Forum Czy i jak można ugotować makaron w TM 31 ?
Do gotowania w koszyczku wlewam tak pomiędzy 1,5 a 2 litry wkładam koszyczek i ustawiam ok 10 minut i włączam na 100 stopni/ obr. 1
Kiedy 100 stopni przestanie mrugać przez otwór wsypuję łyżeczkę soli i makaron i przestawiam czas na podany na opakowaniu (2-4 minuty).
Pozdrawiam
A makaron z pszenicy durum będzie miał w składzie na etykiecie napisane że jest z pszenicy "Durum" lub z pszenicy twardej.
Witaj Agatko Ja kupuję makaron w Lidlu firmy COMBINO i FUSILI z semoliny z pszenicy twardej czyli durum. Makarony są różnego kształtu, w Biedronce pod nazwą Ziarna Natury jest makaron z mąki pełnoziarnistej z pszenicy durum. Na każdym opakowaniu makaronu jest adnotacja z jakiej mąki jest makaron. Pozdrawiam serdecznie Grażyna ze Szczecina
Super jest gotowanie makaronu w TM, a taki nie-durum tylko do rosołu jak np. krajanka świetnie wychodzi w koszyczku i nie trzeba odcedzać, wyjmuję koszyczek i jest!
ile wody wlac aby gotowac makaron w koszyczku ?
ile wsypac makaronu do koszyczka ?
Jednak zrobiłam kluski lane
Powiedzcie mi jakich firm makaron jest zrobiony z maki durum ? jakie firmy polecacie ?
Super jest gotowanie makaronu w TM, a taki nie-durum tylko do rosołu jak np. krajanka świetnie wychodzi w koszyczku i nie trzeba odcedzać, wyjmuję koszyczek i jest!
Tak makaron wychodzi pyszny :D szybko i bez problemow. Ja gotowalam juz kilka odmian makaronu i nie bylo problemu, ale tak jak pisze Ela kupuje zawsze makaron z maki durum :D pozdrawiam i zycze milego kucharzenia
Świetnie, dziękuję wszystkim za tak szybka pomoc :)
Zaraz sie biore za gotowanie makaronu :D
W taki sam sposób można też gotować każdy inny makaron, nie tylko spaghetti. Ale ważne jest, żeby to był makaron dobrej jakości, np. z pszenidy durum, bo te najtańsze źle się gotują (zresztą nie tylko w TM, w zwykłym garnku też) i robi się z nich "klucha" Pozdrawiam
Poniżej przepis:
SKŁADNIKI NA 2 PORCJE
• 1500 g wody
• 1 łyżeczka oliwy z oliwek
• 2 łyżeczki soli
• 250 g makaronu spaghetti, o standardowej długości
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, oliwę z oliwek, dodać sól, zagotować ok. 12 min/100°C/obr.1.
2. Przez otwór w pokrywie powoli dodawać makaron spaghetti, gotować czas podany na opakowaniu/90°C/obr. wsteczne /obr. 1, odcedzić na przystawce Varoma.
Nie zapodziałam gdzies tą książkę podczas remontu
Czy korzystałaś z przepisu na gotowanie makaronu z Radości Gotowania? str. 41
Często gotuje makaron i zawsze zastanawiam się czy moge to zrobic w TM 31 i jak? Jakie rodzaje , jakich firm, makaronów na jakich obrotach w jakiej temperaturze ? W koszyczku w varomie czy w naczyniu ?