Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Kluski
- 3 łyżeczki soli
- 500 g mączystych ziemniaków, obranych i pokrojonych na kawałki
- 150 g mąki ziemniaczanej
- 1 szczypty mielonej gałki muszkatołowej
- 500 g wody
-
6
1h 25min
Czas całkowity 1h 0minPieczenie / Gotowanie -
7
Średni
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
1. Do naczynia miksującego wlać wodę, włożyć koszyczek, odważyć do niego ziemniaki. Gotować na parze 30 min/Varoma/obr. 1. Wyjąć koszyczek i opróżnić naczynie miksujące.
2. Do naczynia miksującego włożyć ugotowane ziemniaki i utrzeć 10s/ obr. 4
3. Dodać mąkę ziemniaczaną, 1 łyżeczkę soli oraz gałkę muszkatołową, wyrobić 1 min/obr 3. W tym czasie zagotować wodę w dużym garnku.
4. Ciasto wyłożyć na oprószoną mąką ziemniaczaną stolnicę, uformować wałek (3-4 cm), pokroić go na 24 równe części. Z każdej części uformować kulkę, następnie lekko ją spłaszczyć ipalcem zorbić wgłębienie.
5. Do gotującej się wody dodać 2 łyżeczki soli. Kluski gotować przez około 3 min od czasu ich wypłynięcia na powierzchnię wody. Następnie wyjąć łyżką cedzakową.
6. Podawać na gorąco z mięsem i sosem .
Kluski
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Koszyczek
kup teraz -
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Użyć mączystych ziemniaków.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
Odpowiedzmnie tez wyszło ciasto gumowate dwa razy...
mnie tez wyszło ciasto gumowate dwa razy próbowałam i fiasko
Lamka:Ale jeżeli nie zmiksujemy ziemniaków ,...
Lamka:Ale jeżeli nie zmiksujemy ziemniaków , tylko włączymy obroty wsteczne"Obroty wsteczne" to nie będzie gródek?
smile
Uyam ziemniakoacutew z ktoacuterych robi kopytka i...
Użyłam ziemniaków z których robię kopytka, i niestety wyszły gumowate, wylądowały w śmietniku, zastanawiam się czy dodanie jajka coś by zmieniło ?
Super dzikuj za przepis
Super dziękuję za przepis
ROXANC1A: Jeśli dodałaś kilogramy mąki to...
ROXANC1A: Jeśli dodałaś kilogramy mąki to znaczy, że miałaś złe ziemniaki, muszą być mączne, nie z każdych ziemniaków można robić kluski. W Anglii każda odmiana dedykowana jest innemu przyrządzaniu i ich przeznaczenie opisane jest na opakowaniu, w Polsce musisz się po prostu na nich znać
Idealne, jestem ich smakoszem, wiem co...
Idealne, jestem ich smakoszem, wiem co mówię
Tragedia....jedyne co nauczylam sie z tego...
Tragedia....jedyne co nauczylam sie z tego przepisu to czytaj najpierw opinie danego przepisu😤 Sama guma!! Musialam dodac kilogramy mąki zeby cos z tego wyszlo, a wyszlo twarde jak kamien bleee
miałam kilo wczorajszych ziemniaków....
miałam kilo wczorajszych ziemniaków. Powinnam podzielić na pół aby je zmielic, a tak to przerabiałam 40 sekund i zostało kilka grudek.
Po za tym smak i konsystencja idealne.
Wyszły super, wprawdzie dodałam jajko,ale to...
Wyszły super, wprawdzie dodałam jajko,ale to chyba bez znaczenia
Ciasto tak kleiste, że z
Ciasto tak kleiste, że z trudem wyciągnełam je z naczynia. Rzeczywiście bardzo gumowate. Przygotowywałam je z zimnych ziemniaków, a nie z gorących. Nie polecam!
Ziemniaki koniecznie
Ziemniaki koniecznie zimne.Proporcja :3cześci ziemniaków,1 część mąki ziemniaczanej.,łyžeczka soli.
Ziemniaki powinny być
Ziemniaki powinny być ostudzone.
Niezbyt foremne wyszły.
Niezbyt foremne wyszły. Ciasto kleiste i trochę gumowate. Poczytam, co mogłabym zmienić, bo w smaku były dobre. Dam sobie jeszcze raz szansę
Beata
Słyszałam, że ziemniaki musza
Słyszałam, że ziemniaki musza być koniecznie zimne. Z ciepłych wychodzi guma.
jeszcze jedna porada - warto
jeszcze jedna porada - warto do wody do gotowania poza solą dodać łyżeczkę mąki kartoflanej i zrobi się lekki kisielek i na wrzatek wrzucić kluseczki . kluseczki są głatkie i błyszczace.
Lamka
z miksowanych gotowanych
z miksowanych gotowanych ziemniaków wychodzi guma, dlatego trzeba włączyć obroty wsteczne "Obroty wsteczne" i nie bedzie tego efektu.
Lamka
Wyszła guma , ale tez zbyt
Wyszła guma , ale tez zbyt ciepłe ziemniaki były i za dużo maki bo była wodnita masa ale jak ostygło zrobiły sie dobre do formowania niestety wczesniejsza duza dodatkowa porcja maki zrbiła swoje . to był 1 raz w tm coz sprobujemy jeszcze raz moze sie uda
Czy ziemniaki mają być
Czy ziemniaki mają być wystudzone przed zmiksowaniem ?
Ja również nie
Ja również nie polecam
wyszła ciapa nie ciasto na kluski
No i klapa nie polecam
No i klapa nie polecam wyszła jakaś gumiasta bryja a ziemniaki specjalnie mączyste kupiłam
Wszystko zależy od użytych
Wszystko zależy od użytych ziemniaków... Muszą być mączyste
kluseczki zrobione ..pyszne
kluseczki zrobione ..pyszne
Niestety cisto zupelnie nie
Niestety cisto zupelnie nie wyszlo, bylo kleiste i gumowate...
My na kluski śląskie mówimy
My na kluski śląskie mówimy "kluseczki gumiaczki" Przepis polecam
Kluski śląskie ulubione danie
Kluski śląskie ulubione danie mojego męża
Dzisiaj zrobiłam. I wyszły
Dzisiaj zrobiłam. I wyszły gumowate