thumbnail image 1
thumbnail image 1
Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
900 g
Poziom
Łatwy

Składniki

Mąka bezglutenowa

  • 200 g białego ryżu, długoziarnistego
  • 160 g białego kleistego ryżu, np. ryżu do sushi
  • 60 g nasion chia, białych
  • 140 g skrobi ziemniaczanej
  • 140 g mąki z sorgo
  • 200 g mąki ararutowej

Akcesoria, których potrzebujesz

  • Kopystka
    Kopystka kup teraz
  • Naczynie miksujące kompletne premium
    Naczynie miksujące kompletne premium kup teraz

Podziel się przepisem

Dzisiaj to przygotuję

Przygotowanie

    Mąka bezglutenowa
  1. W naczyniu miksującym umieścić oba rodzaje ryżu i nasiona chia, zmielić 2 min/obr. 9. Zgarnąć z brzegów kopystką.
    Dodać resztę składników, zmiksować 15s./obr. 6.

    Przełożyć do szczelnego słoika lub pojemnika, przechowywać do 7 dni w lodówce (mąki ryżowe przechowywane w szafce mogą się zbrylać).

Porady

źródło: książka Good food, gluten free

Model urządzenia Thermomix®

  • Appliance TM 5 image
    Przepis jest tworzony dla
    TM 5
    Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
    W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.
    Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!

Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.

Kategorie przepisów:

Wyślij do wydruku

Mąka bezglutenowa

Wydrukuj:

Komentarze

  • Nie ma żadnych komentarzy