Forum Wykonanie masy do ciasta
Sam dziękuję za obszerne wyjaśnienie różnicy między masłem a margaryną. Człowiek uczy się całe życie :D
;) Czym się różni masło od margaryny?-----------------------------------------------------1) Zasadnicza różnica to fakt samego składu:Masło to produkt pochodzenia zwierzęcego i powinno zawierać 80% tłuszczu.Coś co zawiera go mniej jest po prostu produktem masłopodobnym. Magraryna to produkt roślinny, może też zawierać znacznie mniej tłuszczu, bo spotkać można ją o zawartości 40%-80%.Masło zawiera tłuszcze nasycone tym samym podnosi poziom cholesterolu we krwi (czyli nie powinniśmy sporzywać go zbyt dużo). Margaruna dla odróżnienia to tłuszcze nienasycone roślinne - zdrowe dla organizmu. Działanie ich jest odwrotne do tych, które zawiera masło - obniżają poziom złego cholesterolu.
Jeżeli chodzi o zastosowanie to:Margaryna doskonale zastąpi masło w wypiekach. Prawie każdy przepis wyjdzie po takiej podmianie. Margaryna jednak posiada swój specyficzny smak, który cieżko zabić w kremach i wypiekach, gdzie tego tłuszczu idą znaczne ilości. Kremy z tego też powodu częściej wykonywane są z masła.Pomijam tu aspekty witamin w maśle i ich zamienników w margarynie, bo witaminy te możemy z powodzeniem pominąć, gdyż uzupełniamy je zjadając inne produkty. (mowa tu o witaminach A, D i dorzucanej do margaryny witaminy E.
I to chyba wyczerpuje temat różnic i podobieństw.
Myślę, że dla niektórych masło jest po prostu zdrowsze niż maragryna:-) Ale generalnie nie ma chyba różnicy.
Super, dzięki za podpowiedz i przepis :D
Kasiu, witaj:) :) Maslo czy margaryna, nie ma znaczenia . Ja przewaznie uzywam margaryne roslinna, wszystko ok ;) To nie problem. Wazna sprawa przy robieniu kremu jest temperatura. "Budyn" musi byc zimny, inaczej tluszcz (maslo, margaryna....) sie zwazy. Jest tutaj kilka przepisòw na budyn, krem. Podam Ci mòj, pòki co :) Milego dnia i gotowania w TM
http://www.przepisownia.pl/przepisy/krem-deser-dla-gabrysi/442932
Kasiu, nie patrz na dekoracje i nie dodawaj kakao. Jak ugotuje sie bialy budyn, zostawisz go do CALKOWITEGO ostygniecia. Potem stopniowo bedziesz dodawala margaryne ( obr 3-4), miekka !!!. Ilosc margaryny nie musi byc wg przepisu. Ja dodaje tyle, ile chce. Chce tlusciejszy krem- dodaje wiecej; bardziej chudy- dodaje mniej. ;) Jesli bedziesz miala jakis problem czy jeszcze jakies pytania, jestem do dyspozycji . Zreszta, nie tylko ja. Dziewczyny zawsze pomoga
Witam wszystkich użytkowników! :D
Jestem szczęśliwa posiadaczką tego "cudownego" urządzenia od sierpnia, cały czas jestem nim zachwycona, każdego dnia ułatwiam sobie życie przy pomocy thermomixa. Ponieważ często piękę ciasta, zaczynam powoli adoptować swoje przepisy ciast na thermomixowe, mam jednak problem z wykonaniem mas. Przeważnie robię masy z margaryny KAsi, palmy itp., natomiast w termomixie używane jest masło, czy to ma jakieś znaczenie? A może ktoś ma jakieś sprawdzone przepisy na masy np. budyniowe do wykonania w TM? Ja raz robiłam masę w TM i margaryna mi sie zważyła