Ilonko, tutaj wklejam Ci przepis Eli na ocet jabłkowy. Ja już go robię, tzn. on się "robi". trzeba długo czekać.
OCET JABŁKOWY DOMOWEJ ROBOTY
Kasiu jeśli masz taką dużą ilość jabłek do przerobienia, to proponuję Ci z gniazdek nasiennych i skorek (tylko zdrowych części, bez robaków) zrobić domowy ocet jabłkowy. Przy dzieciach niezastąpiony dodatek do potraw i bardzo prosty w wykonaniu:
obierki i gniazda nasienne włożyć do dużego słoja. zalać ciepłą osłodzoną wodą ( na 250g wody -25g cukru lub miodu), tak żeby były pokryte. Żeby przyspieszyć proces fermentacji można dodać 5 g drożdży i skórkę z chleba razowego. Słój zakryć płótnem lub kilkakrotnie złożoną gazą, obwiązać szczelnie sznureczkiem lub gumą (żeby owocówki nie miały dostępu). Odstawić w ciepłe ale ciemne miejsce na 4-6 tygodni, co drugi dzień przemieszać zawartość sloja drewnianą łyżką. Gdy skończy się fermentacja przelać ocet przez filtr od kawy i rozlać do butelek, szczelnie zakręcić lub zakorkować i odstawić w chłodne miejsce.
Ocet z jabłek to wspaniałe źródło potasu, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu dzieci, dorosłym pomaga też spalić tłuszcz, oczyścić organizm z toksyn i wyrównać ciśnienie oraz przeciwdziała procesom miażdżycowym; dla nastolatków jest pomocny przy zwalczaniu pryszczy - gazikiem nasączonym octem przemywa się twarz.
Można stosować przy sklonnościach do zaparć, przy anemii oraz na: Anginę lub zapalenie krtani - 1 łyżka octu jabłkowego + 1 szkl ciepłej wody -płukać gardło 3-4 razy dziennie; Kaszel - 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka płynnej gliceryny -wymieszać; pić co 2 godziny po 1 łyżeczce; Można też stosować profilaktcznie, gdyż jest to wspaniały antyseptyk: DOROŚLI: 2 łyżeczki octu + 2 łyżeczki miodu + 1/2 szkl ciepłej przegotowanej wody = pić 2 x dziennie DZIECI: 1 łyżeczka octu + 1 łtżeczka miodu + 1/3 szkl ciepłej przegotowanej wody = pić 2 x dziennie. Dzieciom dla złagodzenia smaku można dodać łyżkę soku owocowego.
Życzę zdrowia i smacznego!!!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Ja też juz mam całkiem niezłą kolekcje przetworów ostatnio przerabiałam czarną porzeczkę i malinki ;) jutro dostanę jabłka papierówki :) będę próbować zrobic ocet tylko muszę poszukać przepis jak go zrobić
No mi zostalo doslownie kilka sloiczkow ale ja duzo rozdalam w prezencie moim znajomym i bliskim. Bardzo lubie taki sposob obdarowywania :D tak wiec robie zapasy na nowo :D teraz czekam na sliweczki i jabluszka :D
Mixi wszystko jest ok , chodź w tym roku bardziej się nastawiłam na soki,a jeżeli chodzi o konfitury i dżemy uzupełniam braki ponieważ mam jeszcze z zeszłego roku.
:D Moniko fajna sprawa z przelicznikiem ,ale chyba warto zaznaczyć ,że szklanka ,szklance nie równa więc pierwszej trzeba zważyć zawartość ,żeby mieć odnośnik ,albo łatwiej jeżeli bierzesz odmierzasz szklanką a przepis mówi o szkl. to cały wykonaj tą samą szklanką (1 szklanka ,1/2szklanki itd.) :D To porada przede wszystkim dla młodych kucharzy,ale i wprawionym może się przydać
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Znalazlam kiedyś dość starą książeczke z domowymi przetworami i znowu szklanki i łyżeczki więc znalazłam sobie coś takiego - wklejam,bo może komuś też się to przyda...
