Forum tort
Następnym razem mam zamiar zrobić jakieś ciasto więc pewnie też poproszę o pomoc.
Karolinko, moje gratulacje
Tylko tak dalej Karolinko ,a w niedługim czasie zadziwisz Wszystkich wspaniałymi wypiekami i przepysznymi daniami . Torcik wygląda apetycznie
Dziękuję był przepyszny.
Super Karolinko :D torcik wyglada pysznie :D
Witajcie
a więc zrobiłam biszkopt który polecła ElaK czyli
http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111
wyszedł pyszny krem zrobiłam z tortu:
http://przepisownia.pl/przepisy/tort-raffaello-l/463776
Jak na pierwszy raz tort wyszedł smaczny, wszystkim smakowało. Udało mi się zrobić jedno zdjęcie.
Dziękuje bardzo za pomoc
Witaj Karolinko napisz jak udała się wizyta teściów i czy smakował tort ???? Pozdrawiam serdecznie
O typach mąk pszennych i zytnich można poczytać na wikipedii:
http://pl.wikipedia.org/wiki/M%C4%85ka
A może Ala ma jakieś lepsze źródło wiadomości?
Karolcia, poczytaj, tyle znalazłam w internecie:
Co to jest typ mąki ?Typ mąki, wg obowiązujących w Polsce przepisów dotyczących przetworów zbożowych, jest określany na podstawie zawartości w niej popiołu (czyli pozostałości po całkowitym spopieleniu składników organicznych w próbce produktu w określonej temperaturze). Wyraża w gramach na 100 kg mąki. Dla przykładu: mąka typ 500 oznacza, że w 100 kg mąki znajduje się około 500 g popiołu, a w mące typ 850 w 100 kg zawartość popiołu wynosi około 850 g i tak dalej.Podstawowe typy mąk pszennych:
mąka poznańska, typ 500 - polecana do ciast kluskowych, pierogowych, na pizzę, a także do zasmażek i sosówmąka luksusowa, typ 550 - polecana do ciast drożdżowych i smażonychmąka tortowa, typ 450 - polecana do ciast biszkoptowych i biszkoptowo - tłuszczowychmąka krupczatka, typ 500 - polecana do ciast kruchych i półkruchych oraz parzonych i makaronowychmąka wrocławska, typ 500 - polecana do ciast drożdżowych, francuskich, półfrancuskich, naleśników oraz zup i sosów
znalazłam to na tej stronie:
Witaj Karolcia każde opakowanie mąki ma swój typ np te biedronkowe na dole opakowania na przedniej stronie typ 450 lub typ 650
A powiedz mi proszę bo się nie oriętuję co to jest mąka typ 450?
Te przepisy, które podałam sprawdziłam sama już nie jeden raz i wychodzą zawsze i smakują wyśmienicie. Polecam, bo nie są skomplikowane... A jeżeli chodzi o ciekawe słodkości to polecam Ci wszystkie przepisy SAMa
http://przepisownia.pl/search?solrsort=&filters=uid%3A32979
oraz naszej Veroniki, specjalistki od wszystkiego i rekordzistka w zamieszczaniu przepisów:
http://przepisownia.pl/search/tmrc_solr_recipe/?solrsort=&filters=uid%3A40290
Pozdrawiam, daj znać który tort będziesz robiła i w razie wątpliwości pytaj A potem napisz jak smakował
Karolcia, proponuję Ci biszkopt z przepisu Jadzi:
http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-o/453111
http://przepisownia.pl/przepisy/m%C3%B3j-idealny-biszkopt-kakaowyo/453468
Krem polecam chałwowy (strasznie słodki i obłędnie pyszny )
http://przepisownia.pl/przepisy/tort-cha%C5%82wowy/448419
albo jakiś lżejszy, np. z przepisu Veroniki na tiramisu:
http://przepisownia.pl/przepisy/tiramis%C3%B9-cytrynowe/460928
Polecam też krem SAMa, czekoladowy, pyszny... boski ;)
http://przepisownia.pl/przepisy/krem-czekoladowy-nie-tylko-do-tort%C3%B3w/340657
Hej Dziewczyny,
w sobotę czekają nas odwierdziny moich rodziców i teściów, chciałabym ich zaskoczyć robiąc jakiś torcik. Z pieczeniem ciast zawsze miałam pod górkę, nigdy mi nie wychodziły jednak mam nadzieje, że TM ułatwi mi pracę i zrobię coś dobrego. Wy już macie większe doświadczenie tak więc proszę o pomoc jaki tart mam zrobić i może na początek mniej skomplikowany
Z góry dziękuje za pomoc