Forum zielona pietruszka na zimę
a tak nawiasem mówiąc
dzisiaj mija dokładnie rok od czasu jak
wpis o świstaku dodałem
A ja koperek i natkę po umyciu suszę i dopiero dobrze osuszoną siekam w Thermomixie. Przekładam do pudełek po maśle roślinnym (nawet lekko ugniatam) a wtedy gdy potrzebuję użyć to zdrapuję widelcem tyle, ile potrzeba. Podziwiam Vigosza za to zawijanie w sreberka
przepięknie dziękuję za uznanie
ale to naprawdę nie wiele roboty
a porcja na jedną zupkę w sam raz ( 2 l.)
A ja koperek i natkę po umyciu suszę i dopiero dobrze osuszoną siekam w Thermomixie. Przekładam do pudełek po maśle roślinnym (nawet lekko ugniatam) a wtedy gdy potrzebuję użyć to zdrapuję widelcem tyle, ile potrzeba. Podziwiam Vigosza za to zawijanie w sreberka
Z moich obserwacji wynika, że nie można otwierać piekarnika, dopóki ciasto drożdżowe nie wyrośnie. Jeśli robiłam to za szybko zawsze siadało, od kiedy przestałam zaglądać wszystkie wychodzą super!
kiedyś znalazłem taki przepis i inaczej już nie robię dokładnie stosować się do porad
Ciasto drożdżowe
Autor: debrief 19.09.05, 13:49 Przepis na ciasto drożdżowe (zawsze wychodzi): Składniki: 4 jajka 170 g cukru 170 g masła 80 g drożdży Miksować wszystko 2 min., temp. 40 stopni, poz. 4 Dodać: 800 g mąki 2 łyżki oleju 250 ml wrzącego mleka (zaparzyć mąkę) i wyrabiać ciasto, czas 6-8 min., poz. Interwał Pieczenie: Piekarnik z termoobiegiem - blacha na poziomie środkowym, termoobieg bez grzałek: 20 min. temp. 40 st., 10 min. temp. 80 st., 30 min. temp. 180 st. Odnośnie pietruszki,koperku siekam ręcznie i tak jak świstak zawijam w sreberka po dwie szczypty i dopiero wtedy do pudełeczka i do zamrażalnika.Małą porcję łatwo na drobniejsze cząstki posiekać,z regóły dodaje się do potraw na koniec gotowaniatak że w sam raz się rozpuści
Wracając do pietruszki, koperku, bazylii i innych ziół - ja zawsze po umyciu dokładnie osuszam je na papierowym ręczniku - dopiero wtedy wrzucam do TM (nie zostają na ściankach i nie owijają się wokół noży).
ja ciasta piekę na drugim poziomie od dołu i nie na termoobiegu tylko grzałka góra-dół-zawsze wychodzi.Jezeli chodzi o zbyt lejace ciasto to moze przesadzasz z produktami płynnymi,nie mozna przekraczac ich gramatury.
dziękuję bardzo za szybkie rady. muślę, że ciasto drożdżowe zbyt szybko chłodzę otwierając piekarnik.3 razy robiłam babkę majonezową i wyszedł zakalec! jeśli muszę ubić pianę do ciasta to nie robię tego w TM, bo piana ubita wcześniej i odstawiona na bok podchodzi wodą i nie nadaje się do użytku. w przepisach jest " wyłożyć ciasto na przygotowaną pianę". niestety czynność ta niszczy strukturę piany. pianę ubijam mikserem na samym końcu i lekko mieszam z ciastem. to tyle moich uwag. bedę próbować dalej z pieczeniem
Jeżeli przygotujesz ciasto w Tm to ciasto powinno sie udać ,bez problemu. Ale problemem może być piec .Zbyt słaba temperatura,częste otwieranie piekarnika itp. Ja używam mąki razowej do pieczenia chlebka i udają sie .Ale są mokre ,zbite ,ale bardzo SMACZNE Ale bułeczki z mąki pszennej ,jakie zrobiła moja żona za drugim podejściem do Tm to BAJKA . Pozdrowionka
P.s Z otwieraniem piekarnika ,myślę ,że trzeba poczekać .Niech ciasto troszkę ochłonie w piecyku.Tak myślę.
Proszę powiedzieć jakie dokładnie przepisy na ciasto nie wychodzą, sprawdzimy jak najszybciej i prześlemy wskazówki, sama piekę ciasta w TM i są bez zarzutu. Krok po kroku dodaję składniki wg wymaganej kolejności i wg wymaganych czynności.
Proszę po posiekaniu pietruszki odstawić ja do wyschnięcia i włożyc do pudełka np, po maśle, margarynie.
:(( thermomix posiadam od pół roku, jestem b.zadowolona. co tylko sie da robię w tym urządzeniu. niestety nie mam zbyt dużego doświadczenia w pracy z thermomixem. chcialam zrobic zapas zielonej pietruszki na zimę. kupiłam kilka pęczków zielonej pietruszki i posiekałam ja w TM ale była cała mokra i po zamrożeniu zbiła się w jedna "grudę". nie mogę z niej korzystać. czy ktoś zna sposób jak to zrobić w TM?
mam jeszcze problem z ciastem. robi się szybko, są b.rzadkie i po upieczeniu opadają. piekłam ciasto drożdżowe i ucierane i mi nie wyszły.co robię żle? czy piekarnik otwierać po upieczeniu ciast czy troche odczekać? drożdżowe pięknie wyrasta a potem opada. już z góry dziekuje za porady :((