Forum Brak mocy?
Agnieszko sama nie kombinuj ;) z thermomixem dostaniesz instrukcję i książkę "Radość gotowania" i będziesz się uczyć gotować Powodzenia
Aniu ,ja również z tego przepisu robię chałkę ale nie miałam z nim żadnego problemu
Nareszcie przeczytałam na innym wątku, że jeszcze nie masz TM. Teraz się nie dziwię niczemu. Od poniedziałku zaczynaj ostro. Powodzenia, przedstawicielka o wszystkim Ci powinna powiedzieć. Pytaj jak czegoś nie wiesz.
pytam kochana bo sie ucze a działać bede dopiero w poniedziałek także jesli uraziłam to przepraszam
Aga, jaką łopatką? Pomagać możemy sobie kopystką, która nie dotyka noży w trakcie pracy. Kopystka do TM tak właśnie jest skonstuowana, ma specjalny "kołnierz". który zatrzymuje ją na pokrywie i nie pozwoli dotykac noży. Czy Ty aby rozumiesz określenie "przy pomocy kopystki"?
w takim wypadku trzeba wyłączyc TM czy mozna odgarniac ta lopatka i po nożach w trakcie pracy?
Zgadzam sie i ja Czasem mielac nawet kawalek skòrki cytrynowej TM moze zapiszczec dziwnie. To tylko skòrka , ktòra weszla pod noze i moze sama "wylezc" ;) Jesli zas chodzi o ciasto, to tak jak mòwia dziewczyny. Patrzec dokladnie na przepis, czy potrzebna jest pomoc kopystki, uwazac by, zwiekszajac np. ilosc skladnikòw, czy robiac podwòjna porcje, nie przekroczyc dozwolonych. Silnik zas sie nie przegrzeje, poniewaz posiada odpowiedni system - automatyczny termostat , ktòry w razie "wysilku" zatrzyma TM, wlasnie aby nie spowodowac przegrzania
Aniu, nie martw się, poczytaj wcześniejsze posty w tym temacie.
Witam
Mam takie pytanie, dotyczące thermomixa
Często robię ciasto na chałkę i czasami podczas wyrabiania ciasta thermomix mi zwalnia i mam takie odczucie jakby zaraz miał całkowicie się zatrzymać i nie dawał rady uciągnąć tego ciasta
Dodam, że najczęściej dzieje się to w przypadku, kiedy robię chałkę z przepisu z książki "Radość gotowania" ze str. 260...
Czy ktoś może spotkał się już z takim problemem?
Pozdrawiam
Anka
Zgadzam się z gabi49.
Zależy jakie kawałki zostały wrzucone do TM, jeżeli były one większe to mogą się zaklinować pod nożami i należy odgarnąć je kopystką i dalej miksować.
W przypadku masy , warto byłoby sprawdzić jaki to dokładnie przepis.
Cinek, przy wyrabianiu ciężkich i gęstych ciast (produktów) noże mogą zwalniać i wtedy powinno sie wykorzystac pomoc kopystki, wkładając ją do otworu i popychając zawartość w naczyniu, w trakcie wyrabiania. Nie wiem co robiłeś, ale może w opisie było napisane "przy użyciu kopystki? Co do cebuli, to taki zwykły przypadek, mogła podejść pod nóż. Tak się też czasem dzieje jak podejdzie np. ziarenko pieprzu. To nic groźnego, silnik się nie przegrzeje, ma odpowiednie zabezpieczenia .
Zauważyłem ostatnio dziwny objaw. Przy pracy - wyrabianie masy która była dość gęsta - noże zaczęły wyraźnie zwalniać. Wyłączyłem natychmiast, ale czy Wam się kiedyś to zdażało? Mi już któryś raz. Ostatnio noże zatrzymały się na siekaniu cebuli - wrzuciłem dwie połówki i noże stanęły. Wyglądało to jak by cebula się zaklinowała.
Mam zatem pytanie, czy cośtakiego może sięzdażyć i traktować to raczej jako wypadek przy pracy, czy może jest to objaw awarii? Brak mocy, uszkodzenie silnika? Nie wiem, ale zastanawiam się czy coś takiego nie może spowodować przegrzania się silnika?