Forum Szukam przepisu na drinka BOMBARDIO"/czy jakoś tak/
Dzięki dziewczyny.!!
Mixi mam pytanie,Na jaki czas nastawić TM żeby podgrzał do 70 C I,myślałam też o obrotach 1.dobrze?Jak zrobie ajerkoniak na pewno zrobie bombardio.Gabi robiłaś już drinka?smakował?
Na ok. 7min, ewentualnie, jak zobaczysz, ze nie doszla temp., przedluzysz o kilka sek...... Szybciutko, od razu, pòki naczynie gorace.... Pozdrawiam
Oto przepis na likier VOV:
http://www.przepisownia.pl/przepisy/likier-jajeczny-vov/441535
Ops, przegapilam.... :O Chodzi o napòj alkoholowy koktajl zw. BOMBARDINO :) Typowy , gdzie sie jezdzi na nartach, w celu rozgrzania sie. Pewnego razu jeden barman dla rozgrzania klientòw, wymyslil sobie ta mieszanke, goraca, poczestowal nia jednego klienta. Poniewaz byla mocna i w mig rozgrzala, klient krzyknal - Ale bombarda !!! ( w sensie, ale bomba). Barman nie zastanawial sie dlugo, i nazwal napòj BOMBARDINO I to taka historia
Oto koktajl:
1/3 likieru VOV, jajecznego ( jest w moich przepisach)
1/3 mleka
1/3 brandy ( ew. Whisky)
+ bita smietana i kakao do dekoracji
Nie robilam koktajlu w TM, wiec dokladnie nie umiem powiedziec, ale proces jest taki: podgrzac VOV prawie do zagotowania, dodac gorace mleko, tez podgrzane prawie do zagotowania, dodac brandy, o temp. pokojowej ( nie moze byc zimna). Wymieszac delikatnie wszystko, wlozyc do pucharkòw o ksztalcie bomby. Udekorowac hijnie bita smietana i kakao. Inna versja jest i z kawa.
Jak wypròbuje w TM, to dam znac, a moze w miedzyczasie ktos inny juz zrobi
Jeszcze nie robiłąm tego drinka bo nie mam zrobionego jeszcze ajerkoniaku. Myslę, że w niedługim czsie go zrobię. Musi nieźle szumieć w głowie! Ajerkoniak z alkoholem plus whiski, no, no...
Dzięki dziewczyny.!!
Mixi mam pytanie,Na jaki czas nastawić TM żeby podgrzał do 70 C I,myślałam też o obrotach 1.dobrze?Jak zrobie ajerkoniak na pewno zrobie bombardio.Gabi robiłaś już drinka?smakował?
Mixi, ale super! Nie mam ajerkoniaku, ale jak zrobię to wypróbuję Twoją propozycje.
Bombardino składa się z ajerkoniaku, whisky (brandy lub rum), bitej śmietany, niekiedy z dodatkiem czekolady lub wiórków kokosowych, kawy.
Nie mamy gotowego przepisu, ale może moje wskazówki zainspirują do jego stworzenia.
Ajerkoniak, whisky i bita śmietana odpowiednio w takiej samej ilości.
Ajerkoniak i whisky podgrzać do 70 stopni (TM) i przelać do szklanki. Dodać bitą śmietanę i dodatki w/w.
http://www.przepisownia.pl/przepisy/12395/likier-jajeczny.html
Bita Śmietana
500 g śmietany kremówki, 30%, schłodzonej
Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać śmietanę i ubijać ok. 1 min/obr. 4 do momentu uzyskania odpowiedniej konsystencji (należy obserwować stopień ubicia śmietany, w razie potrzeby wydłużyć czas ubijania).
Myślę, że tutaj pomoże nam Veronika. Ona jest znawczynią włoskiej kuchni. Poczekamy, może się zgłosi do pomocy.
Witam.:) Piłam pysznego drinka we Włoszek,korzystałam wtedy z uroków zimy.Nazywał się chyba bombardio.Podawany był na ciepło z bitą śmietaną,był żółty coś na kształt naszego adwokata.Szukam przepisu na ten drink.Byłabym wdzięczna za przepis: