Czas przygotowania
3min
Czas całkowity
3min
porcja/porcje/porcji
4
słoik/słoiki/słoików
Poziom
Łatwy
Składniki
na musztardę - domową musztardę
- 80 ml wody
- 60 ml octu ryżowego
- 4 łyżki miodu
- 1 łyżeczka soli
- 2 łyżki oleju roślinnego
- 100 g ziaren gorczycy białej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
Gorczycę wsypać do TM, miksować 2 minuty poz. 10
następnie przy użyciu kopystki, zgarnąć proszek na dno i dodać resztę składników, miksować 1 min. poz. 7
Musztarde przełożyć do słoiczków i przechowywać w lodówce /z podanych składników otrzymałam 2 "małe"słoiczki.
domowej musztardy
Porady
Dzień przed przyrządzeniem musztardy, gorczycę włożyć do lodówki / zimne ziarna lepiej się rozmiksują/
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze
Można dodać więcej miodu dla złagodzenia ostrego smaku, jednak rzeczywiście dla dzieci wydaje sie za ostra.
Po pewnym okresie przechowywania musztarda traci trochę swojej "mocy", wszystko zależy od preferencji smakowych - u mnie wszyscy lubia takie ostre potrawy.
Musztarda pyszna tylko strasznie ostra... Idzie ją jakoś złagodzić? Smak i konsystencję ma wyśmienitą ale zdecydowanie za ostra.. dla dzieci kompletnie się nie nadaje.
Z przepisu "wychodzi" 3 małe słoiczki musztardy.
Po zrobieniu przechowywałam w lodówce /bez pasteryzacji/ prze ok. 3 miesiące i nic się z nią nie stało i muszę stwierdzić że im później to była coraz lepsza. Pracy przy niej jest tak mało,że uważam że nie ma co robić dużych zapasów.
Czy można taką musztardę jakoś zakonserwować aby nie trzeba było jej przechowywać w lodówce tylko w piwnicy? Chciałabym zrobic zapas do słoiczków na zimę. Czy pasteryzacja wchodzi w grę?
Witam, jak długo mżna przechowywać musztardę?