Forum cd chałwa

Rozszerz wyszukiwanie
Filtry

  • Aktywność
  • Data

Anuluj
Wyników na stronę:

4 odpowiedzi | Ostatni wpis

jagodzianka wrote:

Witam  niedawno pytałam jak zrobić  chałwę ?

znalazłam przepisy i zrobiłam i w związku z tym mam pytanie -dlaczego moja chałwa jest miękka , luźna i ciągnąca jak toffi.Ale smaczna ,   kupna jest bardziej spoista.CO robię źle? proszę o wskazówki.

 

Nie wiem jak robiłaś chałwę, ale ja robiłem po swojemu i bez przepisu (niektórzy już się orientują, że cierpię na chorobę oka, bo niemal wszystko robię "na oko".

A więc sezam mielę na mąkę sezamową, po czym dodaję miód płynny żeby wszystko ładnie się połączyło i trzymało kupy. Oczywiście trzeba to w foremce sprasować i do lodówki. Identyczna jak w sklepie może nie była (oni tam klej dodaja może :), ale  i tak dobra.  Można też dodać trochę oleju sezamowego. 

Też jesteś bohaterem w swojej kuchni


Który przepis wykorzystałaś?

Pozdrawiam Mixi


Witam  niedawno pytałam jak zrobić  chałwę ?

znalazłam przepisy i zrobiłam i w związku z tym mam pytanie -dlaczego moja chałwa jest miękka , luźna i ciągnąca jak toffi.Ale smaczna ,   kupna jest bardziej spoista.CO robię źle? proszę o wskazówki.

Robiłam również sos zielony, ser topiony albo żółty i  twarożek.,ciasto z annanasem i pączki piczone.

Sos jest pyszny,gęsty ,pachnący i smakowo fantastyczny Pierwszy ser żółty wyszedł  dobrze  faktycznie jak żółty, natomiast drugi ser żółty z tego samego przepisu wyszedł jak ser topiony ale smaczny.Zrobiłam błąd dlatego wyszedł zbyt luźny .Przyjechała rodzinka z wizytą i wszyscy orzekli że wszystko pardzo smaczne.

Pozdrawiam idziekuję za wspaniałe przepisy  Krystyna

 

 

Krystyna