Forum Dżem
Swietnie sobie radzisz
Gratuluję!
no i tez tak zrobiłam na varoma bulkało ale był koszyczek i dało sie wytrzymać dzemik zrobiony powidła dzisiaj,advocat,masełko z ziołami juz barszczyk zabielany robiłam,rybka z warzywami na varomie w sosie musztardowym wszystko pycha
Agnieszko, zrobisz też bez żelatyny czy innych zagęszczaczy. Wystarczy do malin dodać 2 jabłka i cukier i gotować na temperaturze varoma z koszyczkiem na pokrywie. ja się tego obawiałam, ale wypróbowałam i jest ok. Wtedy nadmiar wody szybciej wyparuje i dżemik będzie gęsty. Jabłka nie zmienią jego smaku ale doskonale zagęszczą bo maja dużo pektyn. Acha, gdyby Ci kipiał, wystarczy "podkręcić" obroty na wyższe i to działa jak odkryta pokrywka na zwykłym garnku.
Agnieszko, proporcje 3:1 to nic innego jak proporcje owoców do cukru .W tym przypadku na 1kg owoców potrzeba ok.330g -350g cukru. Proporcje np. 2:1 to 1 kg owoców i 0,5 kg cukru .Czyli w pierwszym przypadku cukru jest trzy razy mniej niż owoców , zaś w drugim dwa razy mniej cukru niż owoców. To tyle.
Dżem oczywiście można zrobic bez żelfixu, trzeba wydłuzyć wówczas czas gotowania.Ja robię wszystkie dzemy bez grama żelfixu i wychodzą. Zależy to oczywiście od owoców i ilosci zawartych w nich pektyn i wody.
Z malin dżemu jeszcze nie robiłam,ale może warto spróbować.
Powodzenia!
Pozdrawiam
Małgorzata
dziewczyny chce zrobic dzemik malinowy,mam pytanie co to znaczy 1 opakowanie mieszanki żelujacej 3:1
czy da się zrobić dzemik beż zelatyny??
Ja posiadam specjalne bardzo geste sitko - maszynke, takie z raczka, wlasnie do malin i jezyn. A z drugiej strony zas moge pestkowac sliwki, np. Inaczej sie nie da
nie da się zrobić dżemu malinowego bez pestek. Trzeba niestety ręcznie przetrzeć po ugotowaniu przez gęste sitko. Pesteczki sa tak drobne, że inaczej sie ich nie pozbędziemy.Można próbowac zagęszczać sok. Ja tego nie robiłam bo boję się, że zbyt długie parowanie przy użyciu temperatury varoma, moze przypalać naczynie. Może inne doswiadczone dżemo-mistrzówki wypowiedza się w tym temacie?
Dziewczyny, na naszym fanpage'u Facebookowym otrzymaliśmy zapytanie o dżem malinowy bez pestek. Co Wy na to? Wydaje mi się, że galaretka jest jedynym rozwiązaniem.
Ja robię własnie 15 minut, ale cukier wspypuję pod koniec gotowania. Zawsze dodaję chociaż jedno jabłko dla zagęszczenia. Przypalać może się też wtedy, gdy robimy jeden po dugim , kiedy naczynie nie zdażyło przestygnać.
Na przypalone dno , zwilżone woda wsyp makę i niech sobie posttoi. Maka wchlonie przypalenie, zmiękczy je i łatwiej wtedy sie domywa.
Gdzieś już było na ten temat... z tego co mi się kołacze to najczęściej kwestia cukru żelującego
Dziewczyny pomóżcie!
Po zrobieniu dzemu truskawkowego (przepis w "radosci gotowania") dno tak przypalone, ze ledwie go domylam (jeszcze miejscami czarne). W przepisie jest blad! Ale nie wiem jaki Napiszcie jak dlugo i na jakiej temperaturze robicie dzemy tak zeby nie niszczylo sie tak bardzo naczynie!