Forum Rogaliki z różą
Rogaliki można również przed pieczeniem tylko posmarować białkiem, a po upieczeniu posypać cukrem pudrem.
Konsultowałam tę kwestię (białka i cukru pudru) z naszą specjalistką od przepisów, wygląda na to, że nie jest to błąd (aczkolwiek autorzy innych przepisów na rogaliki stosują cukier gruboziarnisty), niemniej jednak po przeanalizowaniu całej sytuacji doszłyśmy do wniosku, że przepis ten jeszcze raz będzie przez nas testowany. O wyniku testu, dowiecie się pierwsze
Na chwilę obecną nic innego nie jestem w stanie Wam odpisać
Pozdrawiam
Mixi
Mam gorącą prośbę, proszę sprawdzić numer ISBN na tylnej okładce, nowsze wydanie ma numer 978-83-916199-8-8. Jeśli posiadacie książkę z tym numerem i macie zły przepis, to będę bardzo zmartwiona ...
Druga Mixi
Sprawdziłam (dopiero zauważyłam Twój wpis) i mam numer: ISBN 83-916199-8-2 - tzn. że chyba najstarsze wydanie :((
Rogaliki z różą
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
5. Posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem.
MIXI II czy w pkt.5 Sposobu przyygotowania nie wkradł się też błąd ? Chodzi konkretnie o cukier puder na białku.
Pozdrawiam Monika
Okazuje się, że ja niestety też mam książkę z błędem
W moim przepisie nie ma żadnej śmietany!
Podaję składniki z książki:
500g mąki, 1 łyżka cukry, 200g masła lub margaryny, 40g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, 1 jajko, 150g powideł, 2łyżki konfitury z róży.
Tego ciasta nie dało się uratować. Nie wyrosło, i nie było lekko kruche tylko poprostu konsystencja mąki była;/
Ja mam książkę z 2005 roku i mam identyczny przepis :( Kurcze, jeżeli jest błąd, to firma powinna wymienić książkę.
Witam no niestety ja mam właśnie tą książkę z błędem Zapisałam sobie nowy przepis być może kiedyś go wykorzystam Dziękuję wszystkim za pomoc:)
Rogaliki z różą
SKŁADNIKI
· 500 g mąki
· 40 g drożdzy
· 100 g masła lub margaryny
· 1 łyżka cukru
· 2 jajka
· 180 g śmietany, gęstej, np. 18%
· 150 g powideł śliwkowych
· 2 łyżki konfitury z róży
· 1 białko, do posmarowania rogalików
· cukier puder, do posypania
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do naczynia miksującego włożyć mąkę, drożdże i masło, wymieszać 8 s/obr. 4.
2. Dodać pozostałe składniki z wyjątkiem powideł, konfitur i białka, wyrabiać 2 min/ / .
3. Ciasto schłodzić, podzielić na trzy części, każdą rozwałkować w kształt koła na grubość ok. 1/2 cm. Rozgrzać piekarnik do temp. 200°C.
4. Każde koło podzielić na 8 części (jak tort) i smarować powidłami wymieszanymi z konfiturą z róży, zwijać rogaliki, zaczynając od zaokrąglonego boku.
5. Posmarować białkiem i posypać cukrem pudrem.
6. Piec ok. 20 min, aż się zrumienią, następnie posypać cukrem pudrem.
Dziękuję Mixi-bis. Ja naniosłam sobie poprawki, które wpisała tutaj Ela .
Witaj Mixi II :bigsmile: Nie posiadam ksiazki, ale przepis mnie interesuje :) Moze moglabys wstawic go wlasnie tutaj, to skorzystam pewnie nie tylko ja ? :) Dzieki za zastepstwo i pomoc Pozdrawiam serdecznie
@Gabi49 To niekoniecznie musi być najnowsze wydanie. Sprawdziłam i istnieją niestety dwa dodruki pod tym samym numerem ISBN. To jest możliwe, ponieważ numer ISBN zmienia się tylko w sytuacji poważnych i licznych zmian w publikacji.
Wszystkie osoby, które chciałyby bym wysłała aktualną wersję przepisu, proszę o podanie adresów mailowych w prywatnej wiadomości do Mixi. Wyślę wtedy plik PDF z przepisem.
Być może właściwa Mixi posiada te adresy, ale nie chcę jej tu za bardzo grzebać
Druga Mixi
Drogie Panie,
piszę w zastępstwie prawdziwej Mixi (która właśnie rozpoczęła urlop :)). Jestem zaskoczona, że udało się Paniom nabyć książkę Miodowy tydzień z błędnym przepisem. Mam gorącą prośbę, proszę sprawdzić numer ISBN na tylnej okładce, nowsze wydanie ma numer 978-83-916199-8-8. Jeśli posiadacie książkę z tym numerem i macie zły przepis, to będę bardzo zmartwiona ...
Druga Mixi
Sprawdziłam, też mam taki sam numer ISBN, czyli nowe wydanie . :((
No to wygląda na to, że jestem zmartwiona...
Jeśli któraś z pań jest zainteresowana najbardziej aktualnym przepisem, to służę pomocą. Proszę dać znać, a spróbuję podesłać aktualną wersję.
