wpisy:
Witaj Mamo Michałka
Domyślam się, że jak większość młodych mam używasz do przygotowania mleka wody Żywiec Zdrój. Taka woda w butelce stoi najczęściej na blacie szafki kuchennej, czyli ma temperaturę pokojową ( ok.20*C). Jeśli 200ml=200g=2MT takiej wody wlejesz do naczynia to ustaw czas na 2 minuty i wciśnij przycisk przy temp.37*, zamknij pokrywę miarką MT i włącz obroty w pozycji 1. Gotowe! Po 2 minutach będziesz miała wodę podgrzaną do tej temperatury.
Jeżeli wodę trzymasz w lodówce albo chcesz podgrzać więcej wody to czas musisz ustawić dłuższy. Pamiętaj, że thermomix podgrzewa tylko wtedy gdy ustawimy czas; od tego najlepiej zaczynać.
Pozdrawiam i życzę Ci wiele kulinarnych sukcesów w przygotowywaniu zdrowych posiłków dla Michałka jak też dla reszty rodziny
Ela
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Witajcie
wczoraj wieczorem rozpakowałam swojego TM31
Powiedźcie mi co mam po kolei zrobić aby podgrzać w nim wodę do 37 stopni w jak najszybszym czasie ?
chodzi mi o podgrzanie wody do butelki dziecka
Wpisy:
Ja w zmywarce myję bardzo rzadko, bo on myje się sam. Poza tym używam go po kilka razy w ciągu dnia , a zmywarkę załączam raz, wieczorem. Mycie TM wykonuje się poprzez wlanie do niego wody, mniej więcej na pozimie noży i włączenie wysokich , na 10 obrotów , na przemian ze wstecznymi. Potem wystarczy tylko wypłukać. Jeżeli gotowałyśmy coś tłustego, to do wody dodajemy kroplę płynu do naczyń. To zupełnie wystarcza. Opisałam ten sposób, ale sądzę, że jest to znana metoda?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
hmm, czy nikt nie myje TM w zmywarce?? Ja praktycznie tylko w ten sposób go myję, no chyba, że jest tylko trochę brudny, wtedy myję ręcznie...
Wpisy:
magda1974 opisz jaki masz dokładnie problem z cieknącą wodą?
Pozdrawiam Mixi
Wpisy:
Sposòb na ociekajaca wode??? Co masz na mysli? Wyjasnij dokladniej:)
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Witam,
od niedawna gotuję na parze i nie znam sposobu na ociekająca wodę. Moze ktoś ma jakiś "złoty środek":-)
dziękuję
Wpisy:
Na mocno przypalony garnek (po smażonej konfiturze) użyłam kiedyś kupionego specyfiku o nazwie "DIX professional" firmy Gold drop. Kupiłam go dawno w Lidlu i bardzo się sprawdził w trudnych momentach. Stosowałam się do sposobu użycia i na końcu przetarłam tylko miękką gąbką. Mam zdjęcie tego specyfiku, bo polecałam go klientce, gdy niczym nie mogła umyć naczynia a nie chciala szorować. Tylko tutaj nie da się wklejać zdjęć
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Obroty turbo są tak głośne jak 10, tyle, że pracuje się nimi króciutko, na zasadzie wciśnięcia, krótkiego przytrzymania, puszczenia - i tak dwa, trzy razy. Efekt taki jak 30 sek obr.10. Ja tak właśnie myję naczynie . Używa się też ich do robienia np. lemoniady z cytryn nie obranych ze skórki.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
A czy obroty turbo są dużo głośniejsze?? bo jeszcze nie korzystałam i nie wiem:(
Wpisy:
Gabi, dzięki, to jest doskonałe Vademecum dla nowicjuszy
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Wpisy:
Tutaj już na forum były rady, które ja skopiowałam i podaję zainteresowanym:
Tlusty garnek: 1 kropelka plynu do naczyn, nalac wody, by zakryly noze, 3-4 min 100° obr 1 ; 10 sec obr Turbo
Pozostalosci po ciastach na drozdzach: 1 lyzka maki, 2-3 razy Turbo, wysypac powstale "okruchy", nalac wody, by zakryla noze- 3min 50° obr 1 ; 2-3 Turbo, wyplukac
Plamki na dnie garnka:" zmielic" 300-400 gr lodu
Brzydkie zapachy: woda (zakryc noze) + 1 lyzka sody oczyszczonej, wlaczyc na kilka sec, potem kilka min zostawic wylaczony, wyplukac
Mam nadzieje,ze sie przydadza rady:)
Jeszcze jedna "fala" porad garnkowych:
:) garnek czysci sie tez wlewajac wode (zakryc grupe nozy), zamknac, 2-3 razy turbo, potem stopniowo doprowadzic na najwyzsze obroty (przez 20 sec), 1-2 turbo, wyplukac.
Mozna tez wlac wode dodajac pòl szklaneczki octu winnego, bialego; przez 5 min temp 100° szybkosc 2-3.
Czysci sie tez super gotujac majonez antysalmonella:)
Koszyczek moze swietnie sluzyc jako ochrona przed "chlapaniem", gdy przygotowujemy potrawy (np kostka rosolowa) , gdzie miarka jest pòlotwarta.
Stawiajac koszyczek na przykrywke, zamiast miarki, nie pochlapiemy calej kuchni.
Jak homogenizujemy potrawy, natomiast, albo mielimy cukier, pod przykrywke warto podlozyc papierowy reczniczek kuchenny- nie wybrudzimy calej przykrywki;)
Podczas uzywania tm 31 , miarke warto wlozyc odwrotnie- nie pobrudzi sie cala w srodku, a tylko pod spodem.
Nie pamiętam pry jakim to było temacie , ale przezornie zapisałam u siebie i dzieki temu mamy ten zbiorek.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
To ja mam pytanie - jak myjecie TM? Ktoś gdzieś pisał, że jak mu się przypali, to włącza gotowanie na 5 min. Czyli jaka temperatura? Ja zazwyczaj myję tradycyjnie: moczę i szoruję (w miarę delikatnie). Ale domycie naczynia przy tych rowkach na ściankach jest czasami trudne. Roztwór cytryny nie pomaga. I czym myjecie noże? Do niektórych przestrzeni od spodu ciężko dotrzeć czymkolwiek.
edit:
przepraszam, widzę, że wątek sąsiedni już poruszył część z tych rzeczy:
http://www.przepisownia.pl/node/13389#new
Skasowałabym tego posta, ale nie widzę odpowiedniego przycisku... jest już późno czy naprawdę go nie ma?
porcupine ma na imię Monika i zaprasza na swój blog o rękodziele: www.domzakoncemswiata.blogspot.com
Wpisy:
Opublikuję wkrótce link na Facebooku
Pozdrawiam Mixi
Wpisy:
Mixi, co masz na myśli? Co mogę jeszcze zrobić?:~
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Dzięki gabi49, Twoja propozycja jest nie do odrzucenia:) Teraz tylko trzeba zakomunikować powstanie tego wątku:)
Pozdrawiam Mixi
Wpisy:
Wydaje mi się, że takie S.O.S. dla nowych użytkowników TM będzie przydatne. Tutaj powinni zgłaszać wszelkie swoje problemy, nie tylko kulinarne, ale i techniczne, eksploatacyjne. Co tym sądzisz Mixi?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"