Forum TWARDY SPÓD CIASTA
Gabrysiu to ciasto akurat się piecze, bo są też takie kórych już nie pieczemy.
Mixi tu na spód ciasteczkowy wykładamy ser a masełko przed połączeniem z rozdrobnionymi ciastkami jest rozpuszczane.
Więc chyba tak jak ja z bratową i Veronika widzimy problem w zbyt małej ilości masła Następnym razem pójde za radą Veroniki.
Jakie były pozostałe składniki? Może ilość/ masa masła jest rekompensowana dodatkiem mleka, alkoholu lub czegoś innego, co rozmiękcza. Może spód był za długo schładzany, może też masło, które wykorzystano do przepisu, nie było wystarczająco miękkie, aby związać masę i ciastka.
Moniko, spòd na cheesecake, to zazwyczaj ciastka + maslo, w proporcjach 2:1, czyli masla powinno byc w tym przypadku 175g. Macie racje z bratowa, za malo bylo. Czasem, zalezy od typu ciastka, nalezy dolozyc jeszcze troszke, jesli jest potrzeba :) Buziaki
Co to jest za przepis? Może autorka podpowie? Czy taki spód z ciastek i masła jeszcze się piecze?
Szukam porady - upiekłam ciasto zgodnie z przepisem i nie wiem co jest - mam strasznie twardy spód ! Może jest coś nie tak , Podaje przepis na spód : 350g ciastek degistive,150g masła. Tak rozmyślałam z bratową i podejrzewamy,że jest za mało masła w przepisie - co Wy na to ?