Składniki
4 porcja/porcje/porcji
Kasza jaglana
- 800 ml wody
- 400 ml kaszy jaglanej
Masa makowa
- 8 suszonych moreli (ekologicznych)
- 100 g maku
- 50 g pestek słonecznika
- 5 jabłek
- garść rodzynek
-
6
30min
Czas całkowity 30minPieczenie / Gotowanie -
7
Łatwy
Czas całkowity -
8
-
Przepis jest tworzony dla
TM 31
-
Przygotowanie
Kaszę jaglaną dokładnie płuczemy przed gotowaniem. W chłodne dni wskazane jest jej wcześniejsze uprażenie. Kaszę gotujemy około 20 minut, aż do całkowitego wchłonięcia wody.
Mak, suszone morele i pestki słonecznika zalewamy wrzątkiem. Następnie obieramy i kroimy jabłka na części. Jabłka, mak, morele i pestki słonecznika miksujemy w Thermomixie na najwyższych obrotach na gładką masę, jednocześnie podgrzewając ją do 100 stopni. Gdy masa makowa zacznie wrzeć, wyłączamy Thermomix. Wykładamy masę na kaszę jaglaną w miseczkach i dodajemy rodzynki. Całość dokładnie mieszamy przed podaniem.
Kasza jaglana
Masa makowa
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
kup teraz -
Naczynie miksujące kompletne premium
kup teraz
Porady
Jest to zdecydowanie nasze ulubione śniadanie. Nie znam osoby, której by nie smakowało. Zapewni Wam dużo energii i sporą dawkę łatwo przyswajalnego wapnia. Ponadto kasze jaglana powinna zagościć na stałe w jadłospisie. My jemy ją codziennie. Jest zasadotwórcza, zawiera zbawienną dla stawów krzemionkę. Ma działanie antywirusowe – stąd też dietę monojaglaną zaleca się przy praktycznie każdej infekcji.
Przepis pochodzi z naszego blogu – www.ku-zdrowiu.pl.
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
Komentarze
OdpowiedzOK
OK
Lubimy wszystkie składniki
Lubimy wszystkie składniki tej potrawy z osobna, ale połączenie ich w tym przepisie jest nieporozumieniem. Dla nas jest to potrawa tak niejadalna, że z tego powodu postanowiłem przestrzec potencjalnych nasladowców, ze wkraczają w obszar wysokiego ryzyka.
P.S. Proszę nie przyjmować tego komentarza osobiście - pewnie mam różny gust kulinarny.
Bardzo smaczny deser.
Bardzo smaczny deser. Pozdrawiam
Pewnie! Przez żołądek do
Pewnie! Przez żołądek do serca
Super przepis Dziękuję za
Super przepis Dziękuję za dodatkowe komentarze szczególnie na temat maku i sezamu, mój mąż jest "fanem" kaszy jaglanej zrobię mu niespodziankę wykorzystując przepis Pozdrawiam
Bardzo się cieszymy. Jak
Bardzo się cieszymy. Jak dzieciaczki nie są uczulone na sezam to możesz zamiast maku użyć tego składnika (tylko w znacznie mniejszej ilości np. 1/4 szklanki) . On też zawiera bardzo dużo wapnia. Taka wersja kaszy również doskonale smakuje. Wybieraj ten niełuskany - jest bardziej wartościowy. My zakochaliśmy się ostatnio w czernym sezamie. Można go dostać w sklepach ekologicznych.
Kaszę jaglaną w naszej
Kaszę jaglaną w naszej rodzinie też jemy często, ale nigdy jeszcze w takiej MAKOWEJ odsłonie Dzięki za podzielenie się przepisem, napewno spróbuję, bo mak zawiera dużo wapnia i zawsze się zastanawiam czy moje dzieci jedzą je odpowiednio...
pozdrawiam
Pozdrawiam
Agata