Forum lemoniada - jaki czas?
To, co ważne w tym przepisie, to naciskasz po prostu przycisk turbo - 1x potem 2x za każdym razem 1-2 sek. i tyle, ja często go robię i zawsze wychodzi. Ważne, jakich cytryn używasz. Niektóre mają strasznie grubą skórę, ale to nie powinien być jakiś problem... Spróbuj i daj znac, jak się udało:-)
Wiesz, to pewnie zależy też od twardości skórki cytryn. Czy odcięłaś końcówki? To, że wpadnie troszkę farfocli, to nie szkodzi, zdrowsze, opadna na dno. Myślę też , że może za słabo i nie od pierwszego momentu wcisnęłaś to turbo. Zawsze można przedłużyć czas jeśli uznasz, że za słabo zmiksowane. Mnie się jednak zdaje, że zbytnie rozdrobnienie tworzy więcej tych niechcianych farfocli. No i koniecznie muszą byc kostki lodu.
Oczywiście, ale mimo przecedzenia trochę farfocli wleciało... ale ażtak bardzo nie przeszkadzaly w piciu. Niemniej jednak, najbardziej zastanawiają mnie te 2 sekundy turbo, że tochyba jednak za mało....
Czy przecedziłaś lemoniadę przez koszyczek?
Dzieki Veronica, Twój przepis brzmi zdecydowanie sensowniej
dopisze go sobie na przyklejanej karteczce obok tego z książki
Jesli chodzi o ksiazke, niewiele Ci pomoge, bo mam inna... Jedyne, co moge zrobic w tej chwili, to podac Ci mòj przepis.Umieszcze go w napojach, bez zdjecia. Wynik koncowy - cos tam troszke plywa, choc niewiele, nie powinno przeszkadzac, Jesli bedzie, to jedyne wyjscie, przelac przez sitko. Moze ktos inny poradzi lepiej. Zerknij na przepis, wypròbuj i daj znac
Z wakacji u rodzinki w Hiszpanii zapamietałam smak przepysznej chłodnej thermomixowej lemoniady rewelacyjnie orzeźwiającej w gorące dni
więc już w pierwszy dzień thermomixowania chciałam wypróbować i znów poczuć ten smak.
Przepis w książce podstawowej mói o 2 sek na prędkości turbo. Tak samo przepis tu na przepisowni (myślałam, że może bład w druku :P )
jednakże po tych 2 skundach nic za bardzo się z cytrynami ani wodą nie dzieje - to est malenkie bzzit i koniec
nie pamiętam jak robiła to kuzynka, ale lemoniada miała taką barwę jak na fotce w książce i farfocle w niejnie ływały...
metodą prób i błędów zrobiłam 2x5 sek na prędkości 10... bardzo i smak- rewelacja! jednakże nawet po odcedzeniu przez koszyczek trochę farfocli ląduje w szklance...
jak powinien wyglądać ten przepis by wszystko było jak należy?