Forum skorka z cytryny
Świetna sprawa z tą skórką. Ja do tej pory ją wyrzucałam, ale teraz wykorzystam i zrobię w/g Waszych przepisów. Dzięki za pomysł.
Super dziewczyny :)przypomniałyście mi jak mój dziadek zawsze do wszystkich ciast, racuchów, babek i drożdżówek dodawał skórkę z cytryny utartą na tarce. A przez całą zimę zbierał od znajomych i rodziny skórki od pomarańczy i smażył je w syropie cukrowym, kroił w kosteczkę i obdarowywał wszystkich takimi słoiczkami (potem były dodawane do bułeczek drożdżowych, serników itp.) mniam
A ja dzisiaj miałam na obiad naleśniki z serem i zamiast cukru waniliowego dodałam 1/2 łyżeczki mielonej skórki i smak a szczególnie zapach był rewelacyjny! Verciu jeszcze raz dzięki
Oplaci sie, dziewczyny, zapach jest niesamowity :p Nawet do tartej, do ciasta - spodu :p Zapach naturalny, niesamowity :bigsmile: Ja juz od dawna tak robie, zaczelam, jak jeszcze nie mialam Termosia , recznie, wraz z poscieranymi palcami
No no i ja jestem pod wrażeniem .Napewno wykorzystam
:love:Dziewczyny jestem pod wrażeniem Człowiek uczy się całe życie Dziekuje za wszystkie kometnarze :D Pozdrawiam i życzę słonecznej pogody. Buziaczki
serdecznie dziekuje za porady. na pewno zrobie sobie skorki z cytrusow.
pozdrawiam wszystkich milosnikow thermomixa i przepisowni
pusia
muszę wypróbować te skórki z cytryny, bardzo fajny pomysł
Yes Albo w ten sposòb, albo swieza To naprawde pare sekund roboty, a jaki zapach :p Skòrka z 1/2, badz 1 cytryny, pomaranczy.... cukru, ile w przepisie ..... 10-15-20 sek ( zalezy od ilosci); obr zazwyczaj 8-10, badz Turbo. Oto kilka przepisòw, gdzie uzylam skòrki:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/cytrynowe-obwarzanki/450919
http://www.przepisownia.pl/przepisy/tarta-krem-i-amaretti/451356
http://www.przepisownia.pl/przepisy/cytrynowe-kulki/446767
http://www.przepisownia.pl/przepisy/lemoniada/446487
Mielona " na czasie" skòrka z cukrem, nie przechowuje sie dlugo. W zamknietym sloiczku, kontenitorze.... w lodòwce, naljepiej nie dluzej niz kilka godzin, bo potem cukier sie za bardzo "namoczy" i bedzie brzydka ciapa z tego
Pusiu, ja ostatnio mielę dużo skórki z cytrusów. Za radą Veroniki zaczęłam dodawać do niej cukier. :D Do przechowuwania dłużej robię tak: wyszorowane i spażone pomarańcze lub cytryny obieram takim obierakiem z małymi oczkami, (myślę, że ostrym nożem też można, byle cieniutko, bez białego). Kładę na kaloryferze na kilka godzin a jak jest dobrze wyschnięta, że się kruszy, to ważę w TM, dodaję tyle samo cukru i mielę 30 sek na obr.10. Przechowuję w szczelnie zamkniętym słoiku w szafce kuchennej. Jest to super dodatek do deserów, ciast ale też do kawy Polecam
witam i mam prosbe,
ostatnio w Przepisowni byl przepis gdzie w skladzie byla mielona skorka cytrynowa. niestety zapomnialam jaki to byl przepis. zainteresowala mnie natomiast ta mielona skorka. nigdy nie mielilam skorki z cytryny lub pomaranczy. prosze wiec o rade jak to zrobic, z cukrem czy bez cukru? czy mozna zrobic takiej skorki wiecej i jak ja przechowywac?
bede wdzieczna za odpowiedz pusia