Składniki
6 porcja/porcje/porcji
kapusta
- 4 goździki
- 1 łyżeczki soli
- 1 łyżki cukru
- 30 g smalcu
- 250 g czerwonego wina
- 50 g rodzynek
- 500 g czerwonej kapusty, pokrojonej w kawałki
- 40 g Suszonych śliwek, bez pestek
- 20 g czerwonego octu winnego
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego włożyć śliwki, rozdrobnić 3s/obr. 7
2. Dodać kapustę, rozdrobnić 12s/obr.4 kopystką zgarnąć składniki ze ścianek na dno naczynia.
3. Dodać rodzynki, czerwone wino, smalec, cukier, sól oraz goździki, gotować 45min/100°C /"Obroty wsteczne" /obr.1
4.Dodać ocet, gotować 5 min/100°C /"Obroty wsteczne" /obr. 1 Przyprawić do smaku. Podawać na gorąco, jako dodatek do pieczeni i sosu.
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Kapustę można przyżądzić bez smalcu. Podawać z ziemniakami lub kluskami śląskimi.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzByło smacznie
Było smacznie
Rewelacyjna, rodzinka zajadała ze smakiem
Rewelacyjna, rodzinka zajadała ze smakiem
Tak mi ta kapusta smakowała, że tym razem...
Rewelacyjny przepis....
Rewelacyjny przepis.
Zrobiłem do gęsi nadziewanej kaszą i goście byli zachwyceni.
Przepyszna, nie sądziłam, że będzie aż tak...
Przepyszna, nie sądziłam, że będzie aż tak dobra, choć bałam się tej ilości wina i dałam tylko 175g plus resztę wody. Polecam i dziękuję za doskonały przepis.
Robiłam. Wyszła super. Bałam się tego wina no...
Robiłam. Wyszła super. Bałam się tego wina no i nie miałam smalcu - zamiennik olej z oliwek. Smakowało wszystkim
Robiłam!!!Rewelacjyjna kapusta. Bałam się tego...
Robiłam!!!Rewelacjyjna kapusta. Bałam się tego wina - ale zajadali się wszyscy.
Kapustka pyszna! nie miałam
Kapustka pyszna! nie miałam suszonych śliwek więc pominęłam je, dodałam jeszcze podsmażonego boczku z cebulką. Wyszło ekstra. Polecam!