Miary, miarki,łyżeczki,łyżki i szklanki
1 łyżeczka to 5 ml 1 łyżka stołowa to 15 ml 7 g drożdży instant = 25 g świeżych 1 łyżka stołowa: 10 g mleka 10 g oleju 9 g kaszki mannej 8 g bułki tartej 12 g mąki ziemniaczanej 12 g mąki pszennej 12 g cukru 10 g cukru pudru 8 g śmietany8 g kakao 30 g masła 30 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka: 4 g kakao 1 g papryka w proszku 3 g cukier puder 3 g żelatyna 7 g mąki ziemniaczanej 4 g oleju 5 g mąka pszenna 6 g sól 7 g masła 5 g cukier 5 g kaszka manna 5 g bułki tartej1 szklanka to: 250 g mleka 240 g cukru 220g ryżu 220 g oleju 200 g kaszki gryczanej 150 g kaszki mannej 170 g maki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej
Haniu potwierdzam - z tym zagęstnikiem nie kipi i się nie pieni :D wypróbowane :D zabrakło mi pektyny do wiśni - bardzo były soczyste i pusciły mnóstwo soku więc musiałam dać więcej pektyny niż zwykle, więc musiałam sie poratowac czymś innym :D
Konfitury przyrządza się z owoców bardzo dojrzałych, ale nie przejrzałych, smażąc je w gęstym syropie z cukru i wody. Owoce mogą być smażone w całości lub w kawałkach. Syrop powinien być dodawany sukcesywnie w czasie smażenia tak, aby owoce nasiąkały nim i nie rozpadały się na kawałki. Przed smażeniem usuwa się pestki, gniazda nasienne a niektóre, np. jabłka, gruszki, pigwy, obiera ze skórki. Do jednego kilograma owoców dodajemy od 1 do 2 kilogramów cukru. Dżem to przetwory z jednego lub kilku owoców gotowanych z cukrem, które zawierają kawałki lub całe owoce i mają konsystencje półskrzepłej galaretki. Efekt ten powstaje przy gotowaniu owoców zawierających pektynę. Do jednego kilograma owoców dosypujemy około pół kilograma cukru. Powidła są podobne do dżemów, ale ich praktycznie nie słodzimy. Najlepsze na powidła są bardzo dojrzałe owoce zawierające dużo cukru. Powidła gotuje się długo, na wolnym ogniu, ciągle mieszając żeby się nie przypaliły. Marmoladę otrzymujemy z przecieranych owoców, które gęstnieją podczas smażenia z dodatkiem cukru. Gotowa marmolada ma jednolitą, galaretowatą konsystencję. Na jeden kilogram owoców zużywamy od 300 do 500 gram cukru. Możemy też dodać substancje zawierające dużą ilość pektyn.
:)Dziękuję ja też znam tylko ten stary sposób .Wiem ,że są też dżemy ,ale może warto nacieszyć się nimi w sezonie Poradę Wam daję suszone jagody są świetne na biegunkę .Można kupić w zielarniach
Haniu, dzem mozna zrobic podobnie, jak z innych owocòw, tych bardziej miekkich - truskawki, maliny, miekkie sliwki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Haniu, jagody w słoiku traktuję jek lekarstwo (dosłownie -na biegunkę ) I robię je tak jak Mama i Babcia: w małych słoiczkach zasypuję przebrane jagody cukrem, zakręcam i pasteryzuję 15-20 min w garnku z woda. Nic innego ni robię z jagód. Póki sa, to cieszymy się nimi i jemy najczęściej na surowo, z bita śmietana, jak mi wyjdzie to robię pierogi z jagodami... ostatnio częściej robiła córka
Robie identycznie , jak Ela. Wg mamy i babci. Wszystkie sloiczki, ktòre dostalam z jagodami od mamy, uzywalam jak chcialam, do pierogòw, jagodzianek, oddzielalam je od soku, ktòry sie tworzy.... Jagody przeznaczalam na jedne sprawy, sok , na inne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Do pierogow, do ciasta (np. drożdżowego), do domowego kisielu - zależy jakie owoce. Jagody przerabiam do pierogów ale ich akurat prawie nigdy nie mam w nadmiarze Z jabłek zapiekanka z gotowanym ryżem.
Takie owoce z kompotu sa wodniste, więc te przecierki nie sa takie gęste jak dżemy ale świetnie nadaja się do deserów -jako sosy Ja robiłam swoim dzieciom kisielki owocowe z takich przecierów: do 1/2 litra przecieru dolewałam niepełna szklankę wody i zagotowywałam. Do garnuszka wlewałam 150-200 ml (g) wody, rozrabialam w niej 100 g maki ziemniaczanej i gotowalam kisiel. Dzieci go uwielbiały
" width="19" height="19" /> Kochane mam pytanko : jak myślicie ,czy owoce z kompotu można wykorzytać jeszcze na dżemik - czy będzie jeszcze na tyle dobry smak ? " width="19" height="19" /> Nie zawsze je wykorzystuje do ciasta, oprócz mnie i męża nikt nie jada owoców z kompotu , a dżemik owszem " width="19" height="19" /> Doradzcie mi czy warto. " width="19" height="19" />
Jestem, melduję się :D
Moniczko, nie wiem o jakich kompotach piszesz: czy o takich zrobionych na zimę w słoiki (Ela Immanuel takie robi-pisala o tym), czy takie ugotowane na bierzaco do obiadku? Jak moje dzieci były male i też nie bardzo chciały jeść owoców z kompotu (a gotowałam codziennie do picia dla nich i dla nas ), to dodawałam świeżych owoców z ładnym kolorem (np wiśnie, porzeczki, borówka...) i miksowałam wszystko na przecierki, wkładałam do słoików i pasteryzowałam (Termosia w tym czasie niestety nie miałam ) Możesz spróbować takiego połaczenia. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak: zważyć owoce z kompotu, dodać 2 x tyle świeżych owoców, dodać cukier (wg upodobania) + 1 jabłko, zmiksować i zagotować. Potem w temp.90*C pasteryzować przez 15 minut, przelać do wyparzonych słoików i zakręcić. Wynieść w chłodne miejsce i przeznaczyć do szybkiego spożycia...
