Forum Budyń, kaszka manna, kisiel...czyli wszystko z użyciem motylka
Dziękuję na pewno wypróbuję
AnnMarie przesyłam link na budyń Magi jest smaczny
http://www.przepisownia.pl/przepisy/budy%C5%84-ze-%C5%9Bliwk%C4%85-i-cynamonem/445416
AnnMarie, cieszę się, że ugotowałaś pyszną kaszkę Polecam budyń czekoladowy, mi zawsze wychodzi Pozdrawiami życzę powodzenia
:)Dzień dobry Pani Grażyno
spróbowałam uzyć mniej kaszki manny - i wyszła wreszcie bardzo smaczna i kremowa (gotowałam z porcji na pół litra mleka, a kaszki wsypałam 45g a nie 50g).
W najbliższych dniach będę kombinować z budyniem
Wydaje mi sie, że waga Thermomixa działa dobrze, ale będe jeszcze sprawdzac za każdym razem.
Witaj AnnMarie
Miarka z Termosia waży 25g i ja zawsze sprawdzam, czy moja waga waży prawidłowo kładąc miarkę na pokrywę Zdarzyło mi się ,że kabel nie leżał lużno i waga żle ważyła
Pozdrawiam serdecznie
Gabi - jak tylko koleżanka wróci z wakcji to wypróbuję z jej mąki. Wyczytałam tez, żeby uzyć pół na pół mąki pszennej i ziemniaczanej. Kaszk amanna pozostaje dla mnie zagadką.
Mixi...własnie dlatego takie to dziwne.Wszysyc zadowoleni...a ja - generalnie super zadowolona ze wszytskiego co robię w Thermomixie - nie...( ale jak mówię tylko z potraw "motylkowych")
Waga chyba działa dobrze....pół tabliczki czekolady to 50g, a i dla porównania wazyłam coś ostatnio i na Thermomixie i na wadze kuchennej. Ponadto ostatnio zaliczyłam przeprowadzkę i Thermomix stał w dwóch różnych miejscach a gumiasty efekt się powtórzył. Spróbuję zrobić z mniejszą ilością kaszki.
AnnMarie7 problemem może być waga, która, np. przy zabrudzonych nóżkach (stopkach) moze wskazywać nieprawidłowe ilości produktów. Tym samym za każdym razem możesz dodawać większe niż podane w przepisie ilości.
Wymienione przepisy były wielokrotnie testowane i nie zgłaszano nam podobnych uwag.
Rzeczywiście, troche to dziwne. Kaszka manna gumiasta? To nie do wiary, tam zupelnie nie ma mąki ziemnaczanej. Sądzę, że to jednak kwestia mąki ziemniaczanej. a dla próby weź od tej koleżanki jej mąkę i zrób u siebie ten budyń. W ten sposób sprawdzisz co jest za przyczyna. motylek tutajnie powinien miec żadnego wpływu. Obroty - jeśli w/g książki to też powinno być dobrze. Może już ktoś ma inne spostrzeżenia. Ja najczęściej robię kaszkę mannę i jest świetna.
WItam,
Już raz dodawałam ten temat , ale gdzieś zaginał w sieci :( A ja bardzo prosiłabym o poradę!
Mam dość spory problem z przygotowaniem deserów z użyciem motylka. Postępując zgodnie z przepisem, przygotowując,
- budyń czekoladowy,
-budyń waniliowy
- kaszkę mannę
- kisiel
otrzymuję smaczny deser, ale strasznie ... gumiasty, trzęsacy się jak galaretka. A przecież przynajmniej budyń i kaszka ( która nie zawiera przeciez mąki ziemniaczanej) powinny być bardziej kremowe. U kolezanki również posiadającej thermomix robiliśy identycznie tak samo budyń czekoladowy ( byc może marka mąki ziemniczanej była inna) i wyszło pięknie kremowo. Trochę mnie już to martwi, bo już z 4-5 razy robiłam i nie chce wyjśc ładnie.. Niee wiem czy to motylek jest jakiś wadliwy ( ale pianę z białek ubija....), czy dałam za dużo- górną wg przepisu granicę mąki ziemniaczanej lub kaszki manny, czy obroty są zbyt duże???
Będę bardzo wdzieczna za wszelkie sugestie. Z tego co czytałam to wszyscy z budyniów są zadowoleni...a u mnie to jedna z nielicznych potraw , które się nie udają.