Aniu - nie chcę polemizować, bo nie o to chodzi, uważam, że każdy powinien dodawać przyprawy, które lubi i do których jest przekonany. Słusznie, że starasz się zdrowo odżywiać (ja się staram zbytnio o tym nie pisać , bo i po co? ).
Ale skoro mowa o zdrowym jedzeniu (to super, że karmisz) - na mięsko też musisz uważać, nie jest wolne od chemii - ja np. zatrułam się schabem, bo świnka musiała być leczona ampicyliną, na którą ja jestem uczulona.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Ja też zamiast Maggi używam sosu sojowego a vegete mam tylko Termosiową :D Do wielu marynat dodaję 1-2 łyżki octu jabłkowego -swojego. Mam jeszcze niecałe 3 litry Jesienią naprodukowałam 15 loitrów!!! i część zrobiłam smakową a reszta jeszcze jest
A czy można 1 łyżkę maggi i 1 łyżkę vegety czymś zastąpić? Bo te produkty sklepowe z taką ilośćią "E" to raczej do najzdrowszych nie należą ;o)
Można, oczywiście - każdy dodaje takie przyprawy, które lubi - zamiast maggi wolę sos sojowy, vegetę można zastąpić własną przyprawą do zup. Niektórzy dodają łyżkę miodu. Podstawą jest majonez i sposób gotowania.
Majonez powoduje, że mięso jest soczyste i sprężyste. Pozostałe przyprawy wg upodobania.
Ale z tymi "E" w tym przypadku bym nie przesadzała - i tak wylejesz je do zlewu po wyciągnięciu mięsa.
Jak zrobisz to daj znać czy smakowało
No tak nie do końca wyleję... bo w mięsku zawsze troche tej chemii zostanie ;o) Własnie robię piersi z kurczaka. Zamiast maggi dałam lubczyk i własną przyprawę do zup. Ja karmię 16. miesięcznego urwiska więc staram się go nie faszerować chemią od małego ;o)
A czy można 1 łyżkę maggi i 1 łyżkę vegety czymś zastąpić? Bo te produkty sklepowe z taką ilośćią "E" to raczej do najzdrowszych nie należą ;o)
Można, oczywiście - każdy dodaje takie przyprawy, które lubi - zamiast maggi wolę sos sojowy, vegetę można zastąpić własną przyprawą do zup. Niektórzy dodają łyżkę miodu. Podstawą jest majonez i sposób gotowania.
Majonez powoduje, że mięso jest soczyste i sprężyste. Pozostałe przyprawy wg upodobania.
Ale z tymi "E" w tym przypadku bym nie przesadzała - i tak wylejesz je do zlewu po wyciągnięciu mięsa.
Jak zrobisz to daj znać czy smakowało
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Tak dziewczynki, każdy rodzaj mięsa gotujemy tak samo. Jeżeli weźmiemy po 0,5 kg to można skrócić czas gotowania do 15 min, niektórzy tak robią, ale ja próbowałam i wg mnie grubsze kawałki są wewnątrz surowe.
Moim najbardzie smakuje jak ugotuję schab, filet z indyka i grubsze polędwiczki wieprzowe.
To jeszcze podrzucę przepis na piersi kurczaka do gotowania na Varomie, który dziewczyny w "moim" wątku nazwały: "Cycki Ali" :D :D
Piersi z kurczaka (indyka) , jak i każde inne mięso, np na grila
1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka musztardy1/2 łyżeczki oliwyząbek czosnku wyciśnięty przez praskęsól, pieprzmieszamy i zostawiamy w tym 2 piersi z kurczaka (2 kawałki piersi indyka) na nocnastępnego dnia parujemy na Varomie 20 min. lub smażymy je na suchej patelni (wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu) - będzie bardzo soczysta i smaczna,np. do zjedzenia bez niczego).
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Dziewczynki - podrzucam Wam przepis na mięsko gotowane - może być podawane później do chleba, bo fantastycznie się kroi w plastry, ale może być później pokrojone w grube plastry i podsmażone jako sztuka mięsa do obiadu.