Do truskawek z kompotu można dodawać świeże truskawki, można dodać ziarenka wanilii albo kardamon i łyżkę syropu balsamicznego... Już mnie ponosi :D Pozdrawiam i życzę przyjemnej twórczości
Haniu ja mam przepis na dzemik jagodowy z jablkami. Bede go robila jutro bo przywioza mi jagodki :D wiec jak zrobie to zamieszcze :D a potrzebujemy pol kg jablek najlepiej kwasnych, pol kg jagod, 1 cytryne skorka z sokiem, pol kg cukru i pektyny troszku jak by bylo malo geste :D ale niekoniecznie. :D
:)Dziękuję ja też znam tylko ten stary sposób .Wiem ,że są też dżemy ,ale może warto nacieszyć się nimi w sezonie Poradę Wam daję suszone jagody są świetne na biegunkę .Można kupić w zielarniach
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Haniu, jagody w słoiku traktuję jek lekarstwo (dosłownie -na biegunkę ) I robię je tak jak Mama i Babcia: w małych słoiczkach zasypuję przebrane jagody cukrem, zakręcam i pasteryzuję 15-20 min w garnku z woda. Nic innego ni robię z jagód. Póki sa, to cieszymy się nimi i jemy najczęściej na surowo, z bita śmietana, jak mi wyjdzie to robię pierogi z jagodami... ostatnio częściej robiła córka
Grażynko, bardzo się cieszę, że Nutelka smakuje i Tobie i Twoim znajomym Ja też dużo jej robię i część rozdaję w prezencie Zreszta nie tylko nutelkę; inne przetwory też. Bo ja bardzo lubię zamykać skarby lata w słoiczkach A to zawsze jest prezent od serca
Elu chciałam Ci podziękować za pyszny przepis na Twoją Nutellę Zbieram niezasłużone pochwały, które Tobie się należą Kilka słoiczków podarowałam w prezencie, Obdarowani nie mogą się nachwalić jaka jest pyszna :love: Wtym roku zrobię więcej słoiczków. Pozdrawiam serdecznie
Mój krzaczek jest dość gęsty i już teraz sięga mi do połowy okna w kuchni. Dostałam od sąsiada taką małą odszczepke więc posadziłam co rok jest gęściejszy pomimo,że wcale go nie doglądam tylko na koniec sezonu ścinam łodygi prawie do ziemi i zostawiam do wyschnięcia i na następny rok znowu rośnie jeszcze dorodniejszy.
Dziękuję Moniko za rady, nie wiedziałam że lubczyk się scina przy ziemi mój rośnie sobie koło szklarni nie jest taki dorodny jak twój ale na moje potrzeby mi wystarcza spróbuje w tym roku go tak przyciąć i wtedy zobacze jakie będą efekty pozdrawiam
Do naczynia wlewamy miarkę wody, zamykamy pokrywę, nakładamy waromę. Do varomy wsypujemy 1 kg truskawek i cukier w/g upodobań (lepiej więcej bo jest konserwantem) Ja na 1 kg truskawek daję 1 kg cukru. Ustawiamy temp. varoma, czas 20 minut. Truskawki parując oddają sok do naczynia. Po upływie tego czasu sprawdzamy czy już wystarczy,przelewamy do słoiczków, zakręcamy i do góry dnem .Z miąższu pozostałego można zrobić jeszcze dżem. Odparowane truskawki przerzucamy do naczynia, dodajemy 1/2 kg jabłek bez szypułek i pestek (ze skórką). na pokrywę nakładamy koszyczek i gotujemy 10-15 minut temperatura varoma. Sprawdzamy konsystencję, jak jeszcze rzadki to jeszcze powtarzamy czynność. Potem do słoiczków , zakręcamy i do góry dnem. Smacznego.
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Mój krzaczek jest dość gęsty i już teraz sięga mi do połowy okna w kuchni. Dostałam od sąsiada taką małą odszczepke więc posadziłam co rok jest gęściejszy pomimo,że wcale go nie doglądam tylko na koniec sezonu ścinam łodygi prawie do ziemi i zostawiam do wyschnięcia i na następny rok znowu rośnie jeszcze dorodniejszy.
