Ten przepis nie posiada zdjęcia
Czas przygotowania
0min
Czas całkowity
0min
porcja/porcje/porcji
8 porcja/porcje/porcji
Poziom
Średni
  • TM 31
opublikowany: 19/11/14
zmieniono dnia: 19/11/14

Składniki

Składniki

  • 1 łyżeczek soli
  • 50 g soku z cytryny, (ok. 1/2 - 1 cytryny)
  • 60 g oliwy z oliwek, także jeśli pasta wychodzi za gęsta
  • 20 g oleju, sezamowego, jeśli pasta wychodzi za gęsta
  • 1-2 ząbki czosnku
  • 30 g nasion sezamu, lub 20-30 g tahini (gotowej pasty sezamowej)
  • 1500 g wody
  • 250 g ciecierzycy, suchej
  • 1 łyżeczki kuminu rzymskiego
  • pieprz, cayenne, do smaku, lub inne dodatki wg uznania

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    1. Ciecierzycę wsypać do miski, wlać 500 g wody, moczyć przez 6 - 8 godzin lub przez noc. Odcedzić, wodę wylać.
    2. Do naczynia miksującego włożyć nasiona sezamu, prażyć 6-10 min/Varoma/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1, zemleć 30s/obr.9, przełożyć do innego naczynia.
    3. Do naczynia miksującego włożyć ciecierzycę, wlać około 1000 g wody, gotować 40min/100°C/ Obroty wsteczne"Obroty wsteczne" /obr. 1. Włożyć koszyczek, przytrzymać go kopystką, odcedzić wywar do innego naczynia, wywar zachować. Wyjąć koszyczek.
    4. Dodać 100 g wywaru i czosnek, wymieszać 1min/obr.7.
    5. Dodać zmielony sezam i pozostałe składniki, wymieszać 20s/obr.4.
    6. Podawać jako przekąskę, dip z chlebem pita lub jako dodatek do falafel, grillowanego bakłażana, ryby i kurczaka.

Porady

Dodałam informację o tahini i o tym, że oliwę można dodać ale nie trzeba: jeśli nam się za słabo odcedzi ciecierzyca to masa może mieć dostatecznie dobrą konsystencję, chociaż Hummus bardzo lubi duże ilości oleju czy oliwy tmrc_emoticons.)

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 31 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 31

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Wariant Hummus

Wydrukuj:

Komentarze

  • stycznia 3, 2016 at 21:50
    4.0

    Zrobiony, smaczny choć dla mnie za słony - pół łyżeczki soli byłoby w sam raz.

  • lutego 23, 2015 at 19:33

    Podam jeszcze inny wariant ciecierzyca plus olej i musztarda to wszystko!!!!zadnych innych dodatków .

    jeśli pasta jest gęsta można rozcieńczyc dodając wody z ugotowanej cicecierzycy

    moze być dijon ale rownież i nasze o rożnych smakach żadnych przypraw proste szybkie i smaczne 

    Ale najlepszy przepis to hommosu w wersji light

    UGotowana ciecierzyca utarta na masę zamiast tahiny czyli pasty sezamowej dadac jogurt naturalny mogą być nawet dwa kubeczki czosnek sól kmin rzymski i ok 4 łyżek stołowych migdałów w proszku można samemu zmielic w naszym kosmicznym garnku

    Smacznego ten  przepis to rewelacja