Forum FRUŻELINA
Dziękuję . Czytałam w internecie o różnych wersjach między innymi mąka ziemniaczana ,żelatyna.Trochę sie spóźniłam z owocami -myślę że z mrożonych nie wyjdzie. Jeszcze w tej chwili to można zrrobić z owoców świerzych z marketu. Zależy mi na tym , bo zobarzyłam na zdjęciach dekoracje owocowe polane właśnie frużeliną .Zawsze się zastanawiałam czym są polane te owoce.Jescze raz dziękuję i pozdrawiam wszystkich Krystyna
Krysiu znalazłam Ci przykładowy przepis na frużeline, niestety nie na TM
Frużelina truskawkowa
Składniki:
500g truskawek200ml wody + 50ml100g cukruopcjonalnie: ziarenka z 1 laski wanilii1 łyżeczka soku z cytryny4 pełne łyżeczki mąki ziemniaczanej
Sposób wykonania:
Truskawki umyć, oczyścić z szypułek i podzielić na mniejsze kawałeczki, włożyć do garnka i zasypać cukrem (może to być domowy cukier waniliowy), dodać ziarenka wanilii i wlać 200ml wody i sok z cytryny. Całość podgrzewać, aż truskawki się rozgotują, ale nadal będą w kawałkach.
50ml zimnej wody rozmieszać z mąką ziemniaczaną i cały czas mieszając truskawki, połączyć roztwór z gorącymi owocami. Frużelinę podgrzewać do zgęstnienia, aż zrobi się aksamitny i trochę kisielowaty sos. Gorącą frużelinę przełożyć w słoiczki, zakręcić mocno i postawić do góry dnem, pozostawić tak do wystudzenia.
Dziękuję
Niestety nie mamy na razie przepisu na frużelinę. Może któraś z użytkowniczek ją przygotowywała?
Witam jak się robi frużelinę, czy można z owoców mrożonych ?, czy dodajesię mokę ziemniaczaną i żelfiks-lub żelatyna.Jeżeli ktoś robił to proszę o dkładniejszy opis lub stronę gdzie mogła bym ten przepis znaleźć Pozdrawiam