Forum Jak uratować bułki pszenne???
. Teraz marzy mi się dla niej pomidorowa z ryżem:D
Nic trudnego, przepis jest w "Radości Gotowania". Ta zupka jest bardzo dobra i wiem , że dzieci ja lubia. Dodaj tylko ugotowany wcześniej w koszyczku ryż (absolutnie nie z torebka foliowa) i jeszcze pogotuj. Dlatego proponuje ugotować ryż osobno, bo dla malucha lepiej jak jest dobrze rozgotowany. Namocz go pół godziny w wodzie, a potem gotuj w koszyczku 25 minut /temp.100st./obr.1. Oczywiście do naczynia wlewasz około 1 litr wody. Ryż wchłania dużo wody. Sprawdź po upływie tego czasu czy jest dostatecznie rozgotowany . Jeśli jeszcze nie, to sprawdź poziom wody w naczyniu bo mogła się wygotować i ewentualnie jej dolej, potem jeszcze pogotuj 10min. Powodzenia. Napisz jak się udała i jak smakowała zupka.
Dziękuję:) Córcia jest pocieszna i to dzięki niej TM zagościł u mnie:) Testujemy przepisy dla najmłodszych. Zjada bardzo ładnie. Teraz marzy mi się dla niej pomidorowa z ryżem:D
:DWitaj Agnieszka masz cudownego bobaska
Witaj Agnieszko Sliczną masz córeczkę Pozdrawiam serdecznie
Grażyna ze Szczecina
Tak trzymac Agnieszko. Na naszym Forum zawsze znajdziesz wsparcie. Proponuję też zajrzeć do tematu S.O.S. dla Nowicjuszy. Tam jest mnóstwo porad, które bardzo się przydają w początkowej fazie użytkowania TM. Potem już tylko na nasze forumowe pogaduszki o wszytkim i oczywiście publikacje swoich przepisów.
Pani Elu, bardzo dziękuję. Jutro z tym będę działać. Jeśli chodzi o thermomix, jestem zupełną świeżynką. Mam go raptem dwa tygodnie, ale od tego czasu non stop chodzi:)) Agnieszka, Nowy Sącz
Będzie nam miło, gdy podasz swoje imię i może skąd jesteś, jak długo masz TM i co w nim lubisz robić?
A następnym razem, przy mieleniu ziarna pszenicy pamiętaj, że jednorazowo wsypujemy do naczynia 250-300 g ziarna i wtedy wystarczy zmielić 1 min / obr.10 Jak masz więcej ziarna, to po prostu powtarzaj czynność, aż zmielisz wszystko :D Pozdrawiam serdecznie, Ela z Mazowsza
Mamo Karoliny, gratuluję ślicznego Bobaska A bułki pokrój w plastry, wysusz w piekarniku i jak już całkowicie wystygną, to połam je na kawałki i zmiel w TM na drobno zmieloną tartą bvułkę, żeby nie było problemu przy jedzeniu schabowego Tak normalnie to ja mielę czerstwe pieczywo kilka sekund 5-8 na obrotach 6-7, i wtedy jest taka gubsza. A Tobie radzę 20-30 s / obr.8. I pamiętaj, że tego czestwego pieczywa wkładamy nie więcej jak połowę bo gdy będzie więcej, to noże zaczną się zacinać
Witam, mam nadzieję, iż piszę we właściwym dziale... Otóż źle zmueliłam sobie ziarna pszenicy (2min./obr.10)-za grubo. Zrobiłam z tego bułki pszenne, które po prostu chrupią pod zębami. Jeść się nie da:/ Mogę zmielić je na bułkę tartą, gdy będą czerstwe? Jeśli tak, to ile obrotów i w jakim czasie? Proszę o pomoc.