Forum cd chałwa
Witam niedawno pytałam jak zrobić chałwę ?
znalazłam przepisy i zrobiłam i w związku z tym mam pytanie -dlaczego moja chałwa jest miękka , luźna i ciągnąca jak toffi.Ale smaczna , kupna jest bardziej spoista.CO robię źle? proszę o wskazówki.
Nie wiem jak robiłaś chałwę, ale ja robiłem po swojemu i bez przepisu (niektórzy już się orientują, że cierpię na chorobę oka, bo niemal wszystko robię "na oko".
A więc sezam mielę na mąkę sezamową, po czym dodaję miód płynny żeby wszystko ładnie się połączyło i trzymało kupy. Oczywiście trzeba to w foremce sprasować i do lodówki. Identyczna jak w sklepie może nie była (oni tam klej dodaja może :), ale i tak dobra. Można też dodać trochę oleju sezamowego.
Który przepis wykorzystałaś?
Witam niedawno pytałam jak zrobić chałwę ?
znalazłam przepisy i zrobiłam i w związku z tym mam pytanie -dlaczego moja chałwa jest miękka , luźna i ciągnąca jak toffi.Ale smaczna , kupna jest bardziej spoista.CO robię źle? proszę o wskazówki.
Robiłam również sos zielony, ser topiony albo żółty i twarożek.,ciasto z annanasem i pączki piczone.
Sos jest pyszny,gęsty ,pachnący i smakowo fantastyczny Pierwszy ser żółty wyszedł dobrze faktycznie jak żółty, natomiast drugi ser żółty z tego samego przepisu wyszedł jak ser topiony ale smaczny.Zrobiłam błąd dlatego wyszedł zbyt luźny .Przyjechała rodzinka z wizytą i wszyscy orzekli że wszystko pardzo smaczne.
Pozdrawiam idziekuję za wspaniałe przepisy Krystyna