Przepraszamy jednocześnie za problemy z tym przepisem. Niestety proces weryfikacji niektórych przepisów trwa dość długo i zdarza się, że w części książek (na przykład z poprzedniego wydruku) zdarzają się błędy Zwłaszcza w starszych książkach. Ubolewamy nad tym, ale i też pracujemy nad poprawą sytuacji.
pozdrawiam serdecznie
Druga Mixi
Witaj Druga Maxi Przykro mi, ale numer ISBN się zgadza 978-83-916199-8-8,książkę mam 20 miesięcy Pozdrawiam serdecznie
Drogie Panie,
piszę w zastępstwie prawdziwej Mixi (która właśnie rozpoczęła urlop :)). Jestem zaskoczona, że udało się Paniom nabyć książkę Miodowy tydzień z błędnym przepisem. Mam gorącą prośbę, proszę sprawdzić numer ISBN na tylnej okładce, nowsze wydanie ma numer 978-83-916199-8-8. Jeśli posiadacie książkę z tym numerem i macie zły przepis, to będę bardzo zmartwiona ...
Druga Mixi
Kochane W mojej nowiutkiej książce, mam przepis,który podaje Vinignam i Gabrysia.Dziękuję Elu już nanoszę poprawkę
Elu , w mojej nowiutkiej książce (na pokazy) na str.24 jest dokładnie taki sam przepis jak podaje Winignam. Czyżby różne ksiązki? jedne z błędami , drugie po korektach? Nie wiem , bo tych rogalików nie piekłam. Ale numer!
Vinignam , na pocieszenie, z tejże ksiązki zrób sobie fantastyczne "roladki z wędzonego boczku ze śliwką" ze str.45 SUPER!
Na marginesie: ja osobiście wolę korzystać z nowych książek, tych grubszych. Tytułów nie wymieniam, bo ich jest sporo. Są lepiej dopracowane przepisy, krok po kroku napisane jak wykonywać i składniki też ułożone w takiej samej kolejności. Moja córka też kiedyś natknęła się na błędy (już nie pamiętam w jakiej książce). Jeszcze ja wtedy nie miałam TM i nie było przepisowni.
Dziwne??? mamy na myśli tą samą książkę? "Miodowy tydzień z Thermomixem" ? W kokieteryjnej środzie, pierwszy zestaw, na stronie 24 jest deser: Rogaliki z różą... Mam stare wydanie tej książki, tzn sprzed 4 lat, kiedy kupowałam TM Mam też nowe wydanie, bo jako PH, potrzebne mi na pokazy... W obu książkach przepis ten sam:
500g mąki, 1 łyżka cukru, 100 g masła lub margaryny, 40g drożdży, 2 zółtka, 1 białko, 180g gęstej śmietany, np.18% =to jest przepis na ciasto
a do nadziania jest: 150 g powideł śliwkowych+ 2 łyżki konfitury z róży, cukier puder do posypania
Nie ma w nim proszku, bo niby po co, skoro są drożdże?
Od kiedy masz tą książkę?
W moim przepisie nie ma żadnej śmietany!
Podaję składniki z książki:
500g mąki, 1 łyżka cukry, 200g masła lub margaryny, 40g drożdży, 1 łyżeczka proszku do pieczenia, 2 żółtka, 1 jajko, 150g powideł, 2łyżki konfitury z róży.
Tego ciasta nie dało się uratować. Nie wyrosło, i nie było lekko kruche tylko poprostu konsystencja mąki była;/
Ja korzystam z przepisu na Rogaliki drożdżowe z książki "Słodkie inspiracje" na str.29. Jeśli nie masz tej książki to podaję proporcje:
600g mąki + 250 g masła + 3 żółtka + 30 g drożdży + 150 g śmietany 12% = krucho drożdżowe ciasto na pyszne rogaliki. Można nadziewać je konfiturą z róży, powidłami śliwkowymi, kremem orzechowym... Robię różne wersje i za każdym razem rogaliki wychodzą.
Najważniejsze, to się nie zrażać Pozdrawiam i życzę kulinarnych sukcesów
Mam tą książkę, ale rogalików wg tego przepisu nie robiłam. tak na pierwszy rzut oka to jest pomyłka z masłem i śmietaną. Na 500g mąki w cieście krucho-drożdżowym powinno być 150-180 g masła/margaryny i tylko 80-100g kwaśnej, gęstej śmietany. Porównam jeszcze z innym przepisem i dam znać Szkoda, że ciasto wyrzuciłaś... Można było pozostawić na blaszce do wyrośnięcia, poukładać owoce (np. rabarbar) posypać kruszonką i byłoby ciasto zamiast rogaliuków...
Nie moge skojarzyc o jaki przepis chodzi ? Moglabys wstawic tutaj ? Zobaczymy wtedy co jest co Pozdrawiam
Ciasto kompletnie nie wyszło. nie nadawało się do wałkowania i właśnie wylądowało w koszu
Jeśli ktoś zna przyczyne to proszę o pomoc.
Robię właśnie rogaliki z różą według przepisu z "Miodowgo tygodnia.."
Kolejnośc składników zachowana a i tak ciasto nie wyszło- składniki kompletnie się ze sobą nie połączyły
Ktos miał podobny przypadek?