A ja myślałam, że lubczyk to taka mała , podobna do pietruszki roslinka!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Mój krzaczek jest dość gęsty i już teraz sięga mi do połowy okna w kuchni. Dostałam od sąsiada taką małą odszczepke więc posadziłam co rok jest gęściejszy pomimo,że wcale go nie doglądam tylko na koniec sezonu ścinam łodygi prawie do ziemi i zostawiam do wyschnięcia i na następny rok znowu rośnie jeszcze dorodniejszy.
Ususzone nasiona, rozdrobnione, dodaje się też do pieczywa oraz do marynat, do mięs i sosów... oraz do zelewy peklującej mięso. Ugotowane łodygi z kolei mogą być spożywane podobnie jak szparagi.
500g pestek z czereśni30 g nasion lubczyku lub 80 g liści1 l białego wytrawnego wina100 ml spirytusu 96 % bądź 300ml wódki
Pestki czereśni rozgnieść w moździeżu, zalać je winem w dużym słoju. Dodać lubczyk, wymieszać. Przez 10 dni potrząsać słojem codziennie. Potem dodać spirytus lub wódkę i odstawić w ciemne miejsce na cały miesiąc. Następnie przecedzić i zlać do butelek. Pić 3 razy dziennie po 30 ml. Wspaniałe na niestrawność oraz jako afrodyzjak.
Moniko, a ja mam akurat za mało lubczyku... W zeszłym roku zmarniał mi mój mały krzaczek a ten posadzony w tym roku wygląda jak trochę większa pietruszka
W starej książce zielarskiej są takie przepisy, może któryś wykorzystasz
Nalewka z lubczyku, kordiał lubczykowy(poprawia trawienie, wzmacnia serce)50g korzenia lub liści lubczyku wsyp do słoika, zalej 500ml spirytusu 70%, na końcu zakręć słoik postawi w na 10 dni, codziennie wstrząsnąć. Stosować 3-4 razy dziennie po łyżeczce, rozcieńczoną ciepłą wodą lub kieliszek po ciężkostrawnym posiłku.
Wino lubczykowe(wpływający na witalność, działa pobudzająco, podnosi libido)Wino lubczykowe przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób i przy zachowaniu tych samych proporcji co nalewkę, z tym że, spirytus zastępuje się butelką białego wytrawnego wina.
Wino oczyszczające z lubczykiem(oczyszcza organizm)Do słoika wsyp 6 łyżek suszonych liści lubczyku, 5 łyżek nasion kopru włoskiego, 5 łyżek owocu głogu, 2 łyżki liści pokrzywy i 4 łyżki ziela przytuli. Wszystko wymieszaj, po czym wlej litr białego wytrawnego wina białego gronowego i zakręć słoik. Przez 10 dni codziennie wstrząsaj. Po upływie czasu przelej wszystko do garnka i zagotuj, a następnie ogrzewaj 15 minut. Na koniec przecedź i przelej do butelek. Stosuj 2 razy dziennie po 2 łyżki.
Wpisy:
Ilonko, tutaj wklejam Ci przepis Eli na ocet jabłkowy. Ja już go robię, tzn. on się "robi". trzeba długo czekać.
OCET JABŁKOWY DOMOWEJ ROBOTY
Kasiu jeśli masz taką dużą ilość jabłek do przerobienia, to proponuję Ci z gniazdek nasiennych i skorek (tylko zdrowych części, bez robaków) zrobić domowy ocet jabłkowy. Przy dzieciach niezastąpiony dodatek do potraw i bardzo prosty w wykonaniu:
obierki i gniazda nasienne włożyć do dużego słoja. zalać ciepłą osłodzoną wodą ( na 250g wody -25g cukru lub miodu), tak żeby były pokryte. Żeby przyspieszyć proces fermentacji można dodać 5 g drożdży i skórkę z chleba razowego. Słój zakryć płótnem lub kilkakrotnie złożoną gazą, obwiązać szczelnie sznureczkiem lub gumą (żeby owocówki nie miały dostępu). Odstawić w ciepłe ale ciemne miejsce na 4-6 tygodni, co drugi dzień przemieszać zawartość sloja drewnianą łyżką. Gdy skończy się fermentacja przelać ocet przez filtr od kawy i rozlać do butelek, szczelnie zakręcić lub zakorkować i odstawić w chłodne miejsce.
Ocet z jabłek to wspaniałe źródło potasu, który jest niezbędny do prawidłowego wzrostu dzieci, dorosłym pomaga też spalić tłuszcz, oczyścić organizm z toksyn i wyrównać ciśnienie oraz przeciwdziała procesom miażdżycowym; dla nastolatków jest pomocny przy zwalczaniu pryszczy - gazikiem nasączonym octem przemywa się twarz.
