Forum DESERY BEZ JAJEK
Wow to prawie wykład cały
Takie sobie porady...
ZASTĘPOWANIE JAJEK
Najłatwiej jest zastąpić jajka w wypiekach:
Czasem można jajko pominąć lub zastąpić 1-2 łyżkami wody lub oleju - jeśli jego ilość w stosunku do ogólnej masy jest znikoma. W niektórych przepisach rezygnacja z jajka jest wręcz pożądana, np. ciasto na pierogi będzie delikatniejsze i bardziej miękkie, jeśli nie użyjemy jajek.Można zastąpić nieco pełniejszą łyżką mąki sojowej lub kukurydzianej (lub ich mieszanką) i 1-2 łyżkami wody (proporcje zamiast 1 jajka). Świetnie podobno sprawdza się użyta w ten sam sposób mąka owsiana (a jak jej brak, to wystarczy zmielić w młynku płatki owsiane).Fantastycznym uniwersalnym zamiennikiem jest też mąka z ciecierzycy - niestety jest dość droga i trudno dostępna, ale bardzo dobrze skleja różnego rodzaju ciasta itp. Zamiast 1 jajka wystarczy użyć 2-3 łyżki mąki.W niektórych przypadkach dobrze może się sprawdzić mąka ziemniaczana - ale należy uważać z proporcjami. Mąka ta w większej ilości może spowodować, że nasz wypiek będzie twardy.Świetnie sprawdza się też puree z dyni, dojrzałego banana, ziemniaków lub zmielone tofu (dodatkową jego zaletą jest neutralny smak). Można do tego dodać 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia. Należy użyć, orientacyjnie, 1/4 szklanki puree lub zmielonego tofu zamiast jednego jajka.Czasem polecane jest dodanie łyżki drobniutko zmielonego (do konsystencji mąki) siemienia lnianego i 2-3 łyżek wody + ewentualnie 1/8 łyżeczki proszku do pieczenia, składniki należy wymieszać i zostawić na kilka minut do nasiąknięcia. Ze względu na nieco mocniejszy smak siemienia, sposób polecany do wypieków o bardziej wytrawnym lub mocniejszym smaku lub wypieków orzechowych. Ponieważ mielenie w młynku do kawy może być nieco kłopotliwe, warto poszukać gotowego, zmielonego siemienia w sklepach i aptekach. Należy jednak pamiętać, by przechowywać je w lodówce, aby nie zjełczało.
Tak jak zastrzegłam, sposoby te sprawdzają się głównie w wypiekach. Większość można wykorzystać również do innych ciast, np. na kopytka czy naleśniki. W innych sytuacjach może to być trudniejsze lub wręcz niemożliwe. Np. piany z białek nie da się Wam raczej zastąpić Jako dodatku sklejającego kotlety możemy użyć:
któregoś z produktów używanych do zastępowania jajek w wypiekach - z pominięciem, oczywiście, proszku do pieczenia i bananówzaparzonych płatków owsianych (zalanych odrobiną wrzątku)kaszy manny - uwaga! chłonie wodę, więc świetnie nadaje się też do zagęszczenia zbyt rzadkiej masy)jeśli używamy bułki tartej (może być niewegańska - zależy od składu pieczywa, z którego została zrobiona), to również ona nadaje się do tego celu.
Panierka Szczególnym wyzwaniem może być panierka. Zazwyczaj wystarczy zredukowanie jej do 1 składnika i obtoczenie kotletów w samej bułce tartej lub w samej mące. Możemy też urozmaicać i użyć płatków zbożowych (ważne, żeby nie były za grube i twarde) lub sezamu.
dzięki Monika
Niestety link nie aktywny !
Mixi może to nie jest deser sam w sobie , ale wspaniały dodatek do owoców ,ciast i racuszków
http://www.przepisownia.pl/przepisy/sos-waniliowy-bez-jajek/453132
Czy macie/znacie jakieś przepisy na desery bez jajek?