Forum krówki
Można spróbować z syropem cukrowym, lecz nie było to testowane i nie ma gwarancji sukcesu przepisu.
Zainteresował mnie ten przepis tylko Mixi czym zastąpić syrop trzcinowy?
Przepis poniżej:
KRÓWKI
SKŁADNIKI
500 g cukru
400 g mleka skondensowanego, słodzonego
100 g masła, pokrojonego na kawałki, plus dodatkowa porcja
50 g syropu z trzciny cukrowej
SPOSÓB PRZYGOTOWANIA
1 Do naczynia miksującego wsypać cukier, zemleć 20s/obr.10.
2 Dodać pozostałe składniki, wymieszać 30 s/obr.5.
3 Gotować 20 min/100°C/obr. 3, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek.
4 Gotować 35 min/Varoma/obr. 2, zamiast miarki na pokrywę naczynia miksującego postawić koszyczek.
5 Wymieszać 15 s/obr. 5. Masę przelać do posmarowanej masłem, kwadratowej, metalowej formy (ok. 18 cm) wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawić do ostudzenia na minimum 2 godziny, pokroić w kostkę (około 2 x 3 cm), przechowywać w szczelnie zamykanym pojemniku.
WSKAZÓWKA
Podczas przelewania gorącej masy do formy należy zachować ostrożność!
Taka tradycyjna masa to 1 litr mleka i 1 kg cukru i gotowanie na małym ogniu mieszając. Czy ktoś to robił w TM?
tak jak napisłam zamiast syropu dodałam miód chociaż wiem że stracił on swoje właściwości ale i tak były dobre ciekawe może ktoś ma przepis na krówki z mleka i cukru ?? żeby nie kupować mleka w puszce .Jako małolata tak robiłam -stałam nad garkiem i mieszłam ale nie pamiętam proporcji-może ktoś tak robił ???
Dziękuję Ci bardzo jak zrobię napiszę jak mi wyszło :D jeszcze raz dzięki -pozdawiam
Wpisany, podaje
Wlasnie wczoraj przegladalam przepis, ktòry mam, podam zaraz :) Szukaj jako ostatni w moich przepisach ( bez zdjecia bedzie, niestety ) Zobacz czy Ci podpasuje :bigsmile: Milego dnia