Można stosować przy sklonnościach do zaparć, przy anemii oraz na: Anginę lub zapalenie krtani - 1 łyżka octu jabłkowego + 1 szkl ciepłej wody -płukać gardło 3-4 razy dziennie; Kaszel - 1 łyżka octu jabłkowego + 1 łyżka soku z cytryny + 1 łyżka miodu i 1 łyżeczka płynnej gliceryny -wymieszać; pić co 2 godziny po 1 łyżeczce; Można też stosować profilaktcznie, gdyż jest to wspaniały antyseptyk: DOROŚLI: 2 łyżeczki octu + 2 łyżeczki miodu + 1/2 szkl ciepłej przegotowanej wody = pić 2 x dziennie DZIECI: 1 łyżeczka octu + 1 łtżeczka miodu + 1/3 szkl ciepłej przegotowanej wody = pić 2 x dziennie. Dzieciom dla złagodzenia smaku można dodać łyżkę soku owocowego.
Życzę zdrowia i smacznego!!!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
:DMonika jaka papryka z miodem?Ja ostatnio kładłam ogórki w curry pyszota
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Ja jeszcze zrobie troche słoiczków ogórków ,papryki z miodem no i oczywiście pomidorów lima na zupke
Wpisy:
Ja też juz mam całkiem niezłą kolekcje przetworów ostatnio przerabiałam czarną porzeczkę i malinki ;) jutro dostanę jabłka papierówki :) będę próbować zrobic ocet tylko muszę poszukać przepis jak go zrobić
dodaje sok z czerwonej porzeczki
http://www.przepisownia.pl/przepisy/sok-z-czerwonej-porzeczki/460658
Wpisy:
No mi zostalo doslownie kilka sloiczkow ale ja duzo rozdalam w prezencie moim znajomym i bliskim. Bardzo lubie taki sposob obdarowywania :D tak wiec robie zapasy na nowo :D teraz czekam na sliweczki i jabluszka :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Mixi wszystko jest ok , chodź w tym roku bardziej się nastawiłam na soki,a jeżeli chodzi o konfitury i dżemy uzupełniam braki ponieważ mam jeszcze z zeszłego roku.
Pozdrawiam
Wpisy:
Monika jak wychodzą Ci konfitury?
Pozdrawiam Mixi
Wpisy:
:) Ja już nie mam siły...znowu mnie wyrzuciło
:) Haniu ja sobie ten przelicznik sprawdziłam taką zwykłą szklanką którą się wstawia do koszyczka
Wpisy:
:D Moniko fajna sprawa z przelicznikiem ,ale chyba warto zaznaczyć ,że szklanka ,szklance nie równa więc pierwszej trzeba zważyć zawartość ,żeby mieć odnośnik ,albo łatwiej jeżeli bierzesz odmierzasz szklanką a przepis mówi o szkl. to cały wykonaj tą samą szklanką (1 szklanka ,1/2szklanki itd.) :D To porada przede wszystkim dla młodych kucharzy,ale i wprawionym może się przydać
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Kurcze nie wiem co jest kilka razy edytowałam poprzedni komentarz i coś dziwnego się jeszcze wkleiło, ale nie mogę tego usunąć... Musi tak zostać.
Wpisy:
Znalazlam kiedyś dość starą książeczke z domowymi przetworami i znowu szklanki i łyżeczki więc znalazłam sobie coś takiego - wklejam,bo może komuś też się to przyda...
Miary, miarki,łyżeczki,łyżki i szklanki
1 łyżeczka to 5 ml 1 łyżka stołowa to 15 ml 7 g drożdży instant = 25 g świeżych 1 łyżka stołowa: 10 g mleka 10 g oleju 9 g kaszki mannej 8 g bułki tartej 12 g mąki ziemniaczanej 12 g mąki pszennej 12 g cukru 10 g cukru pudru 8 g śmietany8 g kakao 30 g masła 30 g przecieru pomidorowego 1 łyżeczka: 4 g kakao 1 g papryka w proszku 3 g cukier puder 3 g żelatyna 7 g mąki ziemniaczanej 4 g oleju 5 g mąka pszenna 6 g sól 7 g masła 5 g cukier 5 g kaszka manna 5 g bułki tartej1 szklanka to: 250 g mleka 240 g cukru 220g ryżu 220 g oleju 200 g kaszki gryczanej 150 g kaszki mannej 170 g maki pszennej 200 g mąki ziemniaczanej
Mąkę i cukier przeliczam tak: 25 dkg cukru to 1 szklanka z czubkiem 25 dkg mąki to 1 i 3/4 szklanki3 lyzeczki = 1łyżka 1 1/2 l-czki = 1/2 łyżki 4 lyzki - 1/4 szklanki 5 1/3 Lyzki = 1/3 szklanki 8 lyzek = 1/2 szklanki 12 lyzek = 3/4 szklanki 16 lyzek= 1 szklankaSypkie:
bułka tarta: szklanka=150g łyżka=8g łyżeczka=5g cukier kryształ: szklanka=180g łyżka =12g łyżeczka=5g cukier puder: szklanka= 160g łyżka=10g łyżeczka=5g kasza gryczana: szklanka=250g łyżka=17g łyżeczka=10g kasza manna: szklanka=150g łyżka=9g łyżeczka=5g kasza perłowa: szklanka=180g łyżka=12g łyżeczka=7g kakao: szklanka=120g łyżka=8g łyżeczka=4g kawa mielona: szklanka=130g łyżka=8g łyżeczka=4g mak: szklanka=140g łyżka=10g łyżeczka=5g mąka krupczatka: szklanka=170g łyżka=10g łyżeczka=5g mąka poznańska: szklanka=160g łyżka =10g łyżeczka=5g mąka ziemniaczana: szklanka=180g łyżka=12g łyżeczka=7g mleko w proszku: szklanka=120g łyżka=8g łyżeczka=4g płatki owsiane: szklanka=110g łyżka=10g łyżeczka=3g ryż: szklanka=200g łyżka=14g łyżeczka=8g sól: szklanka=300g łyżka=20g łyżeczka=6g
Wpisy:
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-%C5%9Bliwka-porzeczka-malina-z-kakao-i-piernikow%C4%85-nut%C4%85/461028
Tak się dzisiaj zdenerwowałam że już nie dostałam czarnej porzeczki w duuuużej ilości, ze wymyśliłam nowy dzemik :D polecam jest naprawde pyszny :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Haniu potwierdzam - z tym zagęstnikiem nie kipi i się nie pieni :D wypróbowane :D zabrakło mi pektyny do wiśni - bardzo były soczyste i pusciły mnóstwo soku więc musiałam dać więcej pektyny niż zwykle, więc musiałam sie poratowac czymś innym :D
Moniczko dziekuję za wyjasnienie :D :D :D :D :D :D :D :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
:DWiem Moniczko Ja też się staram co by nie ale ten z diamanta naprawdę nie pieni czyli minimalne ryzyko kipienia
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
" height="19" width="19" /> Haniu ja natomiast jeżeli musze używam ...
Jest jeszcze 3:1
Wpisy:
Co jest co ?
Konfitury przyrządza się z owoców bardzo dojrzałych, ale nie przejrzałych, smażąc je w gęstym syropie z cukru i wody. Owoce mogą być smażone w całości lub w kawałkach. Syrop powinien być dodawany sukcesywnie w czasie smażenia tak, aby owoce nasiąkały nim i nie rozpadały się na kawałki. Przed smażeniem usuwa się pestki, gniazda nasienne a niektóre, np. jabłka, gruszki, pigwy, obiera ze skórki. Do jednego kilograma owoców dodajemy od 1 do 2 kilogramów cukru. Dżem to przetwory z jednego lub kilku owoców gotowanych z cukrem, które zawierają kawałki lub całe owoce i mają konsystencje półskrzepłej galaretki. Efekt ten powstaje przy gotowaniu owoców zawierających pektynę. Do jednego kilograma owoców dosypujemy około pół kilograma cukru. Powidła są podobne do dżemów, ale ich praktycznie nie słodzimy. Najlepsze na powidła są bardzo dojrzałe owoce zawierające dużo cukru. Powidła gotuje się długo, na wolnym ogniu, ciągle mieszając żeby się nie przypaliły. Marmoladę otrzymujemy z przecieranych owoców, które gęstnieją podczas smażenia z dodatkiem cukru. Gotowa marmolada ma jednolitą, galaretowatą konsystencję. Na jeden kilogram owoców zużywamy od 300 do 500 gram cukru. Możemy też dodać substancje zawierające dużą ilość pektyn.
Wpisy:
:DDziewczyny polecam Wam zagęszczacz do dżemów Jest rewelacyjny ,bo nie robi piany Wszystkie tegoroczne dżemy wspomagam tym zagęszczaczem
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Kochane jak będziecie szukać jeszcze innych porad dotyczących przetworów odsyłam do takiego samego tematu czyli " Przetwory" z 11.07.2012 r założonego przez Ele. Tam też można znależć cenne porady " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
Haniu, dzem mozna zrobic podobnie, jak z innych owocòw, tych bardziej miekkich - truskawki, maliny, miekkie sliwki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Robie identycznie , jak Ela. Wg mamy i babci. Wszystkie sloiczki, ktòre dostalam z jagodami od mamy, uzywalam jak chcialam, do pierogòw, jagodzianek, oddzielalam je od soku, ktòry sie tworzy.... Jagody przeznaczalam na jedne sprawy, sok , na inne
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Do pierogow, do ciasta (np. drożdżowego), do domowego kisielu - zależy jakie owoce. Jagody przerabiam do pierogów ale ich akurat prawie nigdy nie mam w nadmiarze Z jabłek zapiekanka z gotowanym ryżem.
Wpisy:
Ela jest genialna i wspaniała gospodyni.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Kochana jesteś Elu !!! Na Ciebie zawsze mogę liczyć " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Elu chodziło mi o takie kompociki zrobione na zimę do słoiczków " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Mam jeszcze dość sporo a chce teraz robić nowe na tą zimę " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Zainspirowałaś mnie coś będe kombinować - albo kisielki,albo przecierki do słoiczków " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Musi mnie wena twórcza dopaść " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Dziękuje,dziękuje,dziękuje " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
Takie owoce z kompotu sa wodniste, więc te przecierki nie sa takie gęste jak dżemy ale świetnie nadaja się do deserów -jako sosy Ja robiłam swoim dzieciom kisielki owocowe z takich przecierów: do 1/2 litra przecieru dolewałam niepełna szklankę wody i zagotowywałam. Do garnuszka wlewałam 150-200 ml (g) wody, rozrabialam w niej 100 g maki ziemniaczanej i gotowalam kisiel. Dzieci go uwielbiały
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Jestem, melduję się :D
Moniczko, nie wiem o jakich kompotach piszesz: czy o takich zrobionych na zimę w słoiki (Ela Immanuel takie robi-pisala o tym), czy takie ugotowane na bierzaco do obiadku? Jak moje dzieci były male i też nie bardzo chciały jeść owoców z kompotu (a gotowałam codziennie do picia dla nich i dla nas ), to dodawałam świeżych owoców z ładnym kolorem (np wiśnie, porzeczki, borówka...) i miksowałam wszystko na przecierki, wkładałam do słoików i pasteryzowałam (Termosia w tym czasie niestety nie miałam ) Możesz spróbować takiego połaczenia. Ja na Twoim miejscu zrobiłabym tak: zważyć owoce z kompotu, dodać 2 x tyle świeżych owoców, dodać cukier (wg upodobania) + 1 jabłko, zmiksować i zagotować. Potem w temp.90*C pasteryzować przez 15 minut, przelać do wyparzonych słoików i zakręcić. Wynieść w chłodne miejsce i przeznaczyć do szybkiego spożycia...
Do truskawek z kompotu można dodawać świeże truskawki, można dodać ziarenka wanilii albo kardamon i łyżkę syropu balsamicznego... Już mnie ponosi :D Pozdrawiam i życzę przyjemnej twórczości
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Jesteście
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Kochane mam pytanko : jak myślicie ,czy owoce z kompotu można wykorzytać jeszcze na dżemik - czy będzie jeszcze na tyle dobry smak ? " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Nie zawsze je wykorzystuje do ciasta, oprócz mnie i męża nikt nie jada owoców z kompotu , a dżemik owszem " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Doradzcie mi czy warto. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
Pozwoliłam sobie wkleić :D
http://przepisownia.pl/przepisy/marynowane-czere%C5%9Bnie/460478
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
http://przepisownia.pl/przepisy/mus-bananowo-truskawkowy/460442
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-jagodowo-jab%C5%82kowy/460447
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Haniu ja mam przepis na dzemik jagodowy z jablkami. Bede go robila jutro bo przywioza mi jagodki :D wiec jak zrobie to zamieszcze :D a potrzebujemy pol kg jablek najlepiej kwasnych, pol kg jagod, 1 cytryne skorka z sokiem, pol kg cukru i pektyny troszku jak by bylo malo geste :D ale niekoniecznie. :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
:)Dziękuję ja też znam tylko ten stary sposób .Wiem ,że są też dżemy ,ale może warto nacieszyć się nimi w sezonie Poradę Wam daję suszone jagody są świetne na biegunkę .Można kupić w zielarniach
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Haniu, jagody w słoiku traktuję jek lekarstwo (dosłownie -na biegunkę ) I robię je tak jak Mama i Babcia: w małych słoiczkach zasypuję przebrane jagody cukrem, zakręcam i pasteryzuję 15-20 min w garnku z woda. Nic innego ni robię z jagód. Póki sa, to cieszymy się nimi i jemy najczęściej na surowo, z bita śmietana, jak mi wyjdzie to robię pierogi z jagodami... ostatnio częściej robiła córka
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
:DElu a masz może pomysła na jagody? :D Zaraz się zaczną a ja nie mam żadnego pomysłu na przetwory
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Grażynko, bardzo się cieszę, że Nutelka smakuje i Tobie i Twoim znajomym Ja też dużo jej robię i część rozdaję w prezencie Zreszta nie tylko nutelkę; inne przetwory też. Bo ja bardzo lubię zamykać skarby lata w słoiczkach A to zawsze jest prezent od serca
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Polecam wszystkim niebo w gębie
http://www.przepisownia.pl/przepisy/nutelka-ze-%C5%9Bliwek-w%C4%99gierek/340413
Wpisy:
Elu chciałam Ci podziękować za pyszny przepis na Twoją Nutellę Zbieram niezasłużone pochwały, które Tobie się należą Kilka słoiczków podarowałam w prezencie, Obdarowani nie mogą się nachwalić jaka jest pyszna :love: Wtym roku zrobię więcej słoiczków. Pozdrawiam serdecznie
Wpisy:
Wreszcie się pokapowałam jak wkleić link do przepisu...uff
http://www.przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-truskawkowo-pomara%C5%84czowy/454664
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Spróbuj Ilonko napewno mu to nie zaszkodzi a zawsze może mu pomóc aby był gęściejszy i większy " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
Dziękuję Moniko za rady, nie wiedziałam że lubczyk się scina przy ziemi mój rośnie sobie koło szklarni nie jest taki dorodny jak twój ale na moje potrzeby mi wystarcza spróbuje w tym roku go tak przyciąć i wtedy zobacze jakie będą efekty pozdrawiam
Wpisy:
Hania z Łodzi:
Co kto dobrze umie, tego mu nikt nie odbierze.
