Forum dodatki do kanapek
W przepisowni jest smalec chłopski. Polecam
Witam,
poniżej podaję przepis na smalec. Pochodzi on z nowej książki kucharskiej TM 31 pt. "Nasi przedstawiciele polecają", która jest dostępna w tym miesiącu dla gospodarzy prezentacji Thermomix (jeżeli prezentacja zakończy się sprzedażą Thermomixa, gospodarz prezentacji otrzymuje tę książkę). Książka zawiera przepisy naszych przedstawicieli i na razie nie jest dostępna w sprzedaży.
Smalec (autor: p. Wiesław Pająk)
Składniki:
300 g boczku wędzonego, pokrojonego na kawałki
500 g słoniny, pokrojonej na kawałki
250 g pieczarek
1 kostka bulionu drobiowego
1 łyżeczka pieprzu
1 łyżeczka soli
Sposób przygotowania:
1. Do naczynia miksującego włożyć boczek, rozdrobnić 10 s/obr. 6, przełożyć do innego naczynia.
2. Do naczynia miksującego włożyć 50 g słoniny, rozdrobnić 7 s/obr. 7.
3. Dodać pieczarki, rozdrobnić 7 s/obr. 3, następnie podgrzać 7 min/Varoma/ /obr. 1, przełożyć do innego naczynia.
4. Do naczynia miksującego włożyć pozostałą słoninę, rozdrobnić 15 s/ /obr. 10, następnie podgrzać 12 min/Varoma/obr. 2.
5. Rozdrobnić 5 s/obr. 10, dodać rozdrobniony boczek, podgrzać 5 min/Varoma/obr. 2.
6. Dodać pieczarki, kostkę rosołową, pieprz i sól, podgrzać 5 min/Varoma/obr. 2.
7. Przelać do glinianego garnka, po schłodzeniu podawać z chlebem, solą i kiszonymi ogórkami.
Smacznego!
Mam pytanie ,w której książce znajdę przepis na smalec tradycyjny.Szukałam i nie mogę znależć.