Forum Gotowanie kaszy w TM 31 - czy to możliwe ? jak ?
Ten wpis na blogu z przepisami to skarbnica wiedzy dla miłośników gotowania. Łącząc pyszne przepisy z objaśnieniami krok po kroku i ilustracjami, oferuje doznania kulinarne, które każdy może z łatwością śledzić. Świetne źródło informacji dla tych, którzy chcą być kreatywni w kuchni! canlı tv izle
Mamo Michałka, polecam Ci też swoje przepisy z kaszą jaglaną. Pulpety robię często; o tej porze roku pokrzywę i mniszka zastępuję szpinakiem i natką pietruszki:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/pasztet-jaglany-ze-szpinakiem/454477
http://www.przepisownia.pl/przepisy/wiosenne-pulpety-jaglane/453861
Pozdrawiam
Witaj Mamo Michałka, a ja polecam mój przepis na leguminę z kaszy jaglanej, podaję link
http://www.przepisownia.pl/przepisy/legumina-z-kaszy-jaglanej-na-drugie-%C5%9Bniadanie/461991
Pozdrawiam serdecznie
Mamo Michalka, oczywiście , że podpowiemy. Kasza jaglana może mieć zastosowanie w różnych daniach i wtedy odpowiednio do przepisu ją się gotuje. Tutaj na przepisowni jest kilka przepisów z kaszy jaglanej, ja też opublikowałam krupnik i podaję Ci link do niego: Poczytaj też tam przy okazji o włąściwościach tej kaszy. Generalna zasada jest taka, żeby tę kasze przed gotowaniem sparzyć na sitku wrzącą wodą. Wtedy wytąca się z niej ewentualną goryczkę. Kaszę wrzucamy zawsze na wrzątek, a nie do zimnej wody. Ilość wody zależy od przepisu co chcemy ugotować z niej.
http://www.przepisownia.pl/przepisy/krupnik-z-kaszy-jaglanej/447866
Jest jeszcze budyń z kaszy jaglanej : http://www.przepisownia.pl/przepisy/budy%C5%84-z-kaszy-jaglanej-z-musem-z-mango/442781
Proszę o szybką radę :)
podpowiedzcie mi tylko prosze jak kasze jaglnianą ugotowac w termusiu ? ile wody obrotów itd, musi byc cała zakryta wodą ?
słyszałam że jest bardzo zdrowa i dobra dla dzieci więc chciałabym ją na stałe wprowadzić do menu mojej rodziny i ja musze powiedzieć przestawilam się na Wasz tok myslenia nie kupuje juz w woreczkach tylko na wagę
loela może wrzucisz do przepisowni przepis na ten chleb? Na pewno "bezglutenowcy" będa Ci bardzo wdzięczni.
Ja dość często gotuję w termusiu kaszę gryczaną, właśnie niepaloną, którą kupuję na wagę. Z tej kaszy piekę też chleb gryczany z małą domieszką mąki kukurydzianej. Ponieważ nie jadam glutenu, wypiekam ten chleb praktycznie co drugi dzień, ponieważ pozostali domownicy lubią ten chlebek i podjadają mi go. Kaszę mielę w termomiksie na mąkę, a potem wyrabiam w nim chlebek. Chlebek sobie rośnie, a potem piekę go w piekarniku.
Gotowanie ryżu jest też opisane na str. 40 w Radości Gotowania - polecam ten dział z przepisami podstawowymi - bardzo ułatwia gotowanie.
Witaj Agatko Dzięki Tobie przeczytałam bardzo mądre komentarze Dziękuję kochane
Elu , tak właśnie byc powinno. Ty jestes prawdziwym wzorem do naśladowania . Myślę, że coraz więcej ludzi zaczyna mysleć podobnie i dostrzegać inne, tańsze źródła zakupów. |Obserwuję to u młodych , świadomych mam, którym zależy na zdrowiu dzieci, a nie na swej wygodzie. Hipermarkety kuszą niskimi cenami ;), ale trzeba też wiedzieć skąd te niskie ceny się robią. Nie ma nic za darmo. Wiadomo, że jak coś jest tańsze, wymuszona przez hipermarket cena,. to producenci muszą gdzieś zaoszczędzić i wciskają chłam w pięknym opakowaniu. Wiele jest tego przykładów, telewizja je czasem "wyciąga".
Gabrysiu oczywiście masz rację Ja też nie kupuję niczego w woreczkach, bo 400g w 4 porcjach kosztuje więcej niż cały 1 kg Ale pytanie dotyczyło kaszy z woreczka, więc odpisałam Ja ostatnio gotuję dosyć często kaszę niepaloną, jest jaśniejsza i delikatniejsza w smaku. Kupuję ją na targu, ważoną z worka Zresztą wszystkie kasze tak kupuję: pęczak, jęczmienną do zupy, jaglaną... Nie przepłacam za kolorowe opakowanie i to, że stoi na półce w sklepie :D
Agatko, odpowiedziała Ci najbardziej doświadczona Gospodyni . A tak na marginesie: nie kupuj kasz i ryżu w woreczkach, po co przepłacać? Tańsze są na wagę,w opakowaniach kilogramowych, a w woreczkach gotowanie nie jest zdrowe. Masz przecież wage w termosiu, więc nie ma problemu z odważeniem odpowiedniej ilości
Gdybyś chciała gotować kaszę gryczaną niepaloną (w woreczkach jej nie spotkałam) to czas gotowania trzeba przedłużyć do 40 minut, tak jak brązowego ryżu
Mam nadzieję, że książkę podstawową po remoncie już odnalazłaś Zaglądaj częściej, nie tylko 2 razy do roku... Miło nam będzie, jak się podzielisz swoimi doświadczeniami kulinarnymi
Agata, kaszę gryczaną gotujemy podobnie jak ryż Z woreczka przesypujemy do koszyczka, 2 woreczki = 200g, wstawiamy na 10 minut do miski z zimną wodą, lub przynajmiej płuczemy. Do naczynia wlewamy 750 g wody, wstawiamy koszyczek z kaszą i gotujemy 20-30 min / Varoma / obr.1
Czas gotowania zależy od tego jak ugotowaną kaszę lubicie. Po 20 minutach najlepiej sprawdzić a jeżeli chcesz, żeby była bardziej ugotowana, to czas przedłużysz. :D A następnym razem od razu ustawisz taki czas, jaki Ci będzie odpowiedał Pozdrawiam
Czy w TM 31 można ugotować kaszę gryczana czy jaką kolwiek inną ? ( chodzi mi o te w pakowane w woreczki )
Jak to zrobić ? jakie obroty? ile minut? ile wody ? na 2 takie woreczki ?