Wpisy:
Gabi, bardzo dziękuję za przepis!!! W tym roku musiałam jakoś sobie sama poradzić, ale w przyszłym na pewno skorzystam z Twoich porad
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Gabrysiu masz racje to taka roślinka podobna do pietruszki, tylko u mnie troszke większa " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
A ja myślałam, że lubczyk to taka mała , podobna do pietruszki roslinka!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Elu , jestem w szoku!!!! Tyle przepisów i to jakich! Wszystko skopiowałam . Jak to dobrze, że mamy komputery!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
http://przepisownia.pl/przepisy/d%C5%BCem-truskawkowo-rabarbarowy/454690
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Elu dziękuje z całego serducha - nie wiem jak się odwdzięcze " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />Już sobie skopiowałam. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Mój krzaczek jest dość gęsty i już teraz sięga mi do połowy okna w kuchni. Dostałam od sąsiada taką małą odszczepke więc posadziłam co rok jest gęściejszy pomimo,że wcale go nie doglądam tylko na koniec sezonu ścinam łodygi prawie do ziemi i zostawiam do wyschnięcia i na następny rok znowu rośnie jeszcze dorodniejszy.
Wpisy:
Ususzone nasiona, rozdrobnione, dodaje się też do pieczywa oraz do marynat, do mięs i sosów... oraz do zelewy peklującej mięso. Ugotowane łodygi z kolei mogą być spożywane podobnie jak szparagi.
To tyle znalazłam na temat lubczyku
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
A w innej książce znalazłam taki:
Winnej nalewka z lubczyku:
500g pestek z czereśni30 g nasion lubczyku lub 80 g liści1 l białego wytrawnego wina100 ml spirytusu 96 % bądź 300ml wódki
Pestki czereśni rozgnieść w moździeżu, zalać je winem w dużym słoju. Dodać lubczyk, wymieszać. Przez 10 dni potrząsać słojem codziennie. Potem dodać spirytus lub wódkę i odstawić w ciemne miejsce na cały miesiąc. Następnie przecedzić i zlać do butelek. Pić 3 razy dziennie po 30 ml. Wspaniałe na niestrawność oraz jako afrodyzjak.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Moniko, a ja mam akurat za mało lubczyku... W zeszłym roku zmarniał mi mój mały krzaczek a ten posadzony w tym roku wygląda jak trochę większa pietruszka
W starej książce zielarskiej są takie przepisy, może któryś wykorzystasz
Nalewka z lubczyku, kordiał lubczykowy(poprawia trawienie, wzmacnia serce)50g korzenia lub liści lubczyku wsyp do słoika, zalej 500ml spirytusu 70%, na końcu zakręć słoik postawi w na 10 dni, codziennie wstrząsnąć. Stosować 3-4 razy dziennie po łyżeczce, rozcieńczoną ciepłą wodą lub kieliszek po ciężkostrawnym posiłku.
Wino lubczykowe(wpływający na witalność, działa pobudzająco, podnosi libido)Wino lubczykowe przygotowuje się dokładnie w ten sam sposób i przy zachowaniu tych samych proporcji co nalewkę, z tym że, spirytus zastępuje się butelką białego wytrawnego wina.
Wino oczyszczające z lubczykiem(oczyszcza organizm)Do słoika wsyp 6 łyżek suszonych liści lubczyku, 5 łyżek nasion kopru włoskiego, 5 łyżek owocu głogu, 2 łyżki liści pokrzywy i 4 łyżki ziela przytuli. Wszystko wymieszaj, po czym wlej litr białego wytrawnego wina białego gronowego i zakręć słoik. Przez 10 dni codziennie wstrząsaj. Po upływie czasu przelej wszystko do garnka i zagotuj, a następnie ogrzewaj 15 minut. Na koniec przecedź i przelej do butelek. Stosuj 2 razy dziennie po 2 łyżki.
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/