Nie wstawiam w przepisach, bo to nie na TM chociażby ze względu na pojemność, ale i ze względu na czas.
Można zrobić też pieś z kurczaka, a jak któraś umie wyciągnąć kości z kurczaka i zrobić zawiniętego - to już wogóle bajka.
SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE* 3 l wody* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)* 0,5 szkl soli* 2 czubate łyżki majonezu* 1 łyżka majeranku* 1 łyżka maggi* 1 łyżka vegetyWszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha
Uwaga praktyczna - pierwszy raz gotuję wieczorem, drugi rano - po powrocie z pracy jest już zimne więc wyjmuję i już mogę odkroić kawałek do wrzucenia na patelnię i szybkiego obsmażenia - mam na obiad, a reszta do lodówki.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Moniko, zrobiłam dziś Shreka, z Twojago przepisu, tylko pomagałam sobie Termosiem :D Jutro podeślę Ci przerobiony przepis do wstawienia Mam nadzieję, że moim dużym dzieciom będzie smakowało na Dzień Dziecka Jutro upiekę jeszcze jabłecznik Ali, ten "wychodzący" i podam z lodami karkóweczka w marynacie, boczek i szyneczka też Rano upiekę chlebki i bułeczki grillowe... Od kulinarnej strony wszystko zaplanowane... Tylko, żeby pogoda była Pozdrawiam
Moniko, super pomysł z tą serwetką i cukrem-pudrem!
A tyle co , mówiłam, że kończę z pieczeniem. Jak tu skończyć, kiedy co rusz to coś piękniejszego pokazujecie? Oczywiście już mam na jutro zamówiony przez córkę jabłecznik Veroniki. Wszyscy się nim zachwycają.
Może coś na nim wyczaruję?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Moniko, dzięki za kolejne inspiracje Te ozdoby czekoladowe baaardzo mi się podobają Muszę trochę potrenować A jak się nie uda, to można ze smakiem powyjadać Pozdrawiam
Moniczko piekne te ozdoby :D super pomysl na dekorowanie ciast i torcikow. Jadziu torcik pysznie wyglada, fantastyczny pomysl :D Gabrysiu biedroneczki maja glowki i nozki z oliwek czarnych a oczki to kropki z majonezu :D ja juz takie ostatnio wyczarowalam na sniadanko :D chlopaki byli zachwyceni :D
Dziewczyny wstawiam przepis na Shreka Może przez weekend uda się go przerobić na TM
Shrek - krok po kroku
Składniki
Przepis
*Składniki*Ciasto [zwykły biszkopt]:- 5 jaj- 5 łyżek cukru- 5 łyżek mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 łyżki oleju- kilka kropel wybranego aromatu do ciastMasa I:- duża butelka Pysia zielonego (kiwi +jabłko +banan)- 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)
Masa II:- 400 mln śmietanki deserowej 30%- 1 galaretka kiwi- 3 łyżki cukru pudru- śmietan fixDodatkowo okrągłe biszkopty lub delicje i 2 galaretki kiwi
*Przygotowanie*1.Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.2. Dodawać po jednym żółtku.3. Dodać aromat [wybrałam pomarańczowy].4. Wlać olej.5. Następnie małymi porcajmi dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną, i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.6. Biszkopt piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 minut.
