Ogórek i serek - najlepsze na koreczkiPoziom trudności: 1,5
Przekąska jest banalnie prosta w wykonaniu. Może służyć jako dodatek do kolacji, lub imprezowe menu - w zależności od tego ile mamy ogórków w lodówce.Ja zrobiłam mocno czosnkowe nadzienie ale możecie eksperymentować. Karbowane brzegi również nie są konieczne.Do wykonania potrzebne są:- Ogórek szklarniowy- 2 łyżki mascarpone i 2 łyżki serka smakowego (koperkowy, ziołowy, ja miałam ze szczypiorkiem)- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:1. Ogórek szklarniowy myjemy i kroimy go na plastry o grubości około 1-2 cm
2. Za pomocą noża lub specjalnego narzędzia wycinamy w plastrach”ząbki”.
3. Wydrążamy miąższ w plastrach, pamiętając aby nie przerwać dolnej warstwy.Można użyć łyżeczki do kulek, zwykłej łyżeczki, lub po prostu noża.
4. Przygotowujemy nadzienie. 2 ząbki czosnku (po rozdrobnieniu), sól, pieprz mieszamy z 2 łyżkami serka mascarpone i 2 łyżkami Waszego ulubionego serka kanapkowego. Ja akurat miałam serek szczypiorkowy “Almette” w lodówce.Nakładamy do woreczka lub szprycy i wyciskamy na wcześniej przygotowane plastry ogórka. Dekorujemy listkami pietruszki.Ja zrobiłam w wersji “zielonej”.
Bardzo prosta dekoracja, którą najlepiej zrobić przy pomocy specjalnej strugaczki. Jednak pojedyncze pasmo można również wyciąć za pomocą obieraczki do warzyw. Po zrolowaniu otrzymujemy białe kwiaty - pocierając czerwonym burakiem bardzo szybko można je przemienić w różowe.
Do wykonania potrzebne są:biała rzodkiewstrugaczka lub obieraczka do warzywkawałek czerwonego buraka
Sposób przygotowania.Rzodkiew obieramy i wkładamy do strugaczki. Przekręcamy kilkakrotnie uzyskując cienki pasek.
Rolujemy zawijając rogi. Powstały kwiat rozkładamy na zielonej sałacie.
Jeśli jednak chcecie aby wasze malwy były różowe - wystarczy odciąć kawałek buraka i delikatnie “poprawić” gotową ozdobę.
Można również burakiem “pokolorować” cały pasek białej rzodkwi.
Wpisy:
Vol.108
Wpisy:
Vol.107
Wpisy:
Vol.106
Wpisy:
Vol.105
Wpisy:
Vol.104
Wpisy:
Vol.103
Wpisy:
Vol.102
Wpisy:
Vol.101
Wpisy:
Vol.100
Wpisy:
Vol.99
Wpisy:
Vol.98
Wpisy:
Vol.97
Wpisy:
Vol.96
Wpisy:
Vol.95
Wpisy:
Vol.94
Wpisy:
Vol.93
Zielona przekąska z ogórka
Ogórek i serek - najlepsze na koreczkiPoziom trudności: 1,5
Przekąska jest banalnie prosta w wykonaniu. Może służyć jako dodatek do kolacji, lub imprezowe menu - w zależności od tego ile mamy ogórków w lodówce.Ja zrobiłam mocno czosnkowe nadzienie ale możecie eksperymentować. Karbowane brzegi również nie są konieczne.Do wykonania potrzebne są:- Ogórek szklarniowy- 2 łyżki mascarpone i 2 łyżki serka smakowego (koperkowy, ziołowy, ja miałam ze szczypiorkiem)- sól, pieprz, 2 ząbki czosnku
Sposób przygotowania:1. Ogórek szklarniowy myjemy i kroimy go na plastry o grubości około 1-2 cm
2. Za pomocą noża lub specjalnego narzędzia wycinamy w plastrach”ząbki”.
3. Wydrążamy miąższ w plastrach, pamiętając aby nie przerwać dolnej warstwy.Można użyć łyżeczki do kulek, zwykłej łyżeczki, lub po prostu noża.
4. Przygotowujemy nadzienie. 2 ząbki czosnku (po rozdrobnieniu), sól, pieprz mieszamy z 2 łyżkami serka mascarpone i 2 łyżkami Waszego ulubionego serka kanapkowego. Ja akurat miałam serek szczypiorkowy “Almette” w lodówce.Nakładamy do woreczka lub szprycy i wyciskamy na wcześniej przygotowane plastry ogórka. Dekorujemy listkami pietruszki.Ja zrobiłam w wersji “zielonej”.
Albo można tak pokąbinować
Wpisy:
Vol.92
Dekoracyjne malwy
Ozdoba z białej rzodkwi
Bardzo prosta dekoracja, którą najlepiej zrobić przy pomocy specjalnej strugaczki. Jednak pojedyncze pasmo można również wyciąć za pomocą obieraczki do warzyw. Po zrolowaniu otrzymujemy białe kwiaty - pocierając czerwonym burakiem bardzo szybko można je przemienić w różowe.
Do wykonania potrzebne są:biała rzodkiewstrugaczka lub obieraczka do warzywkawałek czerwonego buraka
Sposób przygotowania.Rzodkiew obieramy i wkładamy do strugaczki. Przekręcamy kilkakrotnie uzyskując cienki pasek.
Rolujemy zawijając rogi. Powstały kwiat rozkładamy na zielonej sałacie.
Jeśli jednak chcecie aby wasze malwy były różowe - wystarczy odciąć kawałek buraka i delikatnie “poprawić” gotową ozdobę.
Można również burakiem “pokolorować” cały pasek białej rzodkwi.
Kolorowe kwiaty układamy na zielonej sałacie.
Wpisy:
Vol.91
Wpisy:
:DMoniś oczy się cieszą :D ,a serce płacze ,żę ja tak nie potrafię
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Vol.90
Wpisy:
Vol.89
Wpisy:
Vol.88
Wpisy:
Vol.87
Wpisy:
Vol.86
Wpisy:
Vol.85
Wpisy:
Vol.84
Wpisy:
Vol.83
Wpisy:
Vol.82
Wpisy:
Vol.81
Wpisy:
Vol.80
Wpisy:
Vol.79
Wpisy:
Vol.78
Wpisy:
WOW
Wpisy:
NIESAMOWITE!!!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Prawda, że proste Marzenko ? A jak fajnie podane !
Wpisy:
Pyszności i do zrobienia :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Vol.77
Wpisy:
Vol.76
Wpisy:
Vol.75
Wpisy:
Vol.74
Wpisy:
Vol.73
Wpisy:
Vol.72
Wpisy:
Vol.71
Wpisy:
Vol.70
Wpisy:
Vol.69
Wpisy:
Vol.68
Wpisy:
Vol.67
Wpisy:
Vol.66
Wpisy:
Vol.65
Wpisy:
Vol.64