thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
45min
Czas całkowity
45min
porcja/porcje/porcji
1 butelka/butelki/butelek
Poziom
Łatwy

Składniki

Solony karmel przepis z lodów z solonym karmelem TM 6

  • 250 g cukru
  • 200 g śmietany 30%
  • 30 g wody
  • 1 łyżeczek sok z cytryn
  • 30 g masło zimne
  • 1 łyżeczek soli

Likier

  • 4 żółtka
  • 100 g cukru
  • 200 g Solonego karmelu
  • 300 g wódki
  • 250 g mleka skondensowanego

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Karmel
  1. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" wsypać cukier, dodać 70 g śmietany, wodę,sok z cytryny i masło,urochomić karemlizowanie. Dodać pozostałe 130 g śmietany i sól,wymieszać bez miarki 2 min/obrMieszanie"Mieszanie"
    Bez miarki 3 min/varoma/obr 2
  2. Do Blokada naczynia miksującego"Blokada naczynia miksującego" dodać żółtka i cukier 5min/70°/obr.3 następnie dodać solony karmel, wódkę i mleko skondensowane 5 min/70°/obr.3

Porady

Pozostały karmel zakręcić w słoiku, wykorzystać do innego przepisu.Mieszanie"Mieszanie"

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 6 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 6
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Likier solony karmel

Wydrukuj:

Komentarze