Masa I1. Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju.2. Resztę Pysia zagotować. dodać rozpuszone budynie i jeszcze raz zagotować.3. Groącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.4. Na przestudzonej masie wyłożyć delicje.Masa II1. Galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.2. Ubić śmietanę.3. Pod koniec wlewać powoli galaretkę.4. Wyłożyć na placek. 5. Dwie galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia i wylać na ciasto.Gotowe
Monisiu, wrzuc go tutaj, w postaci, jaka masz :) Przerobimy go i ktòras z dziewczyn przesle Ci na privie gotowe, to go wstawisz dla wszystkich Razem mysle, ze dojdziemy do ladu ;) Ciasto wyglada smakowicie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
I ja jadlam to swietne zielone ciacho kiedys, tylko dawno dawno temu.... Pod nazwa ciasto "smoka"... Nie wiem czy to jest to samo. Biszkopt, pianka z galaretka agrestowa, biszkopty, pianka biala waniliowa i na koncu galaretka agrestowa ? Robilam tez inne, podobne - " tecza wiosenna" - biszkopt, masa budyniowa, masa jablkowa, biszkopty, masa kokosowa, galaretka... itd. Ktòregos dnia zrobie, dobry pomysl Przypomnialas mi Monisiu o dawno zapomnianych ciastach :bigsmile: Dzieki A przepis podaj, chetnie skorzystam nie tylko ja :bigsmile: Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Na mój tort zużyłam trzy rodzaje kremu: Pierwsza warstwa to najpierw posmarowałam domowym dżemem wiśniowym , a potem krem z bitej śmietany. Druga warstwa to krem jajeczny, a ostatnia, zewnętrzna - krem maślany z aromaatem cytrynowym. Różyczki i reszta dekoracji - krem maslany zabarwiony barwnikiem spożywczym, fioletowym. W sumie tort nie był bardzo słodki, bo u mnie też za takimi nie przepadają. Wszystkim smakował.
Moniczko, a może tak podałabyś przepis na tego Shreka? Wygląda bardzo smakowicie!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Pyszny ,bo nie taki badzo słodki tylko lekko kwaskowaty. U mnie takich "ulepków" czyli bardzo słodkich ciast nie lubią więc Shrek schodzi bardzo dobrze
Tak jak obiecałam, wstawiam mój tort dla córki na 40 - te urodziny. Oj, jak starzeją nam się dzieci! Lat kobiet się nie zdradza, więc na torcie- szaaa Kolor kremu był jagodowy, na zdjęciu tak nie wyszedł. Pewnie nieodpowiednie swiatło.
Tort piękny... koronkowy ;o) Co jeden to ładniejszy ;o)
Torcik piekny, Gabrysiu Widac fioletowa dekoracje, wiec pomyslalam, ze jagodowy Zjadloby sie kawalek :p Dziewczyny, wstawiacie te torciki, a slinka leci :p Mnie czeka kilka torcikòw teraz, powoli sie bede brala, tylko czasu brak. Ostatni mam na 26-go czerwca, potem spokòj
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Tak jak obiecałam, wstawiam mój tort dla córki na 40 - te urodziny. Oj, jak starzeją nam się dzieci! Lat kobiet się nie zdradza, więc na torcie- szaaa Kolor kremu był jagodowy, na zdjęciu tak nie wyszedł. Pewnie nieodpowiednie swiatło.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Torciki smakowite :bigsmile: Imprezka sie udala i maz o roczek starszy
Gabrysiu, Grazynko, ortografie mam w malym paluszku, na szczescie, wiec to nie problem Z polskiego bylam zawsze dobra Czytam ksiazki, gazetki, to tez nie problem Mam ich cale mnòstwo w domu, bo kocham ksiazki Problem pojawia sie "ustnie" :D :D ;) Musialybyscie mnie uslyszec :D :D :D :D Posmialybyscie sie niezle :D :D A Przepisownia, owszem, pomaga mi bardzo Moge pisac po polsku do woli Cale szczescie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Aniu - nie chcę polemizować, bo nie o to chodzi, uważam, że każdy powinien dodawać przyprawy, które lubi i do których jest przekonany. Słusznie, że starasz się zdrowo odżywiać (ja się staram zbytnio o tym nie pisać , bo i po co? ).
Ale skoro mowa o zdrowym jedzeniu (to super, że karmisz) - na mięsko też musisz uważać, nie jest wolne od chemii - ja np. zatrułam się schabem, bo świnka musiała być leczona ampicyliną, na którą ja jestem uczulona.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
Ja też zamiast Maggi używam sosu sojowego a vegete mam tylko Termosiową :D Do wielu marynat dodaję 1-2 łyżki octu jabłkowego -swojego. Mam jeszcze niecałe 3 litry Jesienią naprodukowałam 15 loitrów!!! i część zrobiłam smakową a reszta jeszcze jest
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
No tak nie do końca wyleję... bo w mięsku zawsze troche tej chemii zostanie ;o) Własnie robię piersi z kurczaka. Zamiast maggi dałam lubczyk i własną przyprawę do zup. Ja karmię 16. miesięcznego urwiska więc staram się go nie faszerować chemią od małego ;o)
;o)
Wpisy:
Można, oczywiście - każdy dodaje takie przyprawy, które lubi - zamiast maggi wolę sos sojowy, vegetę można zastąpić własną przyprawą do zup. Niektórzy dodają łyżkę miodu. Podstawą jest majonez i sposób gotowania.
Majonez powoduje, że mięso jest soczyste i sprężyste. Pozostałe przyprawy wg upodobania.
Ale z tymi "E" w tym przypadku bym nie przesadzała - i tak wylejesz je do zlewu po wyciągnięciu mięsa.
Jak zrobisz to daj znać czy smakowało
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Fajnie Elu, że na coś się przydają te moje zdjęcia " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Pozdrawiam gorąco
Wpisy:
Moniko, śliczny ten tort na Dzień Dziecka! Skopiowałam go sobie może kiedyś zrobię jakiejś wnusi na urodzinki?
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
A czy można 1 łyżkę maggi i 1 łyżkę vegety czymś zastąpić? Bo te produkty sklepowe z taką ilośćią "E" to raczej do najzdrowszych nie należą ;o)
;o)
Wpisy:
Gabrysiu - a warto, bo są soczyste, super się kroją i z powodzeniem zastępują wyroby sklepowe. Wtedy "wiesz co jesz"
Można zrobić na początek jeden kawałek mięsa i po 1/3 wszystkiego - zależy jak dużą ktoś ma rodzinę.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
Chwilę mnie tu nie było i tyle śliczności. Moniko, cudne i słodziutkie te życzenia.
Alu, przepisy na mięska warte wypróbowania. Z majonezem nigdy nie robiłam.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Witaj Moniko
Tak dziewczynki, każdy rodzaj mięsa gotujemy tak samo. Jeżeli weźmiemy po 0,5 kg to można skrócić czas gotowania do 15 min, niektórzy tak robią, ale ja próbowałam i wg mnie grubsze kawałki są wewnątrz surowe.
Moim najbardzie smakuje jak ugotuję schab, filet z indyka i grubsze polędwiczki wieprzowe.
To jeszcze podrzucę przepis na piersi kurczaka do gotowania na Varomie, który dziewczyny w "moim" wątku nazwały: "Cycki Ali" :D :D
Piersi z kurczaka (indyka) , jak i każde inne mięso, np na grila
1 łyżeczka majonezu1 łyżeczka musztardy1/2 łyżeczki oliwyząbek czosnku wyciśnięty przez praskęsól, pieprzmieszamy i zostawiamy w tym 2 piersi z kurczaka (2 kawałki piersi indyka) na nocnastępnego dnia parujemy na Varomie 20 min. lub smażymy je na suchej patelni (wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na małym ogniu) - będzie bardzo soczysta i smaczna,np. do zjedzenia bez niczego).
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
Dziekuje ;) I ja ròwniez zycze wszystkim dzieciom, malym i duzym, najlepszego
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Witaj Alu przepis godny wypróbowania " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Pozdrawiam Monika " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />Wszystkim Dzieciakom małym i dużym i tym którzy czują się Dziećmi " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> NAJLEPSZE ŻYCZENIA - DUŻO SŁONKA " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
Przepis ciekawy. Ale czy każdy rodzaj mięsa gotuje się tyle samo czasu?
;o)
Wpisy:
Dziewczynki - podrzucam Wam przepis na mięsko gotowane - może być podawane później do chleba, bo fantastycznie się kroi w plastry, ale może być później pokrojone w grube plastry i podsmażone jako sztuka mięsa do obiadu.
Nie wstawiam w przepisach, bo to nie na TM chociażby ze względu na pojemność, ale i ze względu na czas.
Można zrobić też pieś z kurczaka, a jak któraś umie wyciągnąć kości z kurczaka i zrobić zawiniętego - to już wogóle bajka.
SZYNKA GOTOWANE W MAJONEZIE* 3 l wody* 3 kg mięsa ( ja zawsze robię po kilogramie każde inne- np szynka, schab i boczek, nadaje się każde mięso, również drób)* 0,5 szkl soli* 2 czubate łyżki majonezu* 1 łyżka majeranku* 1 łyżka maggi* 1 łyżka vegetyWszystkie składniki połączyć, wymieszać trzepaczką, żeby majonez rozbił się . Włożyć do zimnej zalewy mięso, razem zagotować. Pogotować na malutkim ogniu przez 20 min i zostawić do całkowitego ostygnięcia, następnie ponownie zagotować przez 20 min i znów pozostawić do całkowitego ostygnięcia. Dopiero wtedy wyjąc z wody....i smacznego. Zapewniam Pycha
Uwaga praktyczna - pierwszy raz gotuję wieczorem, drugi rano - po powrocie z pracy jest już zimne więc wyjmuję i już mogę odkroić kawałek do wrzucenia na patelnię i szybkiego obsmażenia - mam na obiad, a reszta do lodówki.
Pozdr. Ala Lepiej zaliczać się do niektórych niż do wszystkich
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Super Elu !!! Mam nadzieje ,że będzie smakował ! Daj znać Eluniu i czekam na przesyłke na priv. Dziękuje !!! W jakiej marynacie robisz karkóweczkę ? " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Acha miałam prośbę do Ciebie - chodzi mi o ketchup (pikantny) wiem,że Ty robisz a na przepisowni są jakieś ,ale nie jestem w pełni do nich przekonana " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="23" /> Miłej zabawy i duuuuuuuuuuużo słoneczka życzę !!! " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="23" />
Wpisy:
Moniko, zrobiłam dziś Shreka, z Twojago przepisu, tylko pomagałam sobie Termosiem :D Jutro podeślę Ci przerobiony przepis do wstawienia Mam nadzieję, że moim dużym dzieciom będzie smakowało na Dzień Dziecka Jutro upiekę jeszcze jabłecznik Ali, ten "wychodzący" i podam z lodami karkóweczka w marynacie, boczek i szyneczka też Rano upiekę chlebki i bułeczki grillowe... Od kulinarnej strony wszystko zaplanowane... Tylko, żeby pogoda była Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Moniko, super pomysł z tą serwetką i cukrem-pudrem!
A tyle co , mówiłam, że kończę z pieczeniem. Jak tu skończyć, kiedy co rusz to coś piękniejszego pokazujecie? Oczywiście już mam na jutro zamówiony przez córkę jabłecznik Veroniki. Wszyscy się nim zachwycają.
Może coś na nim wyczaruję?
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Piekne pomysly Super :D :D I na slodko, i na slono Wykorzystam bez watpienia :bigsmile: Dzieki dziewczyny Narobilyscie mi apetytu, tak od rana :D :D
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Elu uda się uda, przy Twoich zręcznych rączkach...a jak nie w co nie wierze czekolade można zjesć " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
Moniko, dzięki za kolejne inspiracje Te ozdoby czekoladowe baaardzo mi się podobają Muszę trochę potrenować A jak się nie uda, to można ze smakiem powyjadać Pozdrawiam
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
Jak nie mamy czasu na inne dekoracje to możemy wykorzystać papierową lub inną serwetke i cukier puder
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Ładne kwiatki...jak to kiedyś ktoś powiedział " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
Moniczko piekne te ozdoby :D super pomysl na dekorowanie ciast i torcikow. Jadziu torcik pysznie wyglada, fantastyczny pomysl :D Gabrysiu biedroneczki maja glowki i nozki z oliwek czarnych a oczki to kropki z majonezu :D ja juz takie ostatnio wyczarowalam na sniadanko :D chlopaki byli zachwyceni :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
No, cudne te czekoladowe dekoracje. Nie tylko czekoladowe, te biedroneczki z pomidorków też cieszą oczy. Z czego one mają główki?
Ja już opuściłam szlaban na wszystkie słodkości. Koniec tortów, ciast, ciasteczek. Teraz tylko zdrowe odżywianie i dieta dla zdrowia.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> I jeszcze taki sposób " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Sposób na czekoladowe motylki do ozdabiania tortów,ciasteczek " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Dziewczyny,ale narobiłyście mi smaka - ach ten torcik "arbuzowy"...i reszta pyszności...ja dzisiaj bez żadnego ciacha,ale jak się zdenerwuje to może jeszcze coś stworze. Acha mam tylko mrożone truskawki i co teraz-macie pomysł ? " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
Marzenko... super pomysły na piekne dekoracje... ;o)
Mnie spodobał się taki pomysł na torcik w formie arbuza... ;o)
;o)
Wpisy:
WOW Marzenko ale pyszności
Wpisy:
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Dziewczyny kilka sposobów na ozdabianie naszych talerzy z pysznymi daniami z TM
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Dziewczyny wstawiam przepis na Shreka Może przez weekend uda się go przerobić na TM
Shrek - krok po kroku
Składniki
Przepis
*Składniki*Ciasto [zwykły biszkopt]:- 5 jaj- 5 łyżek cukru- 5 łyżek mąki pszennej- 2 łyżki mąki ziemniaczanej- 1 łyżeczka proszku do pieczenia- 2 łyżki oleju- kilka kropel wybranego aromatu do ciastMasa I:- duża butelka Pysia zielonego (kiwi +jabłko +banan)- 3 budynie śmietankowe (lub 2 duże)
Masa II:- 400 mln śmietanki deserowej 30%- 1 galaretka kiwi- 3 łyżki cukru pudru- śmietan fixDodatkowo okrągłe biszkopty lub delicje i 2 galaretki kiwi
*Przygotowanie*1.Białka jajek ubić na sztywną pianę, pod koniec dodając cukier.2. Dodawać po jednym żółtku.3. Dodać aromat [wybrałam pomarańczowy].4. Wlać olej.5. Następnie małymi porcajmi dodawać mąkę, mąkę ziemniaczaną, i proszek do pieczenia, delikatnie wymieszać.6. Biszkopt piec w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez ok. 25-30 minut.
Masa I1. Budynie rozpuścić w 1,5 szklanki napoju.2. Resztę Pysia zagotować. dodać rozpuszone budynie i jeszcze raz zagotować.3. Groącą masę rozprowadzić na wystudzonym biszkopcie.4. Na przestudzonej masie wyłożyć delicje.Masa II1. Galaretkę rozpuścić w 3/4 gorącej wody. Pozostawić do lekkiego stężenia.2. Ubić śmietanę.3. Pod koniec wlewać powoli galaretkę.4. Wyłożyć na placek. 5. Dwie galaretki rozpuścić w 800ml gorącej wody, pozostawić do lekkiego stężenia i wylać na ciasto.Gotowe
Pozdrawiam gorąco,bo na dworze zimno
Wpisy:
Jasne ze tak. A mysle ze z przeksztalceniem go na TM nie bedzie problemu :D Bedziemy mialy kolejne pyszne ciachi :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Monisiu, wrzuc go tutaj, w postaci, jaka masz :) Przerobimy go i ktòras z dziewczyn przesle Ci na privie gotowe, to go wstawisz dla wszystkich Razem mysle, ze dojdziemy do ladu ;) Ciasto wyglada smakowicie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Dziewczyny chętnie wstawie przepis na Shreka, ale najpierw musiałabym go przystosować na TM Jeżeli pomożecie to pójdzie szybciej
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Veroniko tak jest biszkopt,masa na bazie soku,delicje,masa ze śmietany z galaretką i na wierzch galaretka. " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" /> Pozdrowionka " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />
Wpisy:
I ja jadlam to swietne zielone ciacho kiedys, tylko dawno dawno temu.... Pod nazwa ciasto "smoka"... Nie wiem czy to jest to samo. Biszkopt, pianka z galaretka agrestowa, biszkopty, pianka biala waniliowa i na koncu galaretka agrestowa ? Robilam tez inne, podobne - " tecza wiosenna" - biszkopt, masa budyniowa, masa jablkowa, biszkopty, masa kokosowa, galaretka... itd. Ktòregos dnia zrobie, dobry pomysl Przypomnialas mi Monisiu o dawno zapomnianych ciastach :bigsmile: Dzieki A przepis podaj, chetnie skorzystam nie tylko ja :bigsmile: Buziaczki
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Marzenko, śliczne te Twoje bułeczki-świnki.
Na mój tort zużyłam trzy rodzaje kremu: Pierwsza warstwa to najpierw posmarowałam domowym dżemem wiśniowym , a potem krem z bitej śmietany. Druga warstwa to krem jajeczny, a ostatnia, zewnętrzna - krem maślany z aromaatem cytrynowym. Różyczki i reszta dekoracji - krem maslany zabarwiony barwnikiem spożywczym, fioletowym. W sumie tort nie był bardzo słodki, bo u mnie też za takimi nie przepadają. Wszystkim smakował.
Moniczko, a może tak podałabyś przepis na tego Shreka? Wygląda bardzo smakowicie!
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Pyszny ,bo nie taki badzo słodki tylko lekko kwaskowaty. U mnie takich "ulepków" czyli bardzo słodkich ciast nie lubią więc Shrek schodzi bardzo dobrze
Wpisy:
Moniczko robiłam shreka już kilka razy, jest pyszny
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
" src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="19" />Ale wam zazdroszcze talentów do torcików i Marzenki i Gabrysi superowe... " src="http://www.przepisownia.pl/sites/all/modules/contrib/smileys/packs/Rovin..." width="19" height="23" /> Imprezki udane ,torty zjedzone a nam zostało popatrzeć..och.
Zapomniałabym o jadalnych świnkach.
A mnie naszło na Shreka...wszystko wokół zielone to co tam ciasto też
Wpisy:
Gabrysiu, torcik śliczny! Ale się rozwinęłaś kobieto :D
____________
Mój blog kulinarny:
http://ziolowaszuflada.blogspot.com/
Wpisy:
A tak mnie naszło dzisiaj na bułeczki i te inne propozycje zrobienia
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Tort piękny... koronkowy ;o) Co jeden to ładniejszy ;o)
;o)
Wpisy:
Torcik piekny, Gabrysiu Widac fioletowa dekoracje, wiec pomyslalam, ze jagodowy Zjadloby sie kawalek :p Dziewczyny, wstawiacie te torciki, a slinka leci :p Mnie czeka kilka torcikòw teraz, powoli sie bede brala, tylko czasu brak. Ostatni mam na 26-go czerwca, potem spokòj
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Gabrysiu torcik piekny, a jaki dalas kremik do srodka ??? :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję
Wpisy:
Tak jak obiecałam, wstawiam mój tort dla córki na 40 - te urodziny. Oj, jak starzeją nam się dzieci! Lat kobiet się nie zdradza, więc na torcie- szaaa Kolor kremu był jagodowy, na zdjęciu tak nie wyszedł. Pewnie nieodpowiednie swiatło.
GaBi
"Człowiek, który ciągle pędzi, może przegrać życie, bo w biegu nie ma czasu na myślenie"
Wpisy:
Torciki smakowite :bigsmile: Imprezka sie udala i maz o roczek starszy
Gabrysiu, Grazynko, ortografie mam w malym paluszku, na szczescie, wiec to nie problem Z polskiego bylam zawsze dobra Czytam ksiazki, gazetki, to tez nie problem Mam ich cale mnòstwo w domu, bo kocham ksiazki Problem pojawia sie "ustnie" :D :D ;) Musialybyscie mnie uslyszec :D :D :D :D Posmialybyscie sie niezle :D :D A Przepisownia, owszem, pomaga mi bardzo Moge pisac po polsku do woli Cale szczescie
Zycie jest po to by tanczyc !!! Mozna na parkiecie i ... w kuchni
Wpisy:
Jadziu ubilam smietane kremowke, dodalam cukier puder, mascarpone i troszku soku z cytryny a na spod dzemik porzeczkowy. W smaku wyszedl pyszny. :D
Zapraszam do odwiedzenia mojego bloga http://kulinarneszalenstwamaniusi.blogspot.com/
Dziękuję