Czas przygotowania
10min
Czas całkowity
10min
porcja/porcje/porcji
900
g
Poziom
Łatwy
Składniki
Mąka bezglutenowa
- 200 g białego ryżu, długoziarnistego
- 160 g białego kleistego ryżu, np. ryżu do sushi
- 60 g nasion chia, białych
- 140 g skrobi ziemniaczanej
- 140 g mąki z sorgo
- 200 g mąki ararutowej
Akcesoria, których potrzebujesz
-
Kopystka
-
Naczynie miksujące kompletne premium
Podziel się przepisem
Dzisiaj to przygotujęPrzygotowanie
W naczyniu miksującym umieścić oba rodzaje ryżu i nasiona chia, zmielić 2 min/obr. 9. Zgarnąć z brzegów kopystką.
Dodać resztę składników, zmiksować 15s./obr. 6.
Przełożyć do szczelnego słoika lub pojemnika, przechowywać do 7 dni w lodówce (mąki ryżowe przechowywane w szafce mogą się zbrylać).
Mąka bezglutenowa
Porady
źródło: książka Good food, gluten free
Model urządzenia Thermomix®
-
Przepis jest tworzony dla
TM 5
Jeżeli używasz miarki TM6 w swoim urządzeniu TM5:
W przypadku gotowania (duszenia) w temperaturze 95°C i wyższej zamiast miarki TM6, należy zawsze używać koszyczka, ponieważ miarka TM6 szczelnie zamyka pokrywę. Koszyczek spoczywa luźno na górze naczynia, przepuszcza parę, a także zapobiega rozpryskiwaniu potrawy z naczynia miksującego.Uwaga! Naczynie miksujące TM5 ma większą pojemność niż TM31 (pojemność 2,2 litra zamiast 2 litrów naczynia TM31). Ze względów bezpieczeństwa nie można korzystać z przepisów na Thermomix TM5 do gotowania w modelu TM31 bez dostosowania ilości składników. Ryzyko oparzenia pryskającymi gorącymi płynami: Nie przekraczać maksymalnej ilości i przestrzegać oznaczeń poziomu w naczyniu miksującym!
Ten przepis został stworzony przez użytkownika Przepisowni i nie jest przetestowany przez Vorwerk Polska, tym samym Vorwerk nie może odpowiadać za efekt końcowy przepisu. W razie niejasności prosimy korzystać ze wskazówek zawartych w instrukcji obsługi i książce podstawowej.
INNI UŻYTKOWNICY POLUBILI PODOBNE PRZEPISY
Znajdź podobne